Festivalio pagrindinio partnerio „Scandinavia House“ kino salėje niujorkiečiai galės pamatyti naujausius Lietuvos, Latvijos ir Estijos trumpametražius ir pilnametražius vaidybinius filmus, dokumentinius ir animacinius filmus, o festivalio atidarymo vakarą – itin retai už Europos ribų matomus Baltijos šalių įsimintiniausius kino klasikos darbus, rašoma pranešime spaudai.

„Mane visada apima jaudulys, kai savo šalies filmus pristatome užsienyje. Šį kartą mums didelė garbė dalį Europos kino atvežti į Niujorką – vieną svarbiausių pasaulio kultūros centrų, – sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas, atvykęs atidaryti pirmojo Niujorko Baltijos šalių kino festivalio. – Tikiu, jog Niujorko žiūrovams bus smalsu pamatyti filmus, sukurtus tuo metu, kai mūsų trys Baltijos šalys, deja, nebuvo globalių kultūrinių mainų dalimi. O pažintis su naujuoju Baltijos šalių kinu bei susitikimai su režisieriais taps praturtinančia patirtimi niujorkiečiams.“

Šis Baltijos šalių kino festivalis – tai yra pirmasis trijų Baltijos valstybių bandymas atsirasti itin tirštai įvykių pripildytame Niujorko kino žemėlapyje. „Mums visiems tikrai teko pasukti galvas, kad parinktume tinkamą datą festivaliui ir nesusidubliuotume su kitais Niujorke vykstančiais kino renginiais“, – sako Lietuvos kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūtė.

Niujorko Baltijos šalių kino festivalio idėja gimė prieš dvejus metus. Ir šios autorius yra Latvijos garbės konsulas Niujorke Daris Delinsas. Jis kantriai įtikinėjo lietuvius ir estus prisijungti prie šios iniciatyvos. „Galvojau, kaip įdomiai galima būtų pristatyti niujorkiečiams valstybės šimtmetį švenčiančią Latviją, – sako D. Delinsas. – Mąsčiau, gal galėtume parodyti kokius nors filmus, nes kino kalba yra suprantama visiems. O tuomet šmėstelėjo mintis, o kodėl ne visų trijų Baltijos šalių filmus, juk visos trys švenčia savo šimtmečius 2018-aisiais!“

Po intensyvių derinimų, pokalbių tarp trijų partnerių, festivalis pradėjo įgauti konkrečius rėmus. Sudaryti įdomią ir patrauklią niujorkiečiams festivalio programą padėjo „Scandinavia House“ kino komanda ir nepriklausomas kino ekspertas Donaldas Dewey‘ėjus. Pristatydamas sudarytą festivalio programą, D. Dewey‘ėjus sakė, jog nebuvo lengva iš daugybės peržiūrėtų filmų išrinkti tuos, kurie sudarys festivalio ašį.

„Atrodytų, kas čia tokio išsirinkti 18 mėgstamiausių filmų?! – apie programos sudarymo iššūkius pasakoja D. Dewey‘ėjus. – Tačiau, kai kandidatai yra iš trijų šalių, atstovauja keturioms kartoms, kurias skiria kone pusė šimtmečio bei labai skirtingos filmų kūrimo sąlygos – neišvengiama, jog 18-ika mėgstamiausių kitų žmonių filmų nepateks į sąrašą. Tai yra įprastas atrankos prakeiksmas – jei visą laiką bandysi pamalonini visus, vadinasi kažką darai labai labai blogai. Tad pirmiausia noriu pasakyti, jog Niujorko Baltijos šalių kino festivalis daro viską labai labai gerai“, – šypsodamasis sako D. Dewey‘ėjus, kuriam teko didysis iššūkis sudaryti programą ir nebandyti įtikti visiems.

„Beje, festivalio atidarymo vakaras labai nestandartinis – bus pristatyti Latvijos, Estijos ir Lietuvos klasikos filmai, sukurti XX a. septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose. Iš tiesų, kino kalba yra vienas universaliausių būdų papasakoti mūsų trijų šalių istoriją, pristatyti kultūrą ir tradicijas, – sako G. Michnevičiūtė. – Ypatingai laukiama Niujorko premjera – Arūno Matelio dokumentinis filmas „Wonderful Losers – A Different World“ („Nuostabieji lūzeriai. Kita Planeta“). Po šios vyks pokalbis su režisieriumi Arūnu Mateliu ir kino kritiku Luku Brašiškiu. Festivalio svečius turėtų itin sudominti Maximilieno Dejoie ir Virginijos Vareikytės dokumentinė juosta „When We Talk About The KGB“ („Aš už tave pakalbėsiu“). Manau, tema itin aktuali, nes sovietinis laikotarpis vis dar mažai suvoktas Vakaruose. Tad, manau, daug kam bus įdomu padiskutuoti su pačia Virginija po filmo peržiūros.“

Running Lights

Spalio 18 d. per atidarymo vakarą žiūrovai pamatys Arūno Žebriūno „The Devil‘s Bride“ („Velnio nuotaka“) –1974 m. išleistą pirmąjį lietuvišką miuziklą pagal Kazio Borutos apysaką „Baltaragio malūnas“, latvio Ivarso Kraulitio 1964 m. dokumentinį filmą „White Bells“ – apie mažą mergaitę, kuri klajoja Rygos gatvėmis ieškodama katilėlių, kuriuos matė gėlių parduotuvės lange, ir esto Andreso Sooto 1968 m. dokumentinį filmą „511 Best Photographs from Mars“ – šmaikščiai perteiktą socialinį gyvenimą stebint žmonių elgesį Talino kavinėse.

Antrąją festivalio dieną žiūrovams bus pristatyta estų režisieriaus Jaako Kilmio 2017 m. veiksmo komedija „The Dissidents“. Tai istorija apie tris draugus, kurie, norėdami pabėgti nuo sovietų okupacijos, išvyksta į Švediją, kur yra pasitinkami kaip herojai, tačiau neilgam. Kito estų režisierių Raimo Jõerando ir Kiuro Aarma 2018-aisiais sukurta dokumentinė juosta „Rodeo“ su sveika ironijos doze pasakoja, kaip 1990 m. buvo kuriama Estijos laikinoji Vyriausybė.

Paskutinę festivalio dieną, spalio 21-ąją, vyks 2018 m. sukurto latvių režisierių Lauriso Ābele ir Raitis Ābele pilnametražio dokumentinio filmo „Baltic Tribes“ premjera. Šioje dokumentinėje dramoje švedas Larsas keliauja po pagonių gentis Baltijos regione. O paskutiniu Niujorko Baltijos šalių kino festivalio akordu pasirinktas lietuvių režisierės Linos Lužytės filmas „Together For Ever“ („Amžinai kartu“). Tai kasdienio šeimos gyvenimo trileris apie tobulą šeimą bandančią kurti moterį.

Visą festivalio programą galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)