"Kai rašytojas išreiškia savo politines pažiūras, tai nereiškia paramos vienai ar kitai partijai. Natūralu naudoti savo balsą, savo jėgą, kad žmonės sužinotų apie visuomenės problemas", - teigė jis, kalbėdamas turkiškai.

Jis pažymėjo, kad politiniai gerų romanų aspektai padėjo atspindėti vidinį tam tikrų kultūrų gyvenimą. Kaip pavyzdį jis nurodė rusų rašytoją Fiodorą Dostojevskį.

Frankfurto knygų mugės metu įteikdamas minėtą prizą, Vokietijos knygų prekiautojų asociacijos vadovas Dieteris Schormannas teigė, kad O.Pamukas sugebėjo nutiesti tiltą tarp Rytų ir Vakarų.

"Orhanas Pamukas Vakaruose aptinka Rytų pėdsakų, o Rytuose - Vakarų", - sakė jis.

Tarptautiniame bestseleryje "Sniegas" pasakojama apie siurrealistinį dešimt metų Frankfurte gyvenančio turko, kurį įkvėpė Franzo Kafkos "Teismo" herojus, grįžimą namo. Šį romaną, daug kas laiko musulmoniškos kultūros kritika.

O.Pamukas sekmadienį dar kartą pakartojo, kad remia Turkijos siekius įstoti į Europos Sąjungą (ES), teigdamas, kad tai padės šiame regione užtikrinti taiką ir supratimą tarp skirtingų kultūrų.

"Manau, kad taika yra ES pamatas, ir Bendrija turi pasirinkti tarp taikos ir natūralizmo",- sakė jis, galvoje turėdamas stiprų kai kurių ES narių pasipriešinimą daugiausia musulmonų gyvenamos šalies prisijungimui prie bloko.

"Lygiai taip, kaip negaliu įsivaizduoti Turkijos, nesvajojančios tapti Europos dalimi, negaliu įsivaizduoti Europos, matančios save be Turkijos", - pažymėjo rašytojas.

Vasario mėnesį O.Pamukas sukėlė viešą pasipiktinimą, kai duodamas interviu vienam Šveicarijos laikraščiui pareiškė, kad "šiose žemėse buvo išžudyta vienas milijonas armėnų ir niekas, išskyrus jį, apie tai nedrįsta kalbėti".

Vienas Stambulo prokuroras 53 metų rašytoją apkaltino tuo, kad jo pasisakymai prisidėjo prie "Turkijos identiteto apšmeižimo", ir pareikalavo skirti jam nuo šešių mėnesių iki trejų metų kalėjimo.

O.Pamuko, kuris didžiąją laiko dalį pragyveno Stambule, teismas turi prasidėti gruodžio 16 dieną.

Taikos premija yra aukščiausias Vokietijos literatūrinis apdovanojimas. Tarp 55 ankstesnių jo laimėtojų yra rašytoja Susan Sontag, Nigerijos rašytojas Chinua Achebe ir vengras Peteris Esterhazy, kuris jį gavo praėjusiais metais.

Šiais metais piniginis prizas nuo 15 tūkst. eurų (51 tūkst. litų) buvo padidintas iki 25 tūkst. eurų (85 tūkst. litų).

Didžiausia pasaulyje Frankfurto knygų mugė pasibaigė sekmadienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją