Šįmet apdovanojimui už literatūros pasiekimus pristatytas poetas, rašytojas, eseistas, kultūrologas, vertėjas Marcelijus Martinaitis už pastarųjų trejų metų kūrinius: esė romaną "Laiškai Sabos karalienei" (2002), rinktinę aukštesniųjų klasių moksleiviams "Pareisiu su paukščiais" (2002), eilėraščių rinkinį "Tolstantis" (2002), dialogų, pokalbių, straipsnių ir interviu knygą "Lietuviškos utopijos" (2003) ir eilėraščių rinkinį "K.B. įtariamas Marcelijus Martinaitis" (2004).

Į šį apdovanojimą taip pat pretenduoja latvių rašytoja Nora Ikstenia už naujausią prozos rinktinę "Gyvenimo istorijos" (2004) ir estų poetas, vertėjas, literatūros teoretikas Hasso Krullas už 2004 metais išleistą poezijos rinktinę "Meeter ja Demeeter" ("Metras ir Demetra").

Apdovanojimui už pasiekimus meno srityje pristatytas Valstybinis Vilniaus kvartetas už ypatingą kultūrinės misijos suvokimą, nuoseklų ilgametį darbą ir plačią reikšmingą veiklą, latvių dailininkė Daina Dagnija už didelę retrospektyvinę parodą, pavadintą "Karvės ir žvaigždžių pienas", bei estų meno ir kinematografijos istorikė Oie Orav už kultūrinių ryšių plėtojimą Baltijos jūros regione bei kruopščias ir metodiškas šiame regione pastatytų filmų studijas.

Mokslo srityje į Baltijos Asamblėjos apdovanojimą pretenduoja autorių kolektyvas - profesoriai Ričardas Rotomskis, Laima Griciūtė ir docentė Giedrė Streckytė - už monografiją "Fotosensibilizuota navikų terapija: pirminiai vyksmai", Latvijos istorikas Evaldas Mugurevičius - už Livonijos viduramžių kronikų tyrinėjimus ir garsus estų archeologas Matis Mandelis - už Baltijos valstybių istorijos tyrimus ir veiklą, skatinant kultūrinio paveldo apsaugą.

Baltijos Asamblėjos apdovanojimai už literatūros, meno ir mokslo laimėjimus įsteigti siekiant skatinti literatūros, meno ir mokslo plėtojimą Baltijos valstybėse, įvertinti žymiausius laimėjimus šiose srityse ir skleisti kitose valstybėse.

Apdovanojimai - speciali statulėlė, sertifikatas ir piniginė premija - šių metų laureatams bus įteikiami lapkričio 25 dieną Taline.

Tarp Baltijos Asamblėjos apdovanojimų 1994-2004 metais laureatų yra teatro režisierius Eimuntas Nekrošius, poetė Judita Vaičiūnaitė, archeologė Rimutė Rimantienė, poetas Sigitas Geda, baleto šokėjas Mindaugas Baužys, baltistas Silvestas Gaižiūnas, poetas Justinas Marcinkevičius, menotyrininkas Algirdas Gaižutis, rašytojas Vytautas Bubnys, dailininkas Mindaugas Navakas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją