„Voces8" – pasaulinę šlovę ir dešimtis prestižinių apdovanojimų pelnęs oktetas iš Jungtinės Karalystės – garsėja jautriu, šviesiu ir elegantišku skambesiu. Dainininkų balsai tokie saviti ir stiprūs, kad kiekvienas galėtų imtis solinės karjeros. „Ir tai jiems nedraudžiama, – teigė vienas „Voces8" įkūrėjų kontratenoras Barnaby Smithas, – jei netrukdo profesionalaus kolektyvo veiklai."

Barnaby su broliu Paulu Smithu įkūrė ansamblį 2005 metais. Kiek anksčiau chore dainavo 24 nariai, kolektyvas vadinosi „Voces cantabiles". Rengiantis džiazo konkursui Perudžoje (Italija) buvo suformuota 8 narių grupė. Reikėjo pavadinimo, tad pabrėžiant saitus su itališka dainavimo tradicija, apsistota ties „Voces8".

Pasirodymą lydėjo didelė sėkmė ir nuo to laiko ansamblis egzistuoja kaip oktetas. P. Smithas prieš ketverius metus nustojo dainuoti su grupe ir dabar užsiima dainavimo edukacija, parašė knygą „Voces8" metodas".

Stokitės, ponai

Vokalinis ansamblis savo repertuare harmoningai derina įvairių stilių ir epochų muziką – nuo XVIII amžiaus polifonijų iki autorinių džiazo kūrinių ir populiariosios muzikos aranžuočių. Vokalinės muzikos mylėtojai nekantriai laukia svečių pasirodymo.

O tokios muzikos specialistams „Voces8" vardas nekelia jokių abejonių ir jie pasirengė iš anksto: Nacionalinės premijos laureatas kompozitorius Vaclovas Augustinas net perrašė oktetui lietuvių liaudies dainą „Stokitės, ponai", kurį „Voces8" atliks pritariamas „Bel Canto". Jį repetuoti britams sekėsi visai neblogai, tik truputį pritrūko lietuvių kalbos žinių. Padirbės paskutinėmis dienomis prieš koncertą.

Britų ansamblis padovanojo „Bel Canto" chorui meistriškumo kursus „Singing in the Team". „Visada pravartu pasiremti kitų grupių patirtimi ir pasidalyti savąja. Tik šitaip pasieksime chorinės muzikos meistrystės", – buvo įsitikinęs B. Smithas.

How coooool is that

Ansamblio narių nuomone, jų sėkmę, populiarumą lėmė kokybės, vertybių ir ilgalaikės vizijos derinys. „Voces8" labai lankstus, įvairiapusis. Jis gali atlikti religinius kūrinius ir a capella dainuoti popmuziką.

„Nėra tyresnės muzikos formos už žmogaus balsą. Ši nuostata sieja visus ansamblio narius", – teigė B. Smithas. Kita kolektyvo stiprybė – metų metais rengta edukacinė dainavimo programa, kuri kažkada ir gana ilgai buvo visiška naujovė.

Sopranas Andrea Halsey pridūrė, kad „Voces8" nariai kartu praleidžia nepaprastai daug laiko, gali geriau įsiklausyti į kolegų balsus. Taip muzikavimo atlikimo kokybe jie pralenkia kolektyvus, kurių sudėtis keičiasi kone kas savaitę.

Tačiau užsidaryti viename rate irgi pavojinga, sustoja idėjų apytaka. Todėl „Voces8" dažnai koncertuoja su simfoniniais orkestrais ir solistais.

Populiarumo nebūtų pasiekta ir be dar vieno veiksnio – aktyvios veiklos socialinėse medijose. Virtualioje erdvėje platinami ansamblio garso ir vaizdo įrašai, kompaktinių plokštelių reklama gerokai padidina kolektyvo žinomumą.

Tiesą sakant, čia nuo „Voces8" neatsilieka ir „Bel Canto". Berašant šį tekstą choro prezidentas Audrius Valatkevičius feisbuke netruko pasidalyti žurnalisto ir svečių susitikimo vaizdeliu.

Anglija nebe bėdos

Vokalinės ir chorinės muzikos populiarumas Jungtinėje Karalystėje – visuotinis, niekam dvejonių nekeliantis reiškinys. „Tai lėmė ilga, gal jau tūkstantį metų trunkanti dainavimo tradicija. Daugumoje bažnyčių ir katedrų chorai gieda kasdien. Daugelis ansamblio narių užaugo veikiami šios tradicijos. Tai mūsų kultūros dalis", – teigė bosas Jonathanas Pacey.

Pasak B. Smitho, Anglijos bėda ta, kad esama nemažai didelio meistriškumo kolektyvų ir labai nedaug – žemesnio. „Turime apie 40 profesionalių bažnytinių ir pasaulinio lygio kamerinių chorų. Tačiau amžiaus grupėje nuo 4 iki 40 metų dainuojama labai mažai. Būtų puiku turėti tokią mėgėjų chorinio ugdymo struktūrą, kokia veikia Baltijos šalyse. Todėl maždaug nuo 2000-ųjų ėmėme skatinti dainavimą mokyklose, regionuose", – kalbėjo B. Smithas.

Žada labiau pasitempti

Prieš kelionę į Vilnių „Voces8" nariai teigė mėgavęsi „Bel Canto" ir kompozitoriaus Ole Gjeilo koncerto vaizdo įrašu, plintančiu feisbuke ir videoplatformoje „You Tube". Norvegas O. Gjeilo kurį laiką buvo „Voces8" reziduojantis kompozitorius.

„Mums labai smagu pasirodyti šalyje, kuri taip mėgsta dainą. Žinome, kad jūsų publika labai entuziastiška. Pasistengsime dainuoti kuo geriau", – nusijuokė B. Smithas, klausiamas apie artėjantį koncertą su „Bel Canto".

Bendruose koncertuose su „Bel Canto" choru „Voces8" pristatys savo „Sing Joyfully" programą. Ji puikiai atskleidžia ansamblio aistrą įvairių muzikinių stilių muzikai, nuostabią balsų harmoniją, muzikalumą ir sceninę eleganciją.

„Bel Canto" atliks šiuolaikinių kompozitorių Erico Whitacre'io, Morteno Lauridseno, Malcolmo Dalglisho, Raimondo Tigulo kūrybą. Vakaro kulminacijai, kaip jau minėta, pasirinkta „Stokitės ponai" premjera.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją