Antradienį Vilniuje, Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) Mažojoje salėje, įvyks choreografų bei šokėjų Andriaus Katino ir Marijos Saivosalmi šokio spektaklio "The Last Beauty of the Day" ("Paskutinis dienos grožis") premjera. Sekmadienį šis spektaklis buvo parodytas Šiaulių dailės galerijoje.

"The Last Beauty of the Day", kurio premjera prieš daugiau nei mėnesį įvyko Suomijoje, Helsinkio miesto teatre, yra Lietuvos šokio informacijos centro koprodukcija su "danceWEB-Europe" organizacija Austrijoje.

Anot A.Katino, šis šokio spektaklis - "solo dviems", kuriame nagrinėjamos tapatybės temos.

"Iš kur atsiranda noras tapatintis su kažkuo? Ar bandydamas tapatintis žmogus nepraranda savęs? Mus domino, kaip šios idėjos atsiskleidžia šokyje", - trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje pasakojo choreografas.

Šokio spektaklio metu skambės kelios popmuzikos dainos, 20 amžiaus 3-ojo dešimtmečio Vokietijos šlageriai, kompozitorės Lauros Murtomaa, dažniausiai su žmogaus balsu dirbančios kaip su instrumentu, kompozicijos bei kiti kūriniai.

Kostiumus spektakliui kūrė žinomas dizainerių duetas Vida Simanavičiūtė ir Aleksandras Pogrebnojus.

Choreografų pora M.Saivosalmi ir A.Katinas kartu dirba nuo 2002 metų. Jie drauge sukūrė kompozicijas "Orfėjas irEuridikė", "Dolce", "Balta", "Mėnesiena".

Gruodžio 14 dieną LNDT Mažojoje salėje Vilniuje įvyks ir šokėjos bei choreografės Brigitos Urbietytės dramos-šokio spektaklio "Panacėja" premjera. Jaunoji choreografė pasirinko dažnai žiniasklaidoje nušviečiamą, tačiau lietuvių šokio scenoje dar nenagrinėtą temą - moteris, kurioms priekaištaujama dėl jų svorio.

"Tai spektaklis apie laimės ieškojimą per kūno formą. Jei kūnas tobulas, ar tu būsi laimingas, ar tai bus panacėja nuo visko? Šį klausimą savais būdais mes ir nagrinėsime spektaklyje", - atskleidė spektaklio režisierius Paulius Budraitis.

B.Urbietytė pabrėžė, jog tai spektaklis su vaidybos elementais, tačiau labiau linkstama į šokio pusę. "Panacėjoje" šoks pati choreografė, o jai talkins du šokėjai - Algė Ramanauskaitė ir Tomas Dapšauskas.

Anot kūrėjų, spektaklis bus satyriškas, ironiškas, šmaikštus, tačiau šiek tiek ir liūdnas.

Gruodžio 14 dieną LNDT Mažosios salės fojė taip pat bus parodytas Birutės Banevičiūtės šokio spektaklio "Mažasis princas", kurio premjera įvyko šių metų festivalyje "Naujasis Baltijos šokis", vaizdo įrašas. Šiame spektaklyje paskutinį savo vaidmenį sukūrė baleto šokėjas Jonas Katakinas, šių metų vasarą savo noru pasitraukęs iš gyvenimo.

Lietuvos šokio informacijos centras programos "Lietuvos naujojo šokio projektas" dėka šiemet parėmė keturis naujus lietuvių choreografų šokio spektaklius - jau minėtus "Panacėja", "The Last Beauty of the Day" bei "Mažąjį princą" ir Gyčio Ivanausko šokio spektaklį "Praba".

Nuo 1996 metų programa "Lietuvos naujojo šokio projektas" yra finansavusi daugumos šalyje kuriančių šiuolaikinių choreografų darbus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją