Garsioji kūrėjų komanda savo išskirtinį talentą jau įrodė sukurdami iki šiol didžiausią ir brangiausiai kainavusį lietuvišką miuziklą „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“, kurį pamatė virš 60 000 žiūrovų Lietuvoje, o spalio mėnesį jis bus pirmą kartą rodomas JAV, Čikagoje. Kaip rašoma organizatorių pranešime spaudai, „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ atvertė naują lapą Lietuvos miuziklų istorijoje. Nė vienas iki tol sukurtas miuziklas nebuvo toks grandiozinis, magiškas, dramatiškas ir kaustantis dėmesį. Lietuviškas darbas, vertas pasaulio scenos.

„Mindaugas Karalius“ didingumu ir daromu įspūdžiu žada pranokti savo nuostabųjį pirmtaką.

Dviejų valandų miuzikle itin talentingai atverstas vienas lemtingiausių Lietuvos istorijos puslapių: XIII amžius. Mindaugo karūnavimas ir krikštas. Įtemptos derybos su kryžiuočiais. Karaliaus diplomatinė įžvalga ir noras apsaugoti šalį. Krikšto nepalaikytojų intrigos ir bandymai, kartais pačiai žiauriausiais būdais, užgrobti valdžią. Sukrečianti asmeninė Mindaugo šeimos drama – mirštanti ištikimoji karalienė Morta, priprašanti valdovu pasirūpinti savo seserį, kuri – likimo ironija, yra ir didžiausio jo priešo žmona.

Libreto autorius Romas Lileikis pateikia kodą į kūrinio esmę: „Mindaugas aukoja praeitį. Kurį kelią rinktis? Dievai ar Dievas? Šventas žodis ar Šventas raštas? Ką pasirenka Mindaugas? Pažeminimą ar žūtį? Voruta ar Lietuva? Mindaugą pasirenka likimas. Jis užmirštamas šimtmečiams. Jo vardą užsirašo tik priešai, kad prisimintų: apsimetėlis-niekšas-šviesios atminties-Mindaugas Karalius“.

Miuziklo aktoriai buvo patvirtinti po ilgų ir sudėtingų atrankų. Mindaugo vaidmuo atiteko šios scenos profesionalui Jeronimui Miliui. Laukta žinia – į didžiąją sceną po pertraukos grįžta aktorius Kostas Smoriginas, miuzikle tapsiantis Popiežiumi. Dvi Mindaugo gyvenimo moteris – žmoną Mortą ir jos seserį, įkūnys talentingos dainininkės – Jurga Šeduikytė (Morta) ir Karina Krysko (Mortos sesuo). Lietuvos krikšto istorijoje svarbų vaidmenį atlikusio Livonijos ordino krašto magistro Andriaus Štirlando sudėtingą charakterį patikėta atskleisti Česlovui Gabaliui. Didžiojo kunigaikščio Treniotos vaidmuo skirtas operos solistui Rokui Spalinskui, Daumanto – Edgarui Petruliui (grupės „Makchu Pikchu“ lyderiui). Vismantą vaidins Povilas Meškėla. Kunigaikštis Tautvilas – Tadas Juodsnukis, Mindaugo sūnus Vaišvilkas – Nojus Bartaška, Rygos vyskupas Mikalojus – Dainotas Varnas.

Anželikos Cholinos šokio teatro šokėjai jau senokai repetuoja didingas kūrinio masines scenas. Originalių choreografinių sprendimų miuzikle „Mindaugas Karalius“ bus daug. Jie bus tobulai įgyvendinti ir pažymėti su niekuo nesupainiojamu geriausios šalies choreografės A. Cholinos ženklu.

Miuziklo kostiumų dailininkė – savitu stiliumi ir vizualia kūryba garsėjanti Olga Filatova. Jos darbas – itin didelės apimties, juk kostiumai, batai ir aksesuarai tokio dydžio miuzikle skaičiuojami šimtais. Scenografas M. Jacovskis jau vasaros pradžioje kūrė miuziklo scenos konstrukcijas. Nors kol kas savo idėjų jis atskleisti neskuba, kalbama, kad miuziklo „Mindaugas Karalius“ dekoracijos bus dar sudėtingesnės, nei „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legendos“.

Miuziklas „Mindaugas Karalius“ bus rodomas lapkričio 10 d. – Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje; 16 d. – Vilniuje, „Siemens“ arenoje; 25 d. – Kaune, „Žalgirio“ arenoje; gruodžio 27 d. – Panevėžyje, „Cido“ arenoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)