„16 metų „Scanorama“ siekė tikslų, kurie ir atvedė ją į šį laiką. Vienas iš jų buvo principinis: kad „Scanoramoje“ būtų filmai, kurie turi meninės kokybės ženklą. Jie skirtingi, jie gali patikti ar nepatikti, bet tam kriterijui jie atstovauja: iš to mes formavome savo veidą, savo programos veidą, iš to sudarome programos stuburą“, – programą pristatydama sakė G. Arlickaitė.

Pasak jos, šių metų „Scanorama“ kviečia ne tik mėgautis geru kinu. „Siūlome kartu su mumis atverti prasmes, glūdinčias ne istorijų paviršiuose ar veiksmo vingiuose, kviečiame iš naujo atrasti režisierius ir filmus, suvokti, kaip kino istorija tapę kūriniai nubrėžia šiandieninių meninių refleksijų kryptį“, – kalbėjo ji.

Jau 16 metų „Scanorama“ kerta visą Europą – nuo Šiaurės iki jos Pietų, supažindindama su ryškiausiais filmais iš įvairių Europos šalių. Šiemet kruopščiai atrinkti ir sugrupuoti filmai iš 34 šalių išsirikiavo 12-oje tradicinių „Scanoramos“ programų.

Mažiau filmų, bet daugiau seansų

Viena iš šių metų kino festivalio naujovių – filmų bus šiek tiek mažiau, bet jie bus rodomi daugiau seansų. „Šiek tiek sumažinome tradiciškai pristatinėjamų filmų nuo virš 100 iki virš 80, kad galėtume padidinti seansų skaičių kiekvieno filmo, ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose“, – aiškino „Scanoramos“ programų koordinatorius Dmitrijus Gluščevskij.

„Kitas dalykas, mūsų programa šiemet labai atjaunėjo, pernai pristatėme „Galvok ką nori“ programą, jauniems, ekscentriškiems kūrėjams, o šiemet tas jaunas kraujas pasklido po visą mūsų programą. Iš pristatomų naujų ilgametražių filmų virš 60 proc. yra pirmi ar antri režisierių filmai. Šiemet europietiškame kine karaliauja jauni kūrėjai ir tai negali nedžiuginti“, – sakė D. Gluščevskij.

Festivalio viešnia Margarethe von Trotta: apie Bergmaną asmeniškai

Festivalyje šiemet ypatingas dėmesys skiramas dviems šimtmečiams – Ingmaro Bergmano ir Islandijos. Kaip sako festivalio organizatoriai, laikas išbando filmus, patikrina jų kūrėjų minčių universalumą ir gylį. Šiuo požiūriu 100-metį švenčiančio kino giganto Ingmaro Bergmano filmai,, sukurti prieš pusšimtį metų, šiandien įgyja tarytum naują kvėpavimą. „Scanoramoje“ bus parodytas legendinis „Septintasis antspaudas“, ilgus dešimtmečius primirštas „Prisilietimas“, pirmą kartą tikrosios apimties (6 valandų) jausmingasis gigantas „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ ir paskutinysis Bergmano kūrinys „Sarabanda“.

I. Bergmano kūrybą geriau pažinti ir suprasti padės į festivalį atvykstantys du dokumentiniai filmai apie patį kūrėją: „Bergmanas: lemtingi metai“ ir „Ingmaro Bergmano beieškant“. Pastarasis yra vienas laukiamiausių festivalio filmų, žiūrovams jį pristatys pati režisierė – Margarethe von Trotta, – kuri „Scanoramoje“ lankysis kartu su filmo bendraautoriumi, savo sūnumi Felixu Moelleriu.

„Šio filmo kelionė į „Scanoramą“, kaip ir svarbaus režisierių vizito planavimas truko labai ilgai. Visa tai, kaip ir tradiciškai stipri „Goethe's salone“ pristatoma vokiško kino programa „Scanoramoje“ – mūsų ir Goethe‘s instituto bendradarbiavimo rezultatas. Neatsitiktinai ir „Scanoramos“ atidarymo filmu šiemet pasirinkome vokiečių režisieriaus Christiano Petzoldo „Tranzitą“ – Annos Seghers romano ekranizaciją, adaptuotą jau šių dienų Europai“, – pasakojo G. Arlickaitė.

