„Dievaži, seniai taip švelniai ir užtikrintai neplyšo dangus. Taip tobulai nesusilietė vidūs. Ir taip graudžiai nekūkčiojo be įspėjimo pažadinta siela.“ „Kažkur šmėstelėjo tobulumo šešėlis. Jis plėtėsi ir artėjo, kol visur pasklido, virtęs virpančiu, tekančiu garsų oru. Labai greitai jaunasis maestro išsidavė, kad jis liečia ne klavišus, o garsų placentą. Toji plyšdavo, ir srautai tyloje subrandintų garsų ištekėdavo lengvai ir paprastai – taip, kaip išteka upės.“

(Elvyra Kučinskaitė, Bernardinai, 2012 m.)

Tai įspūdžiai po pianisto E. Bozhanovo pirmojo solinio koncerto Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.

E. Bozhanovas vienas iš tų nedaugelio šiandienos pianistų, kuris klausytojams pateikia visiškai kitokią, individualią kūrinių interpretaciją, užburdamas publiką savo išgaunamų garsų spalvingumu, minties gilumu. Jo atlikimas nepalieka abejingų. Todėl jis šiandien vienas laukiamiausių atlikėjų pasaulio scenose.

E. Bozhanovas koncertams rengiasi labai atsakingai, kūrinį išanalizuodamas iki pačių jo gelmių. Ir kartu paradoksalu tai, kad jis niekada neturi paruoštos kūrinio atlikimo koncepcijos. Jis tiki koncerto magišku momentu ir siekia, kad kiekvieno pasirodymo metu įvyktų momentinis muzikinis stebuklas. Pianistas beveik niekada nekalba apie kūrinio interpretaciją. Jis tiki, kad su muzika taip, kaip su jausmais, kurių irgi negali apskaičiuoti, ar nuspėti. Kuomet įvyksta tas magiškas momentas, neįmanoma jo kažkaip analizuoti ar apie jį kalbėti, užrakinti žodžių prasmėse. Juo tiesiog reikia mėgautis ir gyventi jame. E. Bozhanovas tiki, kad muzikos ir atlikėjo prasmė – sukurti tą nepakartojamą ir žodžiais nenusakomą stebuklą.

Vos prieš kelis mėnesius jis kelis vakarus iš eilės koncertavo sausakimšoje Vienos Musikverein, o taip pat reguliariai pasirodo Londono Royal Albert Hall, Berlyno filharmonijoje, Maskvos didžiosios konservatorijos, pagrindinėse Japonijos, Italijos, JAV, Vokietijos, Belgijos, Italijos ir kitų šalių salėse. E. Bozhanovas geriausių orkestrų ir festivalių visame pasaulyje svečias. Amerikiečių kritikas pažymi: „E. Bozhanovas vienoje muzikinėje frazėje išgauna daugiau garso atspalvių, negu dauguma pianistų per visą savo gyvenimą...“ (Dallas Morning News)

Klausytojai, dalindamiesi įspūdžiais, rašo: „Negalvojau, kad dar kada nors gyvenime išgirsiu tokio lygio grojimą. Gyvai girdėjau skambinant V. Horowitzą, A.B. Michelangeli – E. Bozhanovas yra iš tos pačios planetos... E. Bozhanovas yra nuostabus, didis menininkas. Jis muzikos dailininkas – tiek spalvų ir dinamikos garse!“

Pianisto E. Bozhanovo soliniai koncertai Lietuvoje neabejotinai didelis įvykis mūsų šalies klasikinės muzikos gyvenime. „Lieuvoje žmonės klausosi širdimi, jie nuoširdžiai išgyvena emocijas ir muziką, todėl gera čia sugrįžti ir groti.“ – sako jau už poros mėnesių čia koncertuosiantis atlikėjas.

Evgeniaus Bozhanovo koncertai Lietuvoje:

Lapkričio 20 d. Kauno filharmonijoje,
Lapkričio 21 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje
Lapkričio 23 d. Klaipėdos koncertų salėje

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)