Kostiumų galerija su nuolatine ekspozicija šį mėnesį buvo atidaryta didžiuliame moderniame pastate Sankt Peterburgo šiaurėje, kuriame įsikūręs ir Ermitažo restauravimo centras.

Ilgoje galerijoje panoraminėse stiklo vitrinose stovi 130 manekenų, aprengtų puošniais drabužiais. Dauguma šių rūbų priklausė iki 1917 metų bolševikų revoliucijos valdžiusiai Romanovų dinastijai.

Kostiumų skyrius užima 600 kv. metrus, o spintose muziejus laiko 24 tūkst. daiktų kolekciją, sakė parodos kuratorė Nina Tarasova.

„Rodoma tik 3 proc. mūsų kolekcijos, – sakė ji. – Pavyzdžiui, turime 280 asmeninių daiktų, priklausiusių Petrui I, tai svarbiausia XVII amžiaus vyrų drabužių kolekcija pasaulyje.“

Šis XVII ir XVIII amžiais valdęs caras, Sankt Peterburgo įkūrėjas, buvo aniems laikams itin aukšto ūgio – maždaug dviejų metrų – ir garsėjo santūriu skoniu.

Nuo valstiečių iki aristokratų

Pagrindinė parodos tema yra Romanovai – nuo Petro I iki paskutiniojo caro Nikolajaus II šeimos. Šį imperatorių, 1917 metais atsisakiusį sosto, bolševikai kitais metais nužudė kartu su keliais jo artimaisiais ir tarnais.

Tačiau pateikiamas ir platesnis visuomenės vaizdas: nuo tradicinių įvairių Rusijos regionų valstiečių drabužių iki suknių, kurias per pokylius Sankt Peterburge vilkėdavo aristokratės.

„Šių daiktų dėka galime sužinoti ne tik apie tų laikų madas, bet ir apie Romanovų šeimos narių dydžius – netgi kokie jie buvo žmonės“, – sakė N. Tarasova.

Vienas ceremonijoms skirtas 1777–1825 metais valdžiusio caro Aleksandro I drabužis rodo, kad jis buvo aukštas ir lieknas. Na, o putliam Aleksandrui III, valdžiusiam nuo 1845-ųjų iki 1894-ųjų ir garsėjo abejingumu madai, priklausė parodoje demonstruojamas languotas kostiumas.

Paprasta pamušta žalia vilnonė liemenė, dėvėta Petro I, eksponuojama šalia didingos mėlynos suknelės, kurią vilkėdama 1729–1792 metais valdžiusi Jekaterina Didžioji priimdavo karinius paradus.

„Kai kurioms šių suknelių sukurti prireikdavo daug mėnesių“, – sakė N. Tarasova.

Tai ypač pasakytina apie baltų nėrinių siuvinėtą suknią, sukurtą caro Nikolajaus II ir Aleksandros Fiodorovnos vestuvėms, įvykusioms 1894 metais, netrukus po jo įžengimo į sostą. Siuvėjai ir nėrėjos suknią kūrė daugiau kaip pusę metų.

„Jie atrodo nauji, modernūs“

„Labai įspūdinga. Pirmiausiai todėl, kad visos šios suknelės ir daiktai yra XVIII ir XIX amžių, bet atrodo nauji, o kai kurie – labai modernūs“, – sakė parodos lankytoja Ana Griaznova, fotografavusi 1902 metų „Louis Vuitton“ lagaminus.

Kad itin trapūs drabužiai išliktų idealios būklės, palaikoma pastovi 21 laipsnio temperatūra ir 46 proc. drėgnumas. Galerijoje nėra langų, kad žalos nepadarytų saulės spinduliai.

Restauravimo centre lankytojai taip pat gali pamatyti baldų ir net karietų.

Ekskursijoms su gidu lankytojai turi užsiregistruoti iš anksto, detalės skelbiamos Ermitažo interneto svetainėje.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)