Mugės atidarymas prasidėjo aktoriaus Andriaus Bialobžeskio skaitymu ir Kosto Smorigino muzikiniu pasirodymu.

Tradicinės mugės globėjos Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės kalbos atidarymo šventėje šiemet nebuvo – ji yra išvykusi į Lenkiją, tad jos vardu sveikinimą perskaitė vyriausioji prezidentės patarėja Rūta Kačkutė.

Perskaitytoje kalboje Prezidentė džiaugėsi, kad per du dešimtmečius mugė augo ir brendo kartu su Lietuva: nuo kuklaus renginio, tilpusio vienoje salėje, ji išsiskleidė į daugiašakį įvykį, didžiausią Baltijos regione.

„Neabejoju mugės nuopelnu, kad Lietuvoje daugybė apsiskaičiusių, išsilavinusių, talentingų žmonių: kuo jų daugiau, tuo Lietuvoje šviesiau, tuo daugiau minties erdvės, pozityvaus mąstymo, kūrybingumo. Linkiu kiekvienam augti, gyventi su knyga, iš naujo atrandant atradimo džiaugsmą“, – Prezidentės sveikinimą skaitė R. Kačkutė.

Sveikinimo kalbas taip pat sakė Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, profesorius Tomas Venclova.

M. Kvietkauskas prisiminė Juozo Tumo Vaižganto, kurio 150 metines šiemet minime, išsakytą nuogąstavimą, kad lietuvių neįmanoma įmasinti skaityti knygų. Knygų mugė, jo nuomone, įrodė, kad tai padaryti visgi pavyko.

Jis taip pat prisiminė rašytojo, semiotiko Umberto Eco citatą. „Paklaustas, ar išnyks tradicinė knyga, jis atsakė, kad knyga yra toks žmonijos išradimas kaip šaukštas, ratas ar žirklės: tai išradimai, kurių nebeįmanoma patobulinti, o bandant tai padaryti, galima nebent sugadinti. Be šio išradimo nebeįsivaizduojamas gyvenimas“, – kalbėjo M. Kvietkauskas.

V. Sinkevičius pastebėjo, kad Vilniaus knygų mugė ne tik supažindina skaitytojus su naujais autoriais, plečia akiratį, bet ir yra vienas sėkmingiausių verslo forumų ir „Litexpo“ renginių. „Noriu padėkoti tiems, kurie kuria ir priartina pasaulio idėjas prie kiekvieno iš mūsų“, – kalbėjo jis.

R. Šimašius džiaugėsi, kad Vilniaus knygų mugė – kaip knyga, prie kurios vis sugrįžtama iš naujo, nes vilniečiai ir miesto svečiai kasmet stengiasi joje apsilankyti.

T. Venclova vietoj oficialios kalbos pasirinko perskaityti Henriko Radausko ir Česlovo Milošo eilėraščius.

Mugėje šiemet vyks daugiau kaip 500 renginių, į ją atvyksta 360 dalyvių iš 8 pasaulio šalių, 54 užsienio svečių delegacijos iš 21 pasaulio šalies. Paroda užims visas 5 ekspozicijų sales su jų galerijomis ir konferencijų salėmis.

Per du dešimtmečius Vilniaus knygų mugėje surengta per 5700 renginių ir apsilankė per 1 mln. lankytojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)