Tačiau ar to pakanka? Kaip turėtume apsaugoti vaikus, kad jie augtų sveikesni saugesniame pasaulyje? Kokią įtaką vaiko psichikai gali turėti ankstyvi ir prievartiniai lytiniai santykiai?

„Vaikui, kuris nesuvokia, kas vyksta, tokie veiksmai atneša milžinišką žalą, – nedvejodamas LRT Kultūra laidoje „Kultūros teismas“ kalbės psichologinės analitikos ekspertas Viktoras Šapurovas ir konstatuos. – Mūsų visuomenėje pasitaiko atvejų, kai tvirkinamus veiksmus dukros atžvilgiu atlieka tėvas, tačiau daug dažniau – patėvis.“

Eksperto teigimu, ši problema darosi vis opesnė ir dėl neslūgstančios emigracijos. „Nemaža dalis vaikų atsiduria nepakankamai juos prižiūrėti galinčių senelių rankose“, – teigs V. Šapurovas. Jo nuomone, lytiškumo ugdymas yra efektyviausias tada, kai tai daro dėmesingi tėvai.

O ką apie tai mano praeiviai Vilniaus senamiestyje? „Užaugau socializmo laikais, kai tokių problemų nebuvo“, – teigs gatvėje užkalbintas Darius. Ne vienas asmuo jam antrino, kad ši problema, rodos, prieš kelis dešimtmečius nė neegzistavo.

„Mes kartais nepastebime, kad paauglys ateina, ištaria pusę žodžio, kad štai taip atsitiko, kad įsimylėjo, atstūmė, puolė ar bandė prievartauti“, – tokį praeivių užmaršumą visuomenės ydoms pagrįs V. Šapurovas.

Laidoje „Kultūros teismas“ nepilnamečių tvirkinimo problema bus nagrinėjama per meninę prizmę, pasiremiant Vladimiro Nabokovo romano pagrindu sukurtu filmu „Lolita“. Pagrindiniai kino juostos personažai – neprižiūrima mergaitė, savimi užsiėmusi motina ir nuo gašlumo dūstantis maniakas.

Dvylikametė Lolita, po motinos žūties, atsidūrė patėvio globoje. Ir nors ji pati kurstė jo erotines fantazijas bei gašlius veiksmus, tai jo, jei jis būtų perkeltas į šiuolaikinę visuomenę, neapsaugotų nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teisiškai asmuo, nesulaukęs keturiolikos metų, yra laikomas mažamečiu. Ir net jei sutinka su vykdomu veiksmu, teisiškai jis laikomas bejėgiškos būklės, negalintis išreikšti savo valios.
Prie diskusijos prisijungusi modelių agentūros bendrasavininkė Diana Balšytė prisimins pirmuosius žingsnius modelių pasaulyje. Į pirmą darbinę kelionę užsienyje ji išvyko būdama vos penkiolikos. Kokiu patarimu jaunoms mergaitėms laidos metu pasidalins buvęs modelis?

Laidos metu savo poziciją išsakys kaltintojas Tomas Girdenis. Jo nuomone, tai, jog mergina galimai pati skatino suaugusio vyro fantazijas, nėra lengvinanti aplinkybė. Tuo metu advokatė Loreta Guižauskienė, laidos metu atliksianti kaltinamojo advokatės vaidmenį, teigs, jog psichologiškai dar paauglystėje paveiktas jos ginamasis negalėjo adekvačiai vertinti savo veiksmų. Tačiau ar toks teisinimas tenkintų nukentėjusios merginos tėvus, jei ši byla nebūtų visuomenės atspindys, pasiremiant meno kūriniu, o tikra istorija, atversta teismo salėje?

Savo nuomone laidos metu dalinsis ir istorijas bei politologas Raimundas Lopata. Jis įvardins, jog ne viena istorinė asmenybė, vertinant iš šiuolaikinės prizmės, būtų apkaltinta pedofilizmu. Tačiau tai, jog šiuo metu apie tai yra garsiai kalbama ir asmenys, veikę prieš mažamečius, yra teisiami, anot istoriko, yra visuomenės pažangos atspindys.

Kaip apsaugoti mergaites, kurios ieško užuovėjos vyresnių vyrų glėbiuose? Kokį verdiktą paskelbė teisėja Snieguolė Matulienė? Kokiais argumentais savo gašlius veiksmus bandė pateisinti kaltinamasis? Apie tai – laidoje „Kultūros teismas“ penktadienio vakarą, 20 val. 30 min. per LRT Kultūra televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)