Atidarant maketų parodą dalyvavo premjero patarėjai Arvydas Juozaitis ir Algirdas Vapšys. Aistringas Valdovų rūmų atstatymo rėmėjas premjeras Algirdas Brazauskas šiuo metu yra išvykęs oficialaus vizito į Uzbekistaną.

A.Vapšys džiaugėsi dvejopa tokio projekto nauda - statybininkų mokyklos studentai turėjo progos "pasireikšti", o jų darbai bus panaudoti agitacijai už rūmų atstatymą Lietuvos savivaldybėse ir bibliotekose.

Paramos fondo įkūrėjas Edmundas Kulikauskas šešiems popierinius rūmų maketus sukūrusiems studentams padovanojo po du šio fondo užsakymu pagamintus šokoladukus "Žygimantas Augustas" ir "Barbora Radvilaitė".

Vyriausybės atstovai studentams įteikė po kompiuterinių žaidimų rinkinį "Lietuva iki Mindaugo".

Maketų paroda Vyriausybėje veiks iki kitos savaitės, vėliau "išvyks" atlikti savo tiesioginės - reklamos - funkcijos į Lietuvos miestus ir rajonus.

Pernai rudenį Lietuvoje kilo didelė diskusija, ar verta atstatyti Valdovų rūmus, iš kurių dabar yra likę tik pamatai. Į diskusiją įsitraukė ir aukščiausieji šalies vadovai.

Rūmų atkūrimo oponentai teigė, kad mažiausiai 100 mln. litų kainuosiantys rūmai bus tik šiuolaikiška, neturinti istorinės vertės imitacija, nes rūmų atstatymui trūksta istorinės medžiagos. Atstatymo šalininkai tvirtino, jog istorinės medžiagos atkūrimui sukaupta pakankamai.

A.Brazauskas nori, kad jie būtų atstatyti iki 2009 metų, kai bus minimas Lietuvos vardo paminėjimo 1000-metis. Šio projekto įgyvendinimą parėmė ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Tuo tarpu prezidentas V.Adamkus siūlė pradžioje sutvarkyti rūmų pamatus ir ragino ieškoti visuomenės bei ekspertų sutarimo.

Šių metų biudžete Valdovų rūmų atkūrimui skirta 7 mln. litų.

Valdovų rūmai Vilniuje buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinis, administracinis ir kultūrinis centras. Jie nugriauti 18 a. pabaigoje, Rusijai naikinant Lietuvos valstybės ir valstybingumo simbolius.

Šiuo metu Valdovų rūmų pamatai yra atkasti ir saugomi po laikinais gaubtais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją