Kadangi artėja Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis, šiame aukcione išskirtinis dėmesys bus skiriamas meno kūriniams bei kolekciniams eksponatams, susijusiems su mūsų šalies istorija.

Meno kūrinių aukcionai kolekcininkams bei dailės muziejams - išskirtinis įvykis. Kiekvienam jų yra parengiamas katalogas, o prieš aukcioną - ir parduodamų kūrinių ekspozicija. Būtent taip sudaroma galimybė aukcionu besidomintiems žmonėms pamatyti eksponatus.

Šiemet trečiąkart „Ars Via“ rengiamame aukcione, skirtame Lietuvos valstybės atkūrimo sukakčiai, pateikiama ir išskirtinių eksponatų. Vienas jų - dailininko dekoruotojo Napoleono Ylakavičiaus XIX a. viduryje nutapytas „Moters portretas“. Tai vienas ryškiausių meno kūrinių, kuris puošia visą artėjančio aukciono lotų rinkinį.

Pasak „Ars Via“ aukciono vadovo Algirdo Petraičio, N. Ylakavičius buvo neramios sielos dailininkas, 1831 m. sukilimo dalyvis, o šis jo paveikslas yra brangus palikimas, kuris sugrąžinamas į Lietuvą.

Teigiama, kad Paryžiuje sukurtas „Moters portretas“ - brandžiojo laikotarpio N. Ylakavičiaus drobė. Ko gero, tai portretas moters iš dailininkui artimos aplinkos. Jis nutapytas XIX a. viduriui būdinga mišria akademine, realistine maniera. Portretas sukurtas bydermejerio stiliumi - perteikta kamerinė nuotaika, neįmantri, jauki namų aplinka.

Aukciono katalogą sudaro septyni skyriai, kurių kiekvienas yra skirtas atskirai temai. Pirmajame kartu su N. Ylakavičiaus darbu yra pateikiami ir kitų XIX a. dailininkų kūriniai, pavyzdžiui, Pranciškaus Smuglevičiaus, Antano Perlio, Gottliebo Kieslingo.

Antroji aukciono rubrika, o kartu - ir antras katalogo skyrius talpina XX a. Lietuvos dailininkų darbus. Kiti skyriai yra skirti istorinei grafikai ir plakatams, senosioms knygoms, įvairenybėms, pavyzdžiui, stiklo, sidabro dirbiniams.

Dar viename - dokumentų bei rankraščių skyriuje - pateikiamas ypatingas lotas. Tai fotonuotrauka „Lietuvių konferencija Vilniuje, 1917 m. rugsėjo 22 diena“. Būtent šioje konferencijoje posėdžiavę įvairių luomų bei šalies vietovių atstovai sutarė, kad Lietuva turi būti nepriklausoma. Joje buvo išrinkta Lietuvos Taryba, kuri 1918-ųjų vasario 16-ąją pasirašė Nepriklausomybės aktą.

Aukcione bus galimybė įsigyti ir Vilniaus dailės akademijos auklėtinių kūrybos darbų. Jiems skirtas atskiras skyrius.

„Ars Via“ aukcionuose, kuriuos rengia bendrovė „Dailės galerija „Klasika“, parduodamų eksponatų kainos sukasi nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių eurų. Tačiau pasitaiko ir tokių, kurių pradinė kaina perlipa 10 tūkst. eurų.

A. Petraičio teigimu, aukcionų namai nenustato ir nereguliuoja meno kūrinių kainos. Šis vaidmuo atitenka pačiai meno rinkai - meno kūrinių pirkėjams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją