Šių metų garbės viešnia yra Pietų Korėja, kuriai atstovauja 62 rašytojai. Dauguma iš jų yra nukentėję per kovą už padalyto pusiasalio suvienijimą. Tuo tarpu O.Pamukui tėvynėje gresia laisvės atėmimo bausmė.

Vokietijos spaudai šią savaitę jis sakė, kad prestižinis Vokietijos leidėjų taikos prizas privertė jį nusišypsoti, turint galvoje, kokią audrą sukėlė jo pasisakymai apie masines armėnų žudynes Otomanų imperijoje.

"Tame slypi tam tikra ironija, turint galvoje politinę šviesą, kurioje šis prizas vertinamas tiek Turkijoje, tiek Vokietijoje. Beveik pamaniau, kad neturėčiau didžiuotis literatūrine savo darbų kokybe", - sakė jis savaitraščiui "Der Spiegel".

"Gerai, kad neseniai naują politinį romaną rašiau atsargiai", - pridūrė O.Pamukas, turėdamas galvoje savo septintąją knygą "Sniegas", kurioje nagrinėjamas kolektyvinės kultūros santykis su asmeninio identiteto musulmonų pasaulyje ilgesiu.

O.Pamukas, kuris teigia, kad "rašymas yra jo religija", pastebėjo, kad kol augant jo populiarumui, jis vis labiau sutapatinamas su Turkija ir jos problemomis.

Jis papiktino Turkijos valdžią vienam šveicarų laikraščiui pareiškęs, kad "šiose žemėse žuvo vienas milijonas armėnų bei turkų ir niekas, išskyrus jį, apie tai nedrįsta kalbėti".

Gruodžio mėnesį turi prasidėti O.Pamuko teismas dėl Turkijos nacionalinio identiteto apšmeižimo, tačiau jis nesutiko atsiimti savo pastabų.

Tarp kitų taikos prizo laureatų yra velionė feminizmo ikona Susan Sontag, kuriai jis buvo paskirtas 2003 metais, kai Jungtinės Valstijos dėl invazijos į Iraką kritikos laikė ją išdavike.

Nors daug į Frankfurtą atvykusių rašytojų jau yra pažįstami, dauguma Korėjos autorių Europos skaitytojams yra nauji.

"Korėja yra Europai nepažįstama šalis. Ją užgožia Japonija ir Kinija", - teigė rašytojas Hwang Chi-Woo, vadovaujantis Pietų Korėjos garbės delegacijai.

Frankfurto knygų mugė toliau lieka didžiausiu tokio pobūdžio renginiu. Šiais metais per ją bus pristatyta apie 104 tūkst. naujų knygų.

Knygų mugę antradienį oficialiai atidarys Pietų Korėjos ministras pirmininkas Lee Hae-Chanas ir postą paliekantis Vokietijos užsienio reikalų ministras Joschka Fischeris.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją