Pasak teatro atstovės Jolantos Garnytės-Jadkauskienės, festivalį pradėjo užsiėmimas šeimoms su vaikais „Miško linksmybės“ su knygos „Riešutortas“ autoriais Benu Bėrantu ir Vilija Kvieskaite. Dirbtuvių vedėjai kvietė kurti netikėčiausias istorijas ir jas įamžinti piešinyje.

Festivalio rengėjų teigimu, per septynerius gyvavimo metus festivalis „Nerk į teatrą“ užaugino ne vieną smalsų, gebantį džiaugtis kūryba ir ją vertinti teatro žiūrovą bei mylėtoją. Tai lėmė nemokamų paskaitų-diskusijų ciklo, skirto nacionalinio teatro raidai, atsiradimą.

Ketvirtadienį nemokamą paskaitą apie Valstybės teatrą skaitys teatro profesoriumi tituluojamas režisierius Gytis Padegimas. Aistringai tarpukario Lietuvos kultūriniais tyrinėjimais užsiimantis režisierius neakademiška maniera pristatys žymiausius ir įdomiausius to meto teatro įvykius ir vardus.

Lapkričio 14-ąją apie stiprią nacionalinio teatro varomąją jėgą - Kaune tarpukariu (1919-1940 m.) veikusį žydų teatrą - kalbės Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teatrologijos katedros docentė Ina Pukelytė. Lapkričio 23 dieną profesorius, filosofijos mokslų daktaras Gintautas Mažeikis pristatys sovietinį Gulago teatrą, o lapkričio 30-ąją ciklą užbaigs VDU Teatrologijos katedros vedėjo docento Edgaro Klivio paskaita apie Lietuvos sovietinį teatrą. Šios paskaitos kartu yra ir Kauno miesto renginių, skirtų valstybės 100-mečio paminėjimui, dalis.

Lapkričio 26-ąją festivalyje numatyti net 3 viešosios įstaigos „Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centras“ užsiėmimai. Pirmasis, „7 Intelektų lavinimo“, skirtas 5-24 mėn. mažyliams ir jų tėveliams. Jame per spalvas, garsus ir vaizdus bus žaidžiama su pačiais mažiausiais. Antrajame - „Pojūčių lavinimo“ - kviečiami apsilankyti tėveliai su 1-3 m. vaikučiais. Čia bus mokoma, kaip mažylius skatinti aktyviai tyrinėti juos supantį pasaulį.

Teatro atstovė J. Garnytė-Kadkauskienė priminė, kad minėtos kūrybinės dirbtuvės veikė ir per ankstesnį festivalį bei sulaukė itin didelio dalyvių susidomėjimo ir palankių vertinimų. Į programą šiemet įtrauktas ir naujas „Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centro“ užsiėmimas „Vamos! Jump-in“, sujungiantis kalbą, pojūčius, judesį ir piešimą. Jis skirtas vyresniems, 8-14 metų, vaikams, teatre apsilankysiantiems kartu su mama ar tėčiu. Dirbtuvėse bus kalbama angliškai - užsiėmimus ves anglų-ispanų kalbų mokytoja Carolina Pailhe iš Argentinos.

7-11 metų moksleiviams parengta išsamios pažinties su lėlių teatru programa, kuri leis sužinoti įvairius lėlių valdymo būdus ir patiems įsitraukti į kūrybinį procesą, tapti lėlininkais bei „atgaivinti“ žinomų pasakų personažus su Kauno valstybinio lėlių teatro aktoriais.

Nacionalinio Kauno dramos teatro tradicinio festivalio „Nerk į teatrą“ programoje išlieka ir užsiėmimai, supažindinantys su scenos meno profesijomis. Vienas jų - „Integruoto balso ir judesio dirbtuvės“ (nuo 16 metų) - rengiamas kartu su dėstytoja Monika Valkūnaite ir Vytauto Didžiojo universiteto vaidybos studentais.

Spektaklio kūrimo metodus paaiškins jaunosios kartos režisieriaus Gildo Aleksos ir jo kolegų vedamas užsiėmimas (17-19 m.), kuriame bus ieškoma įvairiausių spektaklio atsiradimo būdų. Kaip svajones paversti tikrove, pademonstruos režisierė Eglė Kižaitė per užsiėmimus „Teatras prasideda nuo svajonės“ (7-11 m.) bei „Nuo idėjos iki įgyvendinimo“ (12-15 m.).

Teatro pranešime skelbiama, kad festivalyje bus į ką gilintis ir ką išbandyti šokio mylėtojams, nes Birutės Letukaitės vadovaujamo Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai norinčius supažindins su šiuolaikinio šokio subtilybėmis (16-19 m.). Trupės aktoriai pamokys savo spektaklių choreografijos, sukurs trumpą choreografinę kompoziciją. Užsiėmimas vyks anglų kalba. Patartina nepamiršti patogios aprangos.

Kūrybinių dirbtuvių ciklą, kurį iš dalies finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“, užbaigs psichodramos specialistės Gintarės Kazakevičienės ir psichologės Marinos Mažionienės užsiėmimas „Kūrėjas manyje“ (14-19 m.), žadinantis kūrybinius resursus bei spontaniškumą.

Festivalio kuratorė Skaistė Jurėnė sako: „Labai smagu, kad idėją supažindinti vaikus su Kaune veikiančiais teatrais, su jų specifika ir įvairove per kūrybines dirbtuves palaikė tiek daug Kauno teatrų. Todėl šio festivalio metu dalyviams galime pasiūlyti įvairiaspalvę ir dar įdomesnę programą - Nacionalinio Kauno dramos teatro erdvėse panardyti lėlių, šiuolaikinio šokio, studentiško ar jaunimo teatro vandenyse“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją