Po komisijos pasitarimo vykusioje spaudos konferencijoje KPD direktorė akcentavo, kad Lukiškių aikštės „lygumas“ yra įtvirtintas teisiškai ir kvestionuoti jo negalima. Ši vertingumo savybė, akcentavo KPD direktorė, yra įtvirtinta jau galiojančiame projekte, kuris yra realizuojamas dabar tvarkant Lukiškių aikštę. Neįsiklausius į šią savybę rizikuojame įsivelti į teisinį nihilizmą. „Kas lygu, yra lygu“, - pabrėžė D. Varnaitė.

KPD direktorė, atkreipusi dėmesį į tai, kad kol kas laimėjęs memorialo projektas tėra piešinys ir jį vertinti bus galima tik atlikus korekcijas ir suderinus viską su galiojančiais teisės aktais, akcentavo, jog svarbu surasti konsensusą ir, realizuojant projektą, bendradarbiauti su visomis institucijomis bei įsiklausyti į tai, ko reikalauja teisės aktai.

KPD direktorė kalbėjo, kad, kai bus konkrečiai pateikti visi ekspertų pasiūlymai skulptoriui Andriui Labašauskui ir kai autorius juos integruos, paaiškės, ar projektas atitinka vertingąsias aikštės savybes, ar neatitinka. Taip pat pridūrė, kad, baigus konkretizuoti memorialo projektą pagal komisijos pastabas, autorių grupė bus papildyta architektu, kuris ir turės įvertinti memorialo atitikimą galiojančioms vertingosioms savybėms.

Pasitarime dalyvavęs Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis patvirtino, kad komisija vienbalsiai sutarė, jog, kol projektas nėra iki galo išplėtotas, techniškai vadovaujantis įvairiais statybų reikalavimų įstatymais, tai vertinti, ar jis yra kaip objektas, plokščioje aikštėje, ar tai yra aikštės reljefo keitimas, kol kas yra per ankstyvas žingsnis.

A. Mačiulis apsvarstė galimybę, jei projektas būtų pripažintas, kaip besikertantis su reikalavimais, keliamais Lukiškių aikštei. Tokiu atveju, pabrėžė A. Mačiulis, yra visos galimybės kreiptis į KPD Kultūros vertybių tarybą ir prašyti peržiūrėti įtvirtintas vertingąsias savybes.

Diskusijos ir ginčai dėl to, kaip turi atrodyti Lukiškių aikštė, nesibaigia. Tai ar reprezentacinėje aikštėje turi stovėti Vyčio skulptūra, ar abstraktus skulptoriaus ir dizainerio Andriaus Labašausko memorialas, tapo nacionalinio lygio politiniu klausimu. Kasdien didėja į šį klausimą įtrauktų pusių bei argumentų, aiškinančių, kas ir kodėl turėtų būti ar nebūti Lukiškių aikštėje bei ką daryti su konkursą pralaimėjusia Vyčio skulptūra.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pareiškė priimsiąs Vyčio skulptūrą Kaune. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai ketvirtadienį kreipėsi į Seimo Valstybinės istorinės atminties komisiją ir Seimo Kultūros komitetą, prašydami, kad būtų imtasi veiksmų, „siekiant piliečių ir Seimo valia Lukiškių aikštėje įamžinti valstybinei aikštei tinkamą Vyčio monumentą“, dar anksčiau Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad konkursą laimėjęs projektas negali būti pastatytas, nes pažeidžia paveldosaugos reikalavimus.

Konkursą laimėjo skulptoriaus ir dizainerio A. Labašausko memorialas laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais. Autorius siūlo aikštėje suformuoti kalvą, kurios pietinis, į Gedimino prospektą orientuotas, šlaitas būtų užbaigtas vertikaliu, griežtos formos, skulptūrinės plastikos memorialiniu reljefu. Likusi kalvos dalis susilietų su aikšte ir pratęstų aikštės pievas bei takus, papildydama ir paįvairindama kraštovaizdį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)