Lietuva jo programoje pristatoma kaip šalis viešnia specialiojoje klasikinių ir šiuolaikinių filmų programoje, o net trys ilgametražiai vaidybiniai filmai dalyvauja festivalio konkursinėse programose.

„Džiaugiamės galėdami surengti didžiausią iki šiol kada nors vykusį lietuviško kino pristatymą Baltarusijoje, kuriame tarp naujausių kūrėjų darbų bus parodyta ir šiuolaikiniams ekranams pritaikyta lietuvių kino klasika. Minsko publika mėgsta lietuvišką kiną, todėl siekėme išsamiau jį pristatyti ne tik rodydami filmus, bet ir galėdami surengti susitikimus su jų kūrėjais ar pažvelgti į klasikus kartu su kino istorikais“, - sakė Lietuvos kino centro filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė.

Pagrindinėje konkursinėje vaidybinių filmų programoje, kurioje varžysis 12 tarptautiniuose kino festivaliuose pripažintų ir apdovanojimų laimėjusių filmų iš Europos ir pasaulio šalių, dalyvauja į „Oskaro“ apdovanojimą geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje pretenduojantis Šarūno Barto filmas „Šerkšnas“ (Lietuvos, Prancūzijos, Ukrainos ir Lenkijos bendra gamyba) bei naujausia ukrainiečių režisieriaus Sergejaus Loznicos kino juosta „Nuolankioji“ (Prancūzijos, Rusijos, Vokietijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Ukrainos koprodukcija).

Į dokumentinių filmų konkursinę programą įtrauktas neseniai Varšuvos tarptautiniame kino festivalyje po pasaulinės premjeros pergalę šventęs - geriausiu dokumentiniu ilgametražiu filmu pripažintas Arūno Matelio darbas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ (Lietuvos, Italijos, Šveicarijos, Airijos, Šiaurės Airijos, Latvijos, Ispanijos ir Belgijos bendra gamyba). Filmą, po 40 metų kino istorijoje pertraukos pasakojantį apie vienas sudėtingiausių bei populiariausių varžybų pasaulyje „Giro d'Italia“ bei komandos lyderio šešėlyje vardan jo asmeninės pergalės prakaitą liejančius dviratininkus, festivalio žiūrovams pristatys pats režisierius.

Šalis viešnia Lietuva „Listapad“ festivalyje pristatoma specialiojoje programoje „Klasikinis ir šiuolaikinis lietuviškas kinas“. Ją sudaro nacionaliniu ir tarptautiniu mastu pasižymėję nauji lietuvių kino kūrėjų darbai - Eglės Vertelytės režisuota tragikomedija „Stebuklas“, Linos Lužytės drama „Amžinai kartu“, Kristijono Vildžiūno „Senekos diena“ ir Audriaus Stonio dokumentinė kino juosta „Moteris ir ledynas“.

Be šių filmų, festivalio žiūrovai išvys ir dvi Lietuvos kino centro restauruotas ir suskaitmenintas lietuviškos kino klasikos juostas: režisieriaus Arūno Žebriūno vaidybinį filmą „Gražuolė“ (1969 m.) ir Almanto Grikevičiaus „Sadūto tūto“ (1974 m.). Lietuvos kino klasiką Minsko kino festivalio auditorijai pristatys kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė, savo kūrybinius darbus - režisieriai E. Vertelytė ir A. Stonys bei filmo „Senekos diena“ aktorių atrankos direktorė Dovilė Gasiūnaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)