Akademiją šiuo metu purto skandalas dėl ryšių su vyru, kuris yra kaltinamas išžaginimu ir lytine prievarta.

„Švedijos akademija ketina dėl 2018 metų Nobelio literatūros premijos nuspręsti ir paskelbti lygiagrečiai su 2019 metų laureato paskelbimu“, – sakoma pareiškime.

1786-aisiais įsteigta institucija anksčiau premiją buvo atidėjusi septynis kartus: 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 ir 1949 metais.

„Penkiais iš tų atvejų premija buvo atidėta ir vėliau įteikta tuo pačiu metu kaip ir kitų metų premija“, – sakoma Švedijos akademijos pareiškime.

Krizė šią instituciją yra apėmusi nuo lapkričio, kilus pasaulinei kampanijai „#MeToo“ ir Švedijos laikraščiui „Dagens Nyheter“ paskelbus 18 moterų liudijimus, kad jos patyrė įtakingo švedų kultūros veikėjo Jeano-Claude'o Arnault išžaginimą, lytinę prievartą ar priekabiavimą.

Švedijos akademijos narės ir poetės Katarinos Frostenson vyras J.-C. Arnault, kuris yra prancūzas, kaltinimus neigia.

Minimi pranešimai išprovokavo 18 Akademijos narių nesutarimus dėl to, kaip judėti į priekį, ir pastarosiomis savaitėmis šeši jų, įskaitant nuolatinę sekretorę Sarą Danius, nusprendė atsistatydinti.

„Aktyvūs Švedijos akademijos nariai, žinoma, puikiai supranta, kad dabartinė pasitikėjimo krizė kelia didelius reikalavimus dėl ilgalaikio ir aktyvaus darbo už permainas“, – pareiškime nurodė Švedijos akademijos nuolatinio sekretoriaus pareigas einantis Andersas Olssonas.

„Mums atrodo būtina skirti laiko, kad atgautume visuomenės pasitikėjimą Akademija, ir tik tada paskelbti kitą laureatą“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)