Centras Vilkaviškio rajono merui nusiuntė informaciją apie K.Kubilinsko veiklą. Dokumentas buvo parengtas atsižvelgiant į Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos pirmininko, parlamentaro Antano Stasiškio prašymą.

Praėjusią savaitę Seimo narys pasipiktino siūlymu Vilkaviškio rajono Gižų kaimo gatvę pavadinti K.Kubilinsko vardu.

Viešame kreipimesi į Vilkaviškio rajono vadovus A.Stasiškis teigė, kad K.Kubilinskas, jau būdamas subrendęs žmogus, 1948 metais kreipėsi į sovietų valstybės saugumą (MGB), kur buvo užverbuotas ir gavo "Varno" slapyvardį.

Pasak A.Stasiškio, K.Kubilinskas su kitu MGB agentu Adolfu Skinkiu buvo pasiųsti į Dzūkiją su užduotimi įsiskverbti į Dainavos partizanų apygardos štabą ir sunaikinti apygardos vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą.

1949 metų kovo 7 dieną K.Kubilinskas ir A.Skinkys nušovė apygardos vadą tuo metu pavadavusį Benediktą Labėną. Po to iškvietė čekistų operatyvinį būrį ir kariuomenę, atvedė juos į partizanų buvimo vietą ir tiksliai nurodė du partizanų bunkeris. Žuvo dar keli partizanai.

Šios faktus patvirtino ir Lietuvos gyventojų ir rezistencijos tyrimo centras. Vilkaviškio rajono merui Algirdui Bagušinskui nusiųstame rašte Centro generalinė direktorė Dalia Kuodytė patvirtina, kad "dėl K.Kubilinsko 1948-1949 metų veiklos faktų tikrumo abejoti netenka".

"O tokie faktai turi savo vertinimą. Lietuvos Baudžiamajame kodekse - tai nusikaltimai žmogiškumui, t.y. nusikaltimai, kuriems netaikomas senaties terminas", - pabrėžė D.Kuodytė.

Pasak jos, "Generalinėje prokuratūroje šiuo metu tiriama ne viena panašaus pobūdžio byla, todėl neabejotina, kad ir K.Kubilinsko "nuopelnai" būtų taip įvertinti, jei jis būtų gyvas šiuo metu".

"Vargu ar šiame kontekste etiška kalbėti apie kokius nors literatūrinius nuopelnus, o juo labiau juos kaip nors įamžinti", - Vilkaviškio rajono vadovams rašo D.Kuodytė.

Praėjusią savaitę Vilkaviškio rajono meras A.Bagušinskas sakė BNS, kad patys Gižų kaimo gyventojai paprašė vieną kaimo gatvę pavadinti K.Kubilinsko gatve. Poetas kilęs iš šio kaimo apylinkių, Gižų kaime jam pastatytas paminklas.

Meras sakė susitiksiąs su Gižų kaimo gyventojais, išklausys jų argumentus. "Atsižvelgsime į vietos bendruomenės interesus ir bandysime derinti", - žadėjo A.Bagušinskas.

Praėjusiais metais išleistoje Lietuvių literatūros enciklopedijoje teigiama, kad K.Kubilinskas, gyvenęs 1923-1962 metais, vokiečių okupacijos metais paskelbė antibolševikinių eilėraščių, poemų, dėl kurių 1946 metais iš Vilniaus jaunųjų rašytojų sekcijos. Po metų buvo pasiųstas dirbti į vieną pradinę Dzūkijos mokyklą, buvo infiltruotas į Lietuvos laisvės kovotojų būrį, atliko provokatoriaus ir išdaviko vaidmenį, nušovė partizaną poetą B.Labėną.

Pasak enciklopedijos, K.Kubilinskas "puikiai valdė eiliavimą, gebėjo suteikti bet kurios temos kūriniui grakščią formą. Atsižvelgdamas į vaiko psichologiją, žaismingam eilėraščiui suteikdavo pažintinį turinį".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją