Trečiadienį Seimo Kultūros komitete svarstant kitų metų kultūros biudžetą šio memorialo statybos lygintos su nacionalinio stadiono statybomis Vilniuje.

„Tą objektą reikia baigti, kad netaptų nacionaliniu stadionu“, – sakė komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir vylėsi, kad 2019 metais tai bus padaryta.

„Iš kur tokia nemeilė Saulės mūšiui Joniškio rajone? Objektas yra tęstinis, pernai bandėme tą akcentuoti, mažiausiai 600 tūkst. eurų jau į jį yra sudėta. Objektas pradeda griūti. Ar tada neturėtume ryžtingai pasakyti, kad mes jį griauname?“ – kalbėjo komiteto narys Stasys Tumėnas.

Joniškio savivaldybės duomenimis, bendra memorialo projekto vertė – 1,386 mln. eurų, jam įgyvendinti trūksta apie 800 tūkst. eurų.

R. Karbauskis priekaištavo savivaldybei, kad ji neatsižvelgė į ministerijos prašymą peržiūrėti projektą, jį sumažinti, numatyti, kaip memorialas bus panaudotas.

„Man atrodo visai logiškas Kultūros ministerijos prašymas, kad savivaldybė pergalvotų visas to projekto tęstines galimybes ir tai, kad savivaldybė nepanoro to padaryti ar nepadarė, tai yra viena priežasčių kodėl mes galime grįžti prie to klausimo vėl ir vėl, bet be savivaldybės dalyvavimo tame dalyke sprendimo tikrai nesimato“, – sakė Kultūros komiteto vadovas.

„Savivaldybė džiaugėsi, kad tie pinigai bus įdiegti, o kaip tai bus įveiklinta, jokio rūpesčio ir jokių idėjų šiuo klausimu nėra“, – tvirtino jis.

Tuo metu Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis savo ruožtu teigė, kad Saulės mūšio memorialo projektas buvo peržiūrėtas, atsisakyta ekspozicijų salės, kai kurių inžinerinių sprendinių.

Pasak mero, kitų metų biudžete Joniškio savivaldybė ketina projektui skirti 280 tūkst. eurų. Taip pat tikimasi finansavimo iš Latvijos-Lietuvos bendradarbiavimo programos (LatLit).

Kultūros ministerijos Investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėjas Šarūnas Šoblinskas teigė, kad iš tiesų savivaldybės projekto sumažinimas tėra 30 tūkst. eurų vertės. Anot jo, siūlyta atsisakyti daugiau dalykų, pavyzdžiui, obelisko statymo.

Kita vertus, jis pripažino, kad dabar memorialo vieta nepuošia vietovės, „labiau panašu į karjerus, o ne Saulės mūšio vietą“.

Š. Šoblinsko teigimu, pagal Kultūros ministerijos planus Saulės mūšio memorialas finansavimo galėtų sulaukti 2020 metais, tačiau jeigu prisidėtų savivaldybė, kiti šaltiniai, anot jo, jį būtų galima įtraukti į 2019 metų biudžetą.

Meras taip sakė, kad kitąmet galėtų išsiversti be valstybės lėšų. Jų greičiau reikėtų 2019-aisiais.

„Bet norime žinoti, ar ta vieta rūpi tik Joniškio savivaldybei, ar ir Seimui?“ – klausė jis.

Saulės mūšio lauke, esančiame Jauniūnuose Joniškio rajone, 2005-aisiais Vyriausybė nutarė pastatyti memorialinį kompleksą. Projektas pradėtas įgyvendinti 2008 metais.

Numatyta, kad pagrindinė memorialinio komplekso figūra – 30 metrų aukščio saulės laikrodžio smailė, metanti šešėlį ant skaičių, simbolizuojančių Saulės mūšio datą. Planuojama, kad komplekse taip pat turi būti tvenkinys su akmenų taku – kūlgrinda. Aplink tvenkinį turėtų ošti ąžuolų parkas.

Iki šiol atlikti tik žemės kasimo darbai, įrengtas tvenkinys ir kūlgrinda, dalis pėsčiųjų takų, dvi automobilių stovėjimo aikštelės, pasodintas parkas, įrengta tvenkinio vandens lygio reguliavimo sistema.

Saulės mūšis įvyko 1236 metų rugsėjo 22 dieną tarp žemaičių ir į Žemaitiją įsiveržusios Kalavijuočių ordino kariuomenės. Pralaimėjimą patyręs Kalavijuočių ordinas 1237 metais buvo įjungtas į Teutonų ordiną, sutrukdyta kalavijuočių ekspansijai Pabaltijyje.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)