Šių metų Lietuvos kultūros sostine paskelbta Marijampolė didelį dėmesį numato skirti iš Sūduvos krašto kilusioms ar čią gyvenusiomis istorinėms asmenybėms, istoriniai motyvai bus ryškūs ir atidaryme.

„Pasveikinti marijampoliečių bei šventės svečių atvyks istorinės asmenybės: Marijampolės miesto įkūrėja grafienė Pranciška Ščiukaitė-Butlerienė, Jonas Basanavičius, Jonas Jablonskis ir Vincas Kudirka, Julija Žemaitė ir Prezidentas Kazys Grinius su žmona Joana. Įspūdinga 3D projekcija, kuri bus rodoma ant Kultūros centro pastato, papasakos Marijampolės miesto kūrimosi istoriją“, – teigia savivaldybė.

Pasak miesto merės Irenos Lunskienės, atidarymo renginys, kaip ir visa metų programa „Laikas keičiasi ir keičia“, atspindės kintantį laiką.

„Modernios muzikos ir naujų meno medijų susiejimas atidarymo programoje atspindės augantį ir kuriantį miestą, atiduodant duoklę neatskleistai miesto istorijai, kultūros paveldui, tai pateikiant moderniomis ir iki šiol mieste dar nematytomis technologijomis. Tai turėtų sužavėti marijampoliečius, regiono gyventojus ir miesto svečius“, – kviesdama į atidarymo renginį savivaldybės pranešime teigė merė.

Iš viso per metus kultūros sostine tituluotoje Marijampolėje planuojama apie 200 koncertų, akcijų, parodų, forumų ir kitų renginių.

„Marijampolė ir Sūduvos kraštas yra mūsų tautos lopšys, kuriame kilo įvairūs judėjimai, prisidėję prie Lietuvos valstybės atkūrimo. Simboliška, kad 2018 m. būtent Marijampolė, turtinga savo istorinėmis asmenybėmis, bus Lietuvos kultūros sostine“, – šią savaitę per kultūros sostinės programos pristatymą savo ruožtu kalbėjo kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Lietuvos kultūros sostinės idėja gimė rengiantis Vilniui tapti Europos kultūros sostine. Nuo 2008 metų vienas Lietuvos miestų tampa kultūros sostine, kurioje skatinamas Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų kultūrinis aktyvumas, plėtojama regiono kultūra ir menas, rengiami šalies svarbos kultūros renginiai.

Kultūros sostinės titulą Marijampolė perėmė Klaipėdos. 2019 metais Lietuvos kultūros sostinė bus Rokiškis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)