„Cosplay“ pažodžiui verčiant iš anglų kalbos reiškia „kostiumų žaidimą“. Cosplay tikslas yra įsikūnyti į įvairiausius personažus iš kino filmų, kompiuterinių žaidimų, komiksų ar manga. Tai pasiekiama kuriant kaip įmanoma detalesnius kostiumus, pasitelkiant įvairiausius technologinius sprendimus, naudojant makiažo paslaptis ir teatralinius sugebėjimus. Tai kultūra, vienijanti daugybę meno rūšių. Šiuo metu ji tapo milžiniška populiariosios kultūros dalimi, be kurios neįsivaizduojami didžiausi pasaulyje vykstantys Comic Con tipo renginiai.

Kodėl žmonės įdomi Cosplay kultūra?

Yra daugybė priežasčių, kodėl žmonės savo rankomis kuria preciziškumo reikalaujančius personažų kostiumus. Vieniems tai yra hobis, kitiems - gyvenimo būdas ar net profesija. Į šią veiklą įsitraukus negailima daugybės laiko, energijos ir finansinių išteklių.

„Detaliai ir tiksliai atvaizduoti kostiumai gali kainuoti ir kelis tūkstančius eurų. Nors tai ir nėra taisyklė, tačiau yra labai išradingų kūrėjų, kurie sugeba konkursui pasigaminti nominacijų vertus kostiumus ir už keliasdešimt eurų“ – sakė Karolis Ruzgas, „Comic Con Baltics“ renginyje vykstančio didžiausio Baltijos šalyse Cosplay konkurso organizatorius.

Bendruomenės įvertinimas, tarptautinis pripažinimas, dėmesys. Tai tik kelios priežastys, dėl kurių pasirenkama tapti šios kultūros atstovu. Pasaulyje yra nemažai cosplay menininkų, kurie visiškai save išlaiko keliaudami po pasaulį, dalyvaudami įvairiuose populiariosios kultūros festivaliuose.

Populiariausi pasaulio cosplayeriai turi šimtus tūkstančių sekėjų ir yra graibstomi reklamos agentūrų bei didelių prekės ženklų. Įspūdingi kostiumai renginiuose susilaukia didelio dėmesio, o juos vilkintys asmenys neatsigina norinčių kartu nusifotografuoti.

„Lietuvoje Cosplay kūrėjus labiausiai vienija stiprus bendruomeninis jausmas. Jeigu planuojate prisijungti prie šio judėjimo ir norite sužinoti daugiau apie kostiumo siuvimo techniką, modeliavimą ar fotografavimą, šios kultūros gerbėjai tikrai pasidalins savo žiniomis. Lietuvoje yra susiformavusi stipri ir vieninga šios kultūros bendruomenė, kuri palaiko ir motyvuoja savo narius“, – tegia K. Ruzgas.

Ar vyksta Cosplay konkursai?

Tai nėra tik smagus laisvalaikio užsiėmimas, jau ilgą laiką tai yra tapę ir meistriškumo varžybomis. Dalyviai konkurso metu surengia trumpus pasirodymus, kur viskas turi vykti sekundžių tikslumu. Vienas iš pačių svarbiausių reikalavimų yra, kad kostiumas būtų padarytas paties dalyvio. Dauguma konkursų turi aiškias gaires, iš kokių šaltinių galima rinktis personažus. Dažniausiai personažas turi būti iš oficialaus šaltinio, be jokių dizaino patobulinimų ir pagražinimų.

„Comic Con Baltics“ renginyje vykstantis Cosplay konkursas yra tik tarpinė stotelė geriausiems Baltijos šalių cosplayeriams. „Mes stengiamės atverti duris į pasaulinius renginius ir taip motyvuoti mūsų regiono kūrėjus tobulėti visomis prasmėmis“ - sako organizatorius Karolis Ruzgas. Pasaulyje vyksta daugybė tarptautinių cosplay konkursų, tokių kaip „Nordic Cosplay Chanmionships”, „Cosplay World Masters“, „EuroCosplay ir kiti. Tokiuose konkursuose galioja panašios taisyklės kaip ir Eurovizijoje: vyksta atrankos turai kiekvienoje šalyje, išrenkami šalies atstovai, geriausi cosplayer'iai iš daugybės šalių varžosi dėl titulų.

„Tai tik vadinama varžybomis – cosplay konkursuose visuomet tvyro ypatingai draugiška atmosfera – dalyviai žavisi vieni kitų talentais ir padeda vieni kitiems. Aišku, neslėpsime, mes visada laukiame į sugrįžtančių prizininkų!".

Kada Cosplay konkursą galėsime pamatyti Lietuvoje?

Rugsėjo 15-16 dieną "Litexpo" parodų rūmuose įvyks populiariosios kultūros renginys „Comic Con Baltics“, kurio viena iš pagrindinių dalių – tarptautinis Cosplay konkursas. Į renginį atvyksta ne tik aktoriai iš garsiausių kino projektų, bet ir cosplay profesionalai, kurie plačiau papasakos apie šią kultūrą ir jos užkulisius.

„Jau žinoma, kad į Lietuvą atvyksta Elyon slapyvardžiu prisistatanti garsi cosplay menininkė. Kostiumų dizainerė išsiskiria preciziškomis detalėmis. Ji neslepia, kad labiausiai jai patinka ir iššūkių kelia daug smulkių detalių reikalaujančios suknelės“ – viešnią pristato Karolis Ruzgas.

Organizatoriai šiais metais pažadėjo, jog į Lietuvą atvyks ir daugiau Cosplay svečių, kurie rugsėjo 15-16 dienomis teisėjaus „Comic Con Baltics“ renginyje vyksiančiame Cosplay konkurse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)