Šiuolaikinio kino temos: galia, vienatvė, asmenybė

Šiuolaikinį europietiškąjį vaidybinį kiną pristatanti programa „Kertant Europą“ imasi universalių temų ir nutrina laiko ribas. Galia, vienatvė, asmenybė – tai jos pagrindiniai registrai. Jie gali būti aštrūs, disonansiški ar ramūs, gilūs ir prisodrinti minčių. Pirmiesiems atstovauja filmai, nepripažįstantys ribų: „Riba“ (Švedija), „Ekstazė“ (Prancūzija), „Kaltė“ (Danija), „Namas, kurį pastatė Džekas“ (Danija), „Jo vardas buvo Kuro“ (Prancūzija), „DRIB“ (Norvegija). Hibridinio kino mėgėjai galės rinktis ir kitus jaunųjų ekscentrikų programos „Galvok ką nori“ filmus. Pagarbą klasikinei srovei atiduos atidarymo filmas „Tranzitas“ (Vokietija), „Šaltasis karas“ (Lenkija), „Krautuvų valsas“ (Vokietija), „Saulėlydis“ (Vengrija), „Laimingasis Ladzaras“ (Italija), „Limonadas“ (Rumunija). Išgyventi katarsį privers įspūdingi Norvegijos jaunų moterų režisierių debiutai – „Akloji zona“ ir „Pakilti iš pelenų“. Linksmų ir temperamentingų filmų nišoje – „Kariaujanti moteris“ (Islandija), „Visos bėdos dėl tavęs“ (Prancūzija) ir „Pašėlusios gastrolės“ (Norvegija).

Specialiųjų seansų“ programoje „Scanorama“ tradiciškai vers langus ir į kitus pasaulio kontinentus. Pernai pristatęs temperamentingąją Lotynų Ameriką šiais metais festivalis kvies į originalumu stulbinančius Kinijos modernaus kino seansus.

Artėjančiame Europos šalių kino forume „Scanorama“ bus pristatyti ir naujausi lietuvių kino darbai. Kitaip nei iki šiol, festivalyje šiemet bus parodytos ne tik lietuviškos premjeros, bet ir bendros gamybos darbai. Ryškiausias šios programos akcentas – „Scanoramos“ uždarymo filmas „Laiko tiltai“. Tai poetinės dokumentikos meistro Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristinės Briedės naujausias darbas.

Išsirinkti norimus filmus iš gausaus „Scanoramos“ repertuaro – nemenkas iššūkis net ir ištikimiems festivalio lankytojams. Festivalio mecenatas draudimo bendrovė „If“ filmų atranką pavers sklandžia patirtimi ir šiais metais pasiūlys naujovę – išmanų sprendimą greitiems pasimatymams su „Scanoramos“ filmais. Šios naujos iniciatyvos dėka, kuri netrukus bus prieinama visiems žiūrovams, telefone ar kompiuteryje bus galima vienu ekrano paslinkimu atmesti arba paskirti pasimatymą patikusiam filmui, atrasti naujas, nepastebėtas kino istorijas.

Diskusijos, paskaitos ir susitikimai

„Scanoramoje“ žiūrovai bus kviečiami ne tik žiūrėti filmus, bet ir susipažinti su jų kūrėjais, prodiuseriais, aktoriais, dalyvauti „Kino klubo“ pokalbiuose ir „Scanoramos krypčių“ diskusijose.

„Scakrypčių“ viešnios iš JAV – Nancy Bishop ir Kim Swanson – papasakos, kaip aktoriams reikėtų tinkamai save reprezentuoti tarptautinėse atrankose ir kaip derėtų elgtis, kad jos būtų sėkmingos. Hannah Lee Miller iš Didžiosios Britanijos kvies pasikalbėti apie animacinių serialų prodiusavimo ypatumus.

„Kino klube“, kuris tęsia pokalbių tradiciją pagrindinėje festivalio bazėje, Vilniaus kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, vyks susitikimai su Tommi Korpela (pagrindinis aktorius filme „Amžinasis kelias“), Thomas'u Štuber'iu (filmo „Krautuvų valsas“ režisierius), Halldóra Geirharðsdóttir (pagrindinė „Kariaujančios moters“ aktorė), Camilla Strøm Henriksen (filmo „Pakilti iš pelenų“ režisierė), Gudny Hummelsvoll („Pakilti iš pelenų“ prodiuserė), Ylva Bjørkaas Thedin („Pakilti iš pelenų“ jaunutė aktorė). Taip pat kalbinsime ir lietuvių režisierius: Miglę Satkauskaitę („Išeiti iš namų“), Audrių Lekavičių („Spec. Žvėrynas“), Audrių Stonį („Laiko tiltai“) ir kitus festivalio svečius.

Į meistriškumo dirbtuves pakvies Margarethe von Trotta ir Felix‘as Moeller‘is bei režisierius Thomas'as Štuber'is. Šie meistrai nagrinės autorinio kino problemas. Minėtos „Scanoramos“ viešnios iš Norvegijos kalbės apie debiuto iššūkį šiuolaikiniame kine.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 8–25 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)