Vilniuje, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, pristatant įvykiais Ukrainoje paremtą romaną, kurį išleido leidykla „Baltos lankos“, taip pat dalyvavo literatūros kritikas Algimantas Bučys, renginį moderavo žurnalistas Aurelijus Katkevičius.

Šiuolaikiškas nuotykių romanas

„Ramūno Bogdano knyga yra niša – nuotykinė knyga, įtraukianti, pasakojanti, gyva, dinamiška, intriguojanti. Man ją perskaityti užtruko du vakarus. Tokios – nuotykių – literatūros apie istoriją ir šias dienas Lietuvoje labai trūksta“, – kalbėjo A. Katkevičius.

„Pagrindinis jos veikėjas – iš Kanados atvykęs ukrainietis, norintis atkurti savo tėvynę. Jis imasi ūkinės veiklos, bet susiduria su korupcija ir stoja į kovą. Norėdamas sužinoti banditų kėslus, priplaukia upeliu ir, iškišęs galvą iš meldų, jų klausosi. Tai man iškart priminė indėnų ir baltųjų kovas. Tai masinės literatūros priemonės, siužetai – ir jų labai daug. Nuotykių romanas“, – A. Katkevičiaus vertinimą patvirtino A. Bučys.

Ketino rašyti vieną knygą

R. Bogdanas pasakojo ketinęs rašyti vieną knygą, tačiau pradėjęs suprato, jog turinio Ukrainoje tiek, kad, vos įsivažiavus, pirmoji knyga jau buvo baigta.

„Pasirinkau rašyti apie laikotarpį, kai Ukrainoje vyko lūžis – kai visuomenė pradėjo virsti politine nacija. Knyga yra apie šalį iki Maidano. Skaityti smagu, bet pagalvokite, ar norėtumėte taip gyventi. Jokie įstatymai tavęs negina, į nieką negali kreiptis, jei neturi pažįstamų. Tokia situacija ilgainiui virsta arba Somaliu, arba revoliucija – nė vienas iš šių kelių nėra labai geras“, – kalbėjo romano autorius.

Algimantas Bučys kvietė pasikalbėti ir apie tai, kas nutiko po Maidano, – ar situacija šalyje netapo dar blogesnė.

„Man sudėtinga kol kas įvertinti šį kūrinį, nes tai – tik pirmoji trilogijos dalis. Kol kas matome tik iš urvelio iškištą galvą. Sunku pasakyti, kas išeis: ar kokia pelytė, ar drakonas. Tačiau ši knyga tampa pretekstu pasikalbėti apie Ukrainą: apie tai, kas ten darosi, kas vyksta.

Pirmoji knygos dalis – įvykiai prieš Maidaną, tačiau dabar matome, kad įvykiai po Maidano dar baisesni nei prieš jį.

Korupcija, kuri aprašoma knygoje, visokie plėšikėliai – tarsi žiedeliai, palyginti su tuo, kas vyksta realybėje. Todėl nekantriai lauksiu antros ir trečios knygos – tikėsimės, kad Ramūnui pavyks būti pranašu“, – kalbėjo literatūros kritikas.

Pasak autoriaus, antrosios knygos veiksmas vyks per Maidaną. Kaip tik šiuo metu R. Bogdanas planuoja vykti į Kijevą, dar kartą ten pasivaikščioti, „pačiupinėti“ Maidano pastatus. Trečiojoje knygoje turėtų būti aprašomas karas su Rusija. Apžvalgininkas sako svarstantis galimybę parašyti ir ketvirtą knygą, pritardamas A. Bučio mintims apie tai, kas Ukrainoje vyksta šiandien.

„Algimantas gerai pastebėjo, kad pradėjęs rašyti buvau optimistiškesnis, maniau, kad žinau, kaip užbaigsiu savo istoriją. Bet, jei įvyks valstybės pokytis, parašysiu ketvirtą knygą“, – sakė jis.

Asociacijos su Lietuva

„Galėčiau parašyti ir apie Lietuvą – apie Lietuvos lūžį, bet mes tame lūžyje gyvenome. Tuomet esi per arti objekto, esmė išskysta, nes esi pernelyg su tuo susijęs, negali pažvelgti iš šalies. Apie Ukrainos įvykių mastus rašyti įdomiau – jie didesni. Bet svarbiausia yra esmė – dėl ko visa tai vyksta. Tiek Ukrainoje, tiek Lietuvoje korupcija galėjo ir tebegali klestėti, nes žmonės nemato savo šalies – tik savo kišenę. Rašiau su mintimi, kad skaitai apie Ukrainą, bet galvoji apie Lietuvą“, – diskusijoje pasisakė R. Bogdanas.

Kad lietuviams itin artima Maidano, įvykių Ukrainoje tema, pritarė ir A. Bučys.

„Atsimenu visą emocijų virtinę, kuri užplūdo kiekvieną lietuvį nuo pirmųjų Maidano įvykių – sekėm kiekvieną žingsnį. Kaip reaguoja Rusija, kaip reaguoja JAV. Dabar finalas baisus. Nuo konteksto nepabėgsi“, – tikino jis.

Herojaus kelionė miegančioje šalyje

Knygoje aprašoma kelionė iš Vinicos miesto Ukrainos šiaurėje į Odesą pietuose. Pakeliui herojus nuklysta į Dniestrą. Per Padniestrės pavyzdį knygoje matyti, kaip ateityje gali atrodyti visa šalis. A. Katkevičius Padniestrės vaizdą romane lygino su tikrais įvykiais Donbase bei Kryme.

„Knygoje toks kapitonas plaukia Dniestru, jam reikia išgyventi tarp Padniestrės, Moldovos, Rusijos ir Ukrainos kariškių. Jo gyvenimas toks: reikia visiems kažką duoti, kad išgyventum. Idealus pasilaikai sau, o gyveni pagal aplinkybes. Bet ilgainiui paaiškėja, kad vis dėlto, jei idealų turi, negali taip gyventi, – tada ir nutinka Maidanas.

Kad viskas pasikeistų, užteko vieno dalyko – sumušti studentus. Juk ne dėl Europos viskas prasidėjo – dėl sumuštų vaikų. Tada jiems (ukrainiečiams) sukilo tas ilgai miegojęs kazokiškas išdidumas. Ten, stepėse, daug vietos, jie buvo įpratę: jei kas lipa ant galvos, gali pasitraukti, bet vis tiek likti laisvas. Vergauti jie nelinkę“, – renginyje pasakojo R. Bogdanas.

Pasak jo, pirmoji knyga yra apie miegančią Ukrainą.

„Tai knyga apie miegančius žmones, todėl aš pasirinkau Hitlerio bunkerį – vietą, kur jie sukasi ratu, stiprindamiesi istorinėmis realijomis, ir miega. Pagrindinis herojus bando keliauti, brėžti ašį iš šiaurės į pietus, patenka į blogąjį Ukrainos ateities scenarijų – bet vis dėlto juda. O kiti miega“, – kalbėjo apžvalgininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)