Baigiantis 2015 metams Lietuvos kino centras paskelbė valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtų filmų idėjų konkursą. Filmus šia proga kuria režisieriai Raimundas Banionis, Audrius Stonys, Algirdas Tarvydas, Karolis Kaupinis, Kristina Buožytė, Marija Stonytė, Andrius Bartkus, Ramunė Rakauskaitė, Martina Jablonskytė, Sandro Bozzolo, Saulius Beržinis, Andrius Lekavičius, Ronaldas Buožis, Eimantas Belickas, Miglė Satkauskaitė, Gediminas Šiaulys, Antanas Skučas. Laukiama 17 įvairių žanrų kino filmų, kurie ekranus pasieks per 2018–2019 metus, rašoma pranešime žiniaskladai.

Svarbu pastebėti, kad nacionalinis kinas visada skiria dėmesį šalies istorijai ir kultūrai svarbioms temoms. Ne taip seniai didelio žiūrovų dėmesio sulaukė režisieriaus Donato Ulvydo „Emilija iš Laisvės alėjos“, o šiais metais kino salėse matysime Audriaus Juzėno „Pelėdų kalną“, Mariaus A. Markevičiaus „Tarp pilkų debesų“. Metai bus dosnūs besilankantiems kino teatruose – be šimtmečiui skirtų projektų laukiama virš dešimties įvairių temų, žanrų ir autorių nacionalinių filmų premjerų.

Šventiniai 2018-ieji sutapo ir su Europos paveldo metais, todėl Lietuvos kino centras daug dėmesio šiemet skirs ne tik naujausiems filmams, bet ir restauruoto kino paveldo pristatymui ne tik šalyje, bet ir užsienyje. Suplanuota kompleksiška sklaidos programa svetur šiemet numato retrospektyvas, kino savaites, specialias filmų programas festivaliuose, temines paskaitas, skirtas kino istorijai, susitikimus su filmų kūrėjais, aktoriais.

Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirti metai prasidėjo šiuo metu Paryžiuje, „La Cinémathèque Française“ vykstančia bene didžiausia pastarųjų metų lietuvių kino retrospektyva. Lietuvos kiną pristato daugiau nei 30 filmų programa, išleistas specialus leidinys prancūzų kalba.