Iš Budapešto kilęs Robertas Capa (tikroji pavardė - Andrei Friedmann) per savo neilgą, bet spalvingą gyvenimą su fotoaparatu žygiavo karo laukais Ispanijoje, Mandžiūrijoje, Šiaurės Afrikoje, Normandijoje, Indokinijoje. Talentingas karo fotografas žuvo pačiame jėgų žydėjime Vietname, ryžių lauke užkliuvęs už minos.

Fotografuoti R. Capa pradėjo dar ankstyvoje jaunystėje, aštuoniolikos išvykęs iš namų ir apsigyvenęs Berlyne, vėliau - versdamasis laisvai samdomo žurnalisto darbu Paryžiuje. Fotografavo Pilietinį karą Ispanijoje, karinius konfliktus Kinijoje. Antrojo pasaulinio karo metais buvo amerikiečių žurnalo "Life" etatiniu fotografu, dalyvavo sąjungininkų pusėje kovose Šiaurės Afrikoje ir Sicilijoje.

Labiausiai karo metais R. Capa išgarsėjo nufotografavęs kruvinąjį sąjungininkų išsilaipinimą Normandijos pakrantėje Prancūzijoje 1944-ųjų birželį. Kadrai, kuriuos R. Capa užfiksavo pragariško apšaudymo valandomis, tapo garsiausiais fotografijos istorijoje.

Po karo R. Capa dirbo su garsiais pasaulio žurnalais, leido knygas, kurioms tekstus rašė Johnas Steinbeckas, bendravo su garsiais to meto kultūros ir meno žmonėmis. 1954 m. fotografas dalyvavo savo parodos pristatyme Japonijoje, kai žurnalui "Life" netikėtai prireikė vaizdų iš Indokinijos karo fronto. R. Capa pasisiūlė savanoriu, tačiau sėkmė jį apleido gegužės 25 dieną - fotografas buvo rastas žuvęs užminuotame lauke su rankose sugniaužta fotokamera.

R. Capos atminimui praėjusių metų pabaigoje Vengrijoje pasirodė P. Normanto naujausia fotografijos knyga "Karai ir taika". Knygoje sudėtos P. Normanto fotografijos iš aštuonių budistų kraštų Rytuose - Tibeto, Nepalo, Tailando, Birmos,Vietnamo, Laoso, Kambodžos, Indonezijos, kur nuolat tvyro karo nuotaikos, taip pat musulmoniškojo Pakistano ir Rusijos Kurilų salų, kuriose, pasak autoriaus, beveik išnaikinti vietos gyventojai. Daugelyje fotografijų šių šalių gyventojai užfiksuoti taikioje šventyklų, vienuolynų, miesto gatvių, kasdienių darbų aplinkoje, tačiau jų akyse ir kūnų formose atsispindi nerimas ir karo baimė.

Knygos "Karai ir taika" viršelio nuotraukoje užfiksuotos besimeldžiančios tremtinės tibetietės rankos. P. Normantas jas nufotografavo Dharamsalos mieste, Dalailamos šventykloje Indijoje. Pasak fotografo, tai irgi simboliška: karai ir okupacijos dabar dažnai išbloškia žmogų iš jo gyvenamosios vietos. "Pasaulis nuolat tvyro tarp dangaus ir žemės, šviesos ir tamsos. Todėl ir stengiuosi visiems priminti R. Capą. Gal ir tai padės įveikti tamsą savyje", - sako P. Normantas.

Knyga "Karai ir taika" Vengrijoje buvo apdovanota prizu meno knygų ir fotoalbumų kategorijoje. Knygų viršelių konkurse įvertintas ir "Karų ir taikos" dailininkas Zoltanas Kemeny.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją