Kino pasaulyje kartu dirbęs žinomas kino režisierius Šarūnas Bartas DELFI sakė, kad jiedu susipažino prieš daugybę metų Amerikoje. Kino režisierius pasakojo, kad tai, jog anapilin iškeliavo legendinis menininkas, jis sužinojo vos prieš dešimt minučių, todėl sunkiai rinko žodžius.

„Mes pažįstami jau labai seniai. Susipažinome San Franciske (JAV) vykusiame kino festivalyje. Vėliau ne taip daug bendravome, bet praleidome daug laiko kartu ir susitikę visada vaikštinėdavome po miestą ir ilgai filmuodavome aplinką jo kamera“, – tramdydamas emocijas sakė jis.

Šarūnas Bartas

Š. Bartas sakė, kad J. Meką visada prisimena kaip šiltą, įdomų ir protingą žmogų. Tai, anot režisieriaus, buvo išskirtinė asmenybė ir didelė netektis kultūros pasauliui.

„Labai liūdna. Jis nebuvo vien tik kino žmogus. Tai buvo plati ir išskirtinė asmenybė: ir muziejininkas, ir kolekcionierius, o taip pat ir avangardinio meno atstovas“, – kalbėjo jis.

Dar vienas garsus meno pasaulio atstovas Oskaras Koršunovas sakė, kad nors išgirdus apie netektį tapo labai liūdna, širdyje nėra tamsu, nes J. Mekas yra laimingo menininko pavyzdys.

„Menininkas taip pat gali būti laimingas, jei jis yra visiškai sąžiningas. Jis mylėjo gyvenimą menu ir kiekvieną akimirką žiūrėjo į pasaulį per kamerą ar be jos, bet jis nuolatos buvo kūrybiniame procese.

J. Mekas paliko didžiulį kūrybinį palikimą, kuris, labai to tikiuosi, kad bus išsaugotas kolekcijose“, – kalbėjo garsus režisierius.

Oskaras Koršunovas

Pasak O. Koršunovo, visi susitikimai su kino pasaulio legenda buvo labai šviesūs ir įkvepiantys. „Jis visuomet smalsiai žiūrėjo į gyvenimą ir visada man išliks kaip pavyzdys tokios menininko laikysenos. Iš jo buvo galima išmokti visada būti smalsiu ir visada žiūrėti į pasaulį per meno prizmę. Sugebėjimas gyvenimą paversti menu yra aukščiausia, ką menininkas gali padaryti savo gyvenime“, – DELFI kalbėjo pašnekovas.

Šią liūdną žinią DELFI patvirtino Artūras Zuokas. „Šią liūdną žinią man patvirtino jo dukra Una. Prieš Naujus metus jis jautėsi silpnai, kreipėsi į gydytojus, kas buvo retas atvejis. Gaila, labai gaila, tai yra toks žmogus, kurio dydžiui apibūdinti nėra mato ribų,"- DELFI sakė Artūras Zuokas.

Šiuo metu Jonas Mekas gyveno ir dirbo Niujorke.

2007 m. spalį J. Mekui Prezidentas Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę.

2008 m. balandžio 1 d. už nuopelnus meno ir mokslo srityse Austrijos Menų komiteto sprendimu įteiktas aukščiausias Austrijos apdovanojimas – Pasižymėjimo ženklas. Jį įteikė Austrijos prezidentas Heinz Fisher. Gavęs šį apdovanojimą, J. Mekas taip pat tapo Austrijos Menų komiteto nariu.

2011 m. birželio 30 d. Biržų rajono savivaldybės sprendimu Jonui Mekui buvo suteiktas Biržų garbės piliečio vardas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)