"Restauruota vėtrungė yra sovietmečiu padaryta kopija, o originalas ir toliau bus saugomas Rotušėje", - sakė K.Ignatavičius.

Ant vėtrungės yra užrašas, kad Rotušės bokštas restauruotas 1774 metais miesto žmonių lėšomis.

Rotušės fasado restauravimo darbai pradėti balandžio mėnesį. Iš pradžių šiems darbams savivaldybė skyrė 989 tūkst. litų, bet vėliau pastebėta, kad būtina kapitališkai remontuoti dar ir bokštą, todėl papildomai skirta 400 tūkst. litų.

Restauravimo darbus bendrovė "Restauracija" planuoja baigti iki šių metų pabaigos.

Restauracijos metu bus pakeisti seni Rotušės langai, durys, karnizai, lietvamzdžiai, balkonų tvorelės, dramblio kaulo spalva perdažytas fasadas.

Kauno rotušė pastatyta 16 amžiuje. Tada netinkuoti plytiniai fasadai ir tinkuoti interjerai buvo gotikiniai. Pirmame aukšte buvo prekybinės patalpos, antrame - miesto magistrato posėdžių salė, teismo salė, kanceliarijos burmistro ir kiti kambariai. Dviaukščiame bokšto rūsyje buvo kalėjimas.

17 amžiaus pradžioje pastatas buvo apleistas, o 1638 metais pradėta rekonstrukcija ir Rotušės pastatas buvo pertvarkytas renesanso stiliumi.

18 amžiuje fasadams suteiktas dabartinis vėlyvojo baroko su klasicizmo įtaka dekoras. Buvęs renesansinis frontonas perdirbtas į barokinį.

1824 metais Rotušė buvo paversta pravoslavų cerkve, vėliau - artilerijos šaudmenų sandėliu, Rusijos carų rezidencija, ugniagesių būstine, rusų teatru, miesto savivaldybe.

Sovietmečiu čia buvo įkurtas archyvas, paskui - Kauno politechnikos instituto statybos fakultetas.

Nuo 1973 metų po rekonstrukcijos Rotušėje įkurti santuokų rūmai, čia vyksta iškilmingi miesto renginiai ir priėmimai. Per daugiau kaip 30 metų šiame statinyje buvo pakeistas tik stogas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją