Paroda skirta Lietuvos ir Lenkijos valstybių atkūrimo šimtmečiui, BNS sakė Valdovų rūmų komunikacijos koordinatorė Ramunė Vaičiulytė.

Parodos atidarymo renginyje dalyvaus Lietuvoje viešintis Lenkijos vicepremjeras, kultūros ir nacionalinio paveldo ministras Piotras Glinskis.

Visa ekspozicija užims apie 500 kvadratinių metrų plotą, lankytojams numatoma parodyti per 250 autentiškų unikalių ir tipologiškai skirtingų eksponatų iš bemaž 30 Lenkijos ir Lietuvos paveldo institucijų: muziejų, bibliotekų, archyvų, privačių kolekcijų ir kt.

Paroda padalyta į dvi dalis, viena skirta pačiam poetui, kita – jo poemai.

Ekspozicijoje bus galima pamatyti ne tik patį rankraštį, bet ir jo rekvizitus – skrynutę, pagamintą „Pono Tado“ rankraščiui laikyti, rankinę, užrašinę, plunksną ir pieštuką.

Pats poemos „Ponas Tadas“ rankraštis, laikomas nacionaline Lenkijos relikvija. Jį parodai paskolino Nacionalinis Osolinskių institutas.

„Ponas Tadas“ parašytas 1834 metais. Tai paskutinis didelis A. Mickevičiaus kūrinys, parašytas emigracijoje. Epiniame pasakojime atskleidžiamas Lietuvos bajorų ir valstiečių gyvenimas, jų žygiai ir juokingi nutikimai, intrigos.