„Raganiaus“ serija, pasakojanti apie Geraltą, kurio amatas yra žudyti įvairiausius monstrus ir pabaisas, yra vienas sėkmingiausių šių laikų lenkiškų kultūros produktų. 1990 metais pradėta rašyti „Raganiaus“ serija Lenkijoje sulaukė pripažinimo, dar prieš gerą dešimtmetį su ją susipažino ir Lietuvos fantastai, kai knygos pradėtos versti į lietuvių kalbą.

Tačiau tikrasis „Raganiaus“ eksportas prasidėjo prieš keletą metų. Pagal A. Sapkowskio knygas sukurtas kompiuterinis žaidimas „Raganius 3″, kuris susilaukė milžiniško populiarumo, atgaivino susidomėjimą knygomis tarp žaidimų entuziastų. Būtent taip nauji leidimo „Raganiaus“ knygą atsidūrė mano lentynoje. O dar viena nauja knygos populiarumo banga turėtų atsirasti po to, kai dienos šviesą pasieks naujas „Netflix“ kuriamas serialas „Raganius“, paremtas A. Sapkowskio istorijomis.

A. Sapkowskio apsakymų rinkinyje „Paskutinis noras“ ne šiaip pasakojama apie pabaisų žudymu besiverčiantį mutantą, kuris nuo vaikystės šiam darbui buvo specialiai ruoštas. Rašytojas apsakymuose šmaikščiai ir subtiliai panaudoja visiems žinomus stebulkinių pasakų epizodus: pasakojimus apie princeses, vaduojamas iš bokštų, įpina epizodus iš „Snieguolės ir septynių nykštukų“, kur Snieguolė iš tikro yra galvažudė, kurią medžiotojas išprievartavo ir paliko trankytis po miškus.

A. Sapowskis taip pat kuria daugiasluoksnį herojų. Geraltas nėra vien tik kietas vyrukas, turintis du kalavijus ir galintis iškaršti kailį bet kam. Jis pasižymi šmaikštumu ir teisingumo jausmu, tad pasakojimuose nuolat keliami vertybiniai klausimai. Štai viename iš apsakymų Geraltas vis kalba apie savo kodeksą, kurio laikosi, ir apie tai, kad niekada nesirenka mažesnės blogybės. Jeigu pasirinkimas yra tik iš dviejų blogybių, jis apskritai nesirenka. Tačiau savo principus sulaužo ir sulaukia atitinkamų pasekmių. Taigi, tai nėra vien lėkštos veiksmo pasakaitės apie riterius ir slibinus.

Pirmojoje serijos knygoje pasakojami įvairūs „Raganiaus“ gyvenimo epizodai, pati istorija nėra vienalytė, šokinėjama po skirtingus Geralto gyvenimo epizodus. Tačiau skaitymo tai neapskunkina, ypač, jeigu patį herojų skaitytojas jau pažįsta iš kompiuterinių žaidimų arba yra girdėjęs apie „Raganiaus“ seriją.

„Raganiaus“ serija yra puiki istorija, populiariojoje kultūroje pradėjusi savo atgimimą. Tad rekomenduoju visiems, nors kiek prijaučiantiems fantastikai.