Išaugęs lietuvių susidomėjimas užsienio menininkais

Šiemet „ArtVilnius’18“ lankytojai intensyviai pirko ir domėjosi Latvijos bei Estijos galerijų meno kūriniais. Sėkmingai ne vieną kūrinį pardavė nuolatinės mugės dalyvės: Latvijos galerijos „Maksla XO“, „Agijas Suna art gallery“ ir „Avangard gallery“ iš Pernu. Sėkminga mugė buvo ir kitiems naujokams – prancūzams „Galerie Des Petits Carreaux“, pardavusiems net 10 tapybos darbų bei „Piktogram“ galerijai iš Lenkijos. Nuolat meno mugėje dalyvaujančios galerijos taip pat džiaugėsi pardavimais: kūrinių buvo įsigyta iš galerijų „Galleri NB“ (Danija), „Immaginaria Arti Visive Gallery“ (Italija), „Kovcheg Gallery“ (Rusija), „Tsekh“ (Lietuva/Ukraina), „Karavan Gallery“ (Prancūzija). Mugėje įsigyta tokių užsienio meninikų kaip Ivarso Heinrihsono, Maria Safronovos, Léa Bénétou, Peeterio Alliko, Leonhardo Lapino, Francesco Maria Testa, Lidia Vitkovskaya kūrinių.

Lietuvos galerijoms ši mugė buvo ypač sėkminga. „Dauguma Lietuvos galerijų mugėje dalyvauja jau ne vienerius metus, todėl meno pirkėjai juos įsidėmi ir sugrįžta. Taip pat džiaugiuosi, kad galerijų ekspozicijos buvo išties organiškos, apgalvotos, galerininkai intensyviai bendravo su lankytojais ir būsimais pirkėjais”, – džiaugėsi meno mugės vadovė Diana Stomienė.

Šiemet meno mugę aplankė kolekcionieriai iš Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, Latvijos, Rusijos bei Lenkijos, kurie domėjosi ne tik užsieniečių kūriniais, bet ir įsigijo lietuvių menininkų darbų. Kolekcionierius iš Vokietijos Stefan J. Uibel meno mugėje lankėsi pirmą kartą ir buvo nustebintas įdomios „ArtVilnius‘18“ programos. „Aš pirmą kartą lankiausi meno mugėje „ArtVilnius“. Tai aukšto lygio renginys tiek organizaciniu, tiek ir meniniu aspektais. Šiemet mugė daug dėmesio skyrė Baltijos šalių menui ir tai pateikė daug įdomių atradimų, kurių įprastai neišvysi Berlyno meno mugėse ar galerijose. Džiaugiuosi papildęs savo kolekciją nauju kūriniu”, – po mugės sakė Stefan J. Uibel. O portalo Arterritory.com žurnalistas Sergejus Timofejevas vertindamas meno mugę akcentuoja, ne tik galerijas, pirkimus ir pardavimus, bet ir plačią, solidžią, papildomą meninę mugės programą, kurią prilygina aukšto lygio meno festivaliui, kuris reikšmingas Baltijos šalims, bet ir tarptautiniu lygiu.

Kūrinių pardavė tokios galerijos kaip „The Rooster Gallery“, „Meno Niša“, „Aukso pjūvis“, „Terra Recognita“, „The Room“, „Sla307 Art Space“, Panevėžio miesto dailės galerija, „Arka“ galerija, „Baroti galerija. LDS“, „Menų Tiltas“, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerija, „A galerija“, „Vilkamirgės galerija“, „Kauno langas“, „Contour Art Gallery“. Pirkėjai rinkosi žymių vyresnės kartos menininkų kūrybą, tokių kaip Rimanto Dichavičiaus, Jono Meko, Violetos Bubelytės, Vilmanto Marcinkevičiaus, Vytenio Lingio, Prano Gailiaus, Kristinos Norvilaitės. Taip pat aktyviai pirko jaunųjų menininkų kūrinius – Jolantos Kyzikaitės, Andriaus Zakarausko, Eglės Karpavičiūtės, Vitos Opolskytės, Gusto Jagmino, Monikos Plentauskaitės, Dalios Juodakytės, Rūtos Povilaitytės bei Jono Aničo (paroda „Takas“).

„ArtVilnius'18“ metu pristatyta unikali dovana Vilniui

Šiemet meno mugės lankytojams buvo pristatytas būsimas Vilniaus miesto viešųjų erdvių meno projektas „Vandens Lelijos“. Tai – unikali dovana Vilniaus miestui. Sostinę papuošiančio meno kūrinio eksponavimo pradžia planuojama šių metų pabaigoje prie sostinės senosios Vingrių vandenvietės (seniausių Vingrių šaltinių), netoliese duris atversiančio modernaus meno MO muziejaus. Šis projektas yra praėjusių metų meno mugės „ArtVilnius‘17“ metu gimusi iniciatyva. Būsimo meno kūrinio iniciatorius – Irmantas Norkus, advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis partneris Lietuvoje, autorė – menininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, architektas – Tomas Grunskis.

„ArtVilnius‘18“ apdovanojimai ir žiūrovų prizas

Geriausiomis „ArtVilnius‘18“ galerijomis tapo (abėcėles tvarka): „Alma” (Latvija), „Contour Art Gallery“ (Lietuva), „Foku“ (Estija), „Galerie des Petits Carreaux“ (Prancūzija), „Kogo“ (Estija), „Piktogram“ (Lenkija), „The Rooster Gallery“ (Lietuva). Geriausiu „ArtVilnius‘18“ menininku tapo latvis Ivars Drulle, kurį pristato galerija „Alma“ iš Rygos. Geriausia „ArtVilnius‘18“ skulptūra/instaliacija paskelbta parodos „Takas” dalyvio Vlado Urbanavičiaus skulptūrinė instaliacija „Junginys1/ Junginys 2“. Meno mugės mecenatas advokatų kontora „Cobalt“, kaip ir kasmet, geriausią „ArtVilnius‘18“ jaunąjį menininką (iki 35 m.) apdovanojo 1000 eurų premija. Apdovanojimas atiteko Rimui Sakalauskui, kurį pristatė galerija „Meno Niša“.

„Rinktine žiūrovų galerija“ tapo Vilniaus dailės akademijos galerija „ARgenTum“, savo stende pristačiusi metalo menininko Vytauto Mockaičio (1958–2011) darbus. Nominacija „Žiūrovų rinktinis menininkas“ atiteko nuolatiniam „ArtVilnius” dalyviui, menininkui Kęstučiui Svirneliui. Nugalėtojai buvo apdovanoti piniginėmis mugės rėmėjo „Volfas Engelman“ premijomis.

„ArtVilnius‘18“ naujiena – geriausios menininkės-moters nominacija ir piniginė premija, kurią įsteigė tarptautinis „Soroptimist“ Vilniaus pirmasis klubas. Už ekspozicijos ir kūrybos vientisumą buvo apdovanota estų menininkė Laura Kuusk, kurią mugėje pristatė „Foku“ galerija. Šios nominacijos nugalėtoją atrinko mugės vertinimo komisija, kuri dar pirmą mugės dieną paskelbė kitų nominacijų nugalėtojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)