Pagrindinis JAV operos teatras gruodžio mėnesį, kai buvo paviešinti pirmieji įtarimai J. Levine'o adresu, suspendavo šį dirigentą, 40 metų dirbusį „Metropolitan Opera“ orkestro muzikos direktoriumi.

„Metropolitan Opera“ nurodė, kad „nutraukė savo santykius“ su J. Levine'u. Jis 2016 metais, prastėjant sveikatai, išėjo į pensiją, bet iki šio skandalo dar dažnai pasirodydavo kaip dirigentas.

„Tyrimas atskleidė patikimų įrodymų, kad p. Levine'as seksualiai išnaudodavo ir priekabiaudavo prieš periodą, kai dirbo „Met“, ir jo metu“, – sakoma operos rūmų pareiškime.

Tris mėnesius trukusio tyrimo išvadomis baigėsi įspūdingas muzikanto, dažnai vadinto vienu geriausių savo kartos dirigentų Amerikoje, nuopuolis. Taip jau sutapo, kad paskutinis jo pasirodymas „Metropolitan Opera“ buvo dirigavimas Giuseppe Verdi „Requiem“ gruodžio mėnesį.

Operos rūmai nurodė, kad yra „įsipareigoję užtikrinti saugią, pagarbią darbo aplinką be priekabiavimo savo darbuotojams ir artistams“.

Tačiau „Metropolitan Opera“ taip pat atmetė kritiką, kad galėjo imtis veiksmų dar prieš tai, kai seni įtarimai dėl J. Levine'o sumirgėjo antraštėse, JAV dėmesiui nukrypus į įtakingiems vyrams reiškiamus kaltinimus lytiniu išnaudojimu.

„Bet kokie pareiškimai ar gandai, kad „Met“ vadovybės nariai ar direktorių taryba dangstė su šiais klausimais susijusią informaciją, yra visiškai be pagrindo“, – nurodoma pareiškime.

„Metropolitan Opera“, kaip ir daugelis didelių JAV muzikos institucijų, nuolat susiduria su finansavimo iššūkiais ir greit ėmėsi veiksmų J. Levine'o dėmę palikti praeičiai.

Teatras paankstino J. Levine'o įpėdinio, jaunatviško kanadiečių dirigento Yannicko Nezet-Seguin, paskyrimą. Jis taps muzikos direktoriumi jau ateinantį sezoną.

Įtarimai dėl sekso kulto

Jaunesni muzikantai sakydavo, kad 74 metų J. Levine'as seksualiai išnaudodavo juos, kai jie buvo pažeidžiami studentai, o jis – charizmatiškas vizituojantis dėstytojas. Dauguma šių atvejų buvę prieš kelis dešimtmečius.

Dienraščio „The Boston Globe“ šį mėnesį paskelbtame straipsnyje buvę Klivlando muzikos instituto studentai vadina J. Levine'ą į sektos lyderį panašiu veikėju. Esą jis ne vien versdavo lytiškai santykiauti, bet ir kontroliuodavo jų gyvenimus.

Cituodamas buvusius studentus laikraštis rašė, kad J. Levine'as per susitikimus spausdavo juos nutraukti ryšius su išoriniu pasauliu ir būti jam ištikimiems. Per tokius susitikimus vykdavo visokiausių dalykų – pradedant operų scenų studijomis, baigiant seksu.

„Galvodavau, kad tai buvo seksas dėl mano tobulinimosi – seksas, kad viskas būtų geriau“, – laikraščiui sakė smuikininkas Albinas Ifsichas (Albinas Ifsičas). Jis teigė, kad lytinį išnaudojimą patyrė 1968-aisiais, būdamas 20-metis studentas.

„Aišku, kad taip nebuvo, bet buvome tuo įtikinti“, – pridūrė jis.

J. Levine'o nuopolis prasidėjo gruodžio mėnesį, laikraščiui „New York Post“ paskelbus 2016 metų policijos ataskaitą. Tame dokumente vienas asmuo kaltina dirigentą dešimtmečius jį išnaudojus. Lytinis išnaudojimas esą prasidėjęs, kai aukai buvo 15 metų, per Ravinijos muzikos festivalį netoli Čikagos. Šis festivalis taip pat yra tarp klasikinės muzikos institucijų, jau nutraukusių ryšius su J. Levine'u.

Pats dirigentas anksčiau paskelbtame pareiškime įtarimus jo atžvilgiu pavadino nepagrįstais ir sakė, kad nėra „engėjas ar agresorius.“

J. Levine'as yra vienas garsiausių muzikų, kurių karjeros baigėsi kilus judėjimui „#MeToo“, išprovokuotam triukšmo dėl įtarimų lytiniu išnaudojimu Holivudo magnatui Harvey Weinsteinui (Harviui Veinsteinui).

Tarp kitų muzikantų, kurie dėl įtariamo lytinio išnaudojimo pasitraukė arba prarado savo postus, yra hiphopo magnatas Russellas Simmonsas (Raselas Simonsas) ir Charlesas Dutoit (Čarlzas Diutua), iki pastarojo meto dirbęs Londono Karališkosios filharmonijos orkestro vyriausiuoju dirigentu.

Kai kas muzikos industrijoje tikisi, kad į viešumą iškils ir daugiau tokių atvejų.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)