"Lietuvos dalyvavimas Geteborgo knygų mugėje yra vienas iškiliausių ir gražiausių pavyzdžių pristatant Lietuvos kultūrą užsienio visuomenei. Ši patirtis turi būti įvertinta ir panaudota, nes tai nėra vien komercinis dalykas. Prezidentas net iškėlė tokią idėją, kad minint Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį Lietuva galėtų pati tapti tokios tarptautinės knygų mugės šeimininke", - žurnalistams šalies vadovo žodžius perdavė jo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Pirmadienį Lietuvos vadovas priėmė Lietuvos prisistatymą Geteborgo knygų mugėje rengusius organizatorius. Anot R.Grumadaitės, Prezidento įsitikinimu, tolesnį šalies dalyvavimą knygų mugėse reikia strategiškai planuoti kaip kultūros politikos ir Lietuvos įvaizdžio formavimo dalį.

Anot susitikime su valstybės vadovu dalyvavusio kultūros ministro Vladimiro Prudnikovo, pasiūlymas, kad 2009 metais Lietuva taptų tarptautinės mugės centru, yra labai įdomus ir, jo nuomone, bus įgyvendintas.

Prieš mėnesį Geteborgo mieste Švedijoje vyko didžiausia Šiaurės Europoje knygų mugė, kuri pagrindinį dėmesį šiemet skyrė Lietuvai.

Šios mugės metu, anot V.Prudnikovo, lankytojai galėjo pamatyti, kad "Lietuva turi ne tik gamtos grožį ar pasiekimus muzikos srityje, bet ir knygą, kuri yra vertingas mūsų turtas".

Pasak Lietuvos leidėjų asociacijos prezidento Aido Andrijausko, prieš mugę ir jos metu apie Lietuvą rašė šimtai žurnalistų, tad, jo žodžiais, Lietuvos vardas taip garsiai ir taip dažnai skambėjo tikriausiai pirmą kartą.

Be to, anot jo, suvokta, kad Lietuvoje knygų leidyba yra pakankamai aukšto lygio ir kitų Europos valstybių kontekste atrodo "labai pozityviai".

Keturias dienas trukusios Geteborgo mugės metu lankytojai galėjo išvysti apie 300 naujausių lietuviškų knygų kolekciją, kurias nacionaliniame stende pristatė 18 šalies leidyklų.

Geteborge Lietuvai atstovavo septyniolika rašytojų - poetų, prozininkų, dramaturgų: Neringa Abrutytė, Eugenijus Ališanka, Laura Sintija Černiauskaitė, Sigitas Geda, Gintaras Grajauskas, Jurga Ivanauskaitė, Antanas A. Jonynas, Vanda Juknaitė, Herkus Kunčius, Vytautas V. Landsbergis, Aidas Marčėnas, Sigitas Parulskis, Kornelijus Platelis, Tomas Venclova, Dovilė Zelčiūtė, Markas Zingeris ir Agnė Žagrakalytė. Geteborgo knygų mugei išleisti septyni nauji lietuvių literatūros vertimai į švedų kalbą, tarp jų - lietuvių prozos ir poezijos antologijos.

Lietuvos prisistatymą Geteborgo knygų mugėje rengė Lietuvos kultūros ministerija, viešosios įstaigos "Lietuvos institutas" ir "Lietuviška knyga", Lietuvos leidėjų asociacija bei Lietuvos ambasada Švedijos Karalystėje.

Mugės metu buvo eksponuojama daugiau kaip 700 stendų, vyko per 460 seminarų, kuriuose diskutuoti pakviesta 770 dalyvių.

Pirmoji Geteborgo mugė įvyko 1985 metais. Šiuo metu tai didžiausia knygų mugė Šiaurės Europos šalyse, kiekvienais metais pritraukianti per 100 tūkst. lankytojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją