Kaip rašoma pranešime spaudai, menininkas, Alytaus miesto tarybos narys Remigijus Gataveckas sako, kad nors kartais atrodo, kad didmiesčio kultūra yra svarbesnė, bet viskas susideda iš mažų dalykų – pradedant kultūromis iš apačios. Nepriklausoma kultūros ir meno parodų kuratorė Kristina Jakubauskaitė-Veršelienė pastebi, kad yra menininkų, kurie veikia maišto tradicijoje: jie gyvena kažkokioje vietovėje, kuri šiuolaikiniame kultūros kontekste dar nėra labai atvira.

„Visada būna labai įdomu, bet tai labai sunki dalia: išvystyti kažką konstruktyviai tęstinio ir didesnio masto yra praktiškai neįmanoma. Tu gali būti akcionistas, gali būti pagal liaudišką tradiciją lyg kaimo kvailys, kuris leidžia sau kalbėti visokius dalykus be jokios atrankos, ir kartais iš to pavyksta visai įdomūs procesai. Tačiau kyla klausimas, kaip vietos bendruomenė priima tokius dalykus?“, – kalba ji, pridurdama, kad dažniausiai gyventojams tokius žmones priimti labai sunku, nes tai peržengia jų supratimo ribas.

Kartais kultūros darbuotojai sugeba net ir mažuose miesteliuose suorganizuoti renginius, kurių galėtų pavydėti bet kuris didmiestis – čia vyksta spektakliai, orkestrų, džiazo koncertai ir daugybė kitų dėmesio vertų įvykių. „Kažkokių didelių darbų nėra – tik maži darbai, atlikti su meile. Ir kai juos darai iš tikrųjų iš širdies, sudedi visas savo mintis ir ketinimus, keičiasi aplinka, atsiranda palaikančių, atsiranda žmonių, kuriems to reikia, ir, be abejo, keičiasi visa bendruomenė“, – įsitikinusi Vilkaviškio kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Aksana Laskevičienė.

Tad ko reikia, kad mažosios kultūros formos gyvuotų? Kaip užtikrinti, kad jas kuriantys žmonės turėtų laisvę eksperimentuoti, ieškoti ir dalintis savo atradimais su bendruomene?

Laidoje savo mintimis apie mažąsias kultūros formas taip pat dalinasi Kybartų kultūros centro pučiamųjų orkestro „Kybartai“ meno vadovas ir dirigentas Donatas Ziegoraitis, Kintų Vydūno kultūros centro direktorė Rita Tarvydienė, Vilkaviškio kultūros centro direktorė Renata Medelienė, kultūros žurnalistas, galerijos „Laiptai“ kuratorius Ričardas Jakutis, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, dailininkė, Kintų Vydūno kultūros centro edukatorė Inga Gludžinskienė, dizainerė, Eglė Bačianskaitė, rašytojas, poetas Rimantas Kmita, skulptorius Kazys Bimba.

Dokumentinė kultūros apybraiža „Kultmisijos“ – sekmadienį, 16.00 per LRT Plius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)