Dėl nugalėtojo vardo varžėsi penkiolika jaunų dailininkų – Aleksejus Gordinas, Alo Valge, Danelis Kaharas, Grisli Soppe-Kahar, Robinas Nõgisto iš Estijos, Barbara Abeltinia, Kristapas Priedė, Sandra Strėlė iš Latvijos, Lietuvai atstovavo Auksė Miliukaitė, Joskaudė Pakalkaitė (Yoshi), Jurgis Tarabilda, Povilas Ramanauskas, Simonas Kuliešis, Vita Opolskytė ir Rūta Vadlugaitė.

JTP vertinimo komisijos narė, „Contemporary Art Gallery“ (Kumu) meno projektų kuratorė ir vadovė Triin Tulgiste iš Estijos teigė, kad žiuri darbas buvo įdomus, daug diskutuota, ir priimti galutinį sprendimą nebuvo lengva.

Aleksejaus Gordino paveikslas

JTP laureatu tapo estas Aleksejus Gordinas, nutapęs drobę „Vienas studijoje“. „Tapytojas sužavėjo mus unikaliu mąstymu, ironija, išmintingu požiūriu į visuomenę ir patį meną“, – teigė T. Tulgiste.
JTP vertinimo komisijos nuomone, nugalėtojo vardo A. Gordinas nusipelnė už stiprią konceptualią idėją ir gebėjimą tinkamai ją atskleisti vaizdu, taip pat už drąsą būti ironišku ir žaisti su žiūrovu.

Konkurso nugalėtojui įteiktas 2000 eurų piniginis prizas, 2500 eurų vertės dviejų mėnesių trukmės rezidencija „SomoS“ kūrybos centre Berlyne ir galimybė 2018-aisiais surengti autorinę parodą Pamėnkalnio galerijoje.

Specialaus komisijos paminėjimo nusipelnė P. Ramanauskas ir A. Miliukaitė. Povilas – už „post-internet“ estetiką, eksperimentavimą tapybos kūrinio formatu. Auksė – už originalų asmeninį pasakojimą ir unikalų spalvų naudojimą.

Atpažįstamas motyvas

Šiemetinis „Jaunojo tapytojo prizo“ projektas – devintasis. Ir jau aštuonerius metus DELFI yra jo informacinis globėjas ir draugas. Portalas įsteigia papildomą apdovanojimą ir skelbia Publikos prizo laimėtoją.

Šiemet juo tapo J. Tarabilda, sukūręs paveikslą „Sieninis kilimas 2“. Kalbinamas DELFI, menininkas sakė jau šešerius metus svajojęs sudalyvauti JTP konkurse.

„Iš tiesų nesu tikras tapytojas – baigiau skulptūrą, dirbu skirtingose medijose. Tačiau tik šiemet pajutau, kad atėjo laikas ryžtis. Susikaupė man aktualių kūrinių, kuriuos norėčiau dedikuoti šiam konkursui. Esu labai laimingas debiutu, galimybe patekti į tokią parodą. Svajonės išsipildė“, – sakė garsios menininkų dinastijos atžala.

Apdovanojimų akimirkos:

J. Tarabilda svarstė, kad skaitytojų simpatijas galėjo lemti kūrinio vizualumas, atpažįstamas, daugeliui įprastas motyvas – sovietų eros interjero detalė. Taip pat jis sakė turįs nemažą gerbėjų ratą. „Įvykdžiau nuo studijų laikų plėtotą meninę strategiją, tapybos darbą paverčiau skulptūriniu objektu – kilimu“, – sakė skaitytojų simpatija.

Kitas JTP draugas, viešbutis „Artagonist“, įsteigė apdovanojimą užsienio menininkui – vienos nakties viešnagę Vilniuje. Ja iškart galės pasinaudoti latvė B. Abeltinia.

Čia niekas nesensta

„Jaunojo tapytojo prizas“ – vienas reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalyse. Šis projektas susieja Lietuvos, Latvijos ir Estijos jaunuosius menininkus bendram tikslui – pristatyti savo šalies tapatybę, meno mokyklų praktikas ir asmeninį kūrybos potencialą.

Menotyrininkų teigimu, projektas jau tapo savotišku Baltijos šalių jaunosios kartos tapybos metraštininku, svarbia jaunųjų kūrėjų platforma.

„Smagu, kad su „Jaunojo tapytojo prizu“ niekas nesensta – visi tik jaunėja. Matyti, kaip auga renginys, jo svarba, matyti toliau kuriančius, negęstančius menininkus – didžiausia vertybė“, – sakė JTP apdovanojimų iniciatorius tapytojas Vilmantas Marcinkevičius.

Jaunojo tapytojo prizo įteikimas

Projekto rengėjos menotyrininkės ir investavimo į meną konsultantės Julijos Dailidėnaitės teigimu, susidomėjimas šiuo projektu vis auga.

„Pirmaisiais metais (2009) projektas sulaukė 28 dalyvių. Šįkart renginyje išmėginti savo jėgas panoro 78 jaunieji menininkai. Labai malonu pripažinti, kad visi iki šiol vykę JTP projektai pateisino mūsų, rengėjų, lūkesčius. Didžiąją dalį menininkų pastebėjo kuratoriai, kolekcininkai ir galerininkai. Po JTP konkursų įvyko nemažai grupinių ir personalinių parodų, į kurias buvo pakviesti JTP finalininkai ir laimėtojai iš visų trijų Baltijos šalių“, – teigė J. Dailidėnaitė.

„Jaunojo tapytojo prizo“ vertinimo komisiją šiemet sudarė Latvijos „Contemporary Art Centre“ (kim) vykdančioji direktorė Renatė Prancanė, galerininkas ir meno kritikas Arvydas Žalpys („Meno parkas“), „Museum of Contemporary Art“ (KIASMA) direktorius Leevi Haapala iš Suomijos, „Contemporary Art Gallery“ (Kumu) meno projektų kuratorė ir vadovė T. Tulgiste, „Contemporary British Art“ meno projektų kuratorė Linsey Young iš Jungtinės Karalystės, „Jaunojo tapytojo prizo“ apdovanojimų iniciatorius V. Marcinkevičius.

Visų dalyvių kūriniai:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)