Projektas „Jaunojo tapytojo prizas“ jau skaičiuoja devintuosius metus. Jo aktualumas ir svarba kasmet tik didėja. Projekte dalyvauja gausus burys jaunų Baltijos šalių menininkų, o į vertinimo komisiją kasmet atvyksta patys ryškiausi pasaulio meno žinovai. Tad menininkams suteikiama galimybė pristatyti savo kūrybą išskirtinėms meno kuratorių, galeristų, kolekcininkų ar pripažintų menininkų grupėms.

Kalbėdamas apie projekto aktualumą, jo iniciatorius tapytojas Vilmantas Marcinkevičius sako: „Tradicinės tapybos konceptas ir yra JTP konceptas. Jaunas menininkas gali mokytis kur tik tinkamas, griauti akademijas ir katedras. Bet nemačiau niekur pasaulyje, kad liautųsi egzistavusi jaunųjų šiuolaikinė tapyba. Niekas neverčia menuose atsisakyti ko nors arba rinktis ką nors per prievartą. Ir viskas turi teisę egzistuoti, būti matoma. Pavyzdžiui, Phaidon leidykla išdidžiai ir skoningai parengia Vitamin P, D, S seriją, išskirstydami disciplinas į tapybą, piešinį, skulptūrą. Nori – imi į rankas fleitą, nori – stojiesi prie DJ pulto. Kiekvienas turi teisę rinktis. Klausimas turėtų būti kitas: ar sugebi sudominti žiūrovą? Kiek tavo kūryba yra aktuali tą ketvirtį, Europos ar kitos pasaulio dalies meno kritikui? Ar eini kartu su laikmečio tendencijomis, ar renkiesi kitą kelią? O tapybos mirtį skelbusieji nutilo. Tapyba gyva kaip buvusi.“

Projekto organizatorė ir koordinatorė, menotyrininkė Julija Dailidėnaitė taip pat džiaugiasi, kad „Jaunojo tapytojo prizas“ išaugo į solidų ir plačiai vertinamą renginį: „Prieš dešimtmetį nuskambėjęs Vilmanto pasiūlymas rengti konkursą su priziniu fondu jauniems menininkams pasirodė utopinis. Prieš devynerius metus, kitaip nei pastaruoju metu, daug kalbėti ir juo labiau remti jaunus menininkus (mūsų projekto atveju kalbama apie itin jaunus žmones – iki 30 metų) dar nebuvo taip populiaru kaip šiandien. Buvau jauna menotyrininkė, tad puikiai suvokiau projekto svarbą sėkmės atveju. Kiekvienam kūrėjui labai svarbu, kad jį skatintų, kritikuotų, kad kokiu nors būdu reaguotų į jo kuriamą intelektinį produktą. Peržvelgus devynerius JTP metus, jaučiu, kad šis projektas tikrai įnešė teigiamų pokyčių į tapybos sritį bei prisidėjo prie jauno kūrėjo pozicijų sustiprinimo kultūros procesuose“.

Šiemet konkurso paraiškų kriterijus atitiko ir į pagrindinį prizą pretendavo net 78 kūrėjai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Kompetentingos komisijos darbo dėka, buvo išrinkta penkiolika finalininkų: Alexei Gordin (EE), Alo Valge (EE), Auksė Miliukaitė (LT), Barbara Ābeltiņa (LV), Danel Kahar (EE), Grisli Soppe-Kahar (EE), Joskaudė Pakalkaitė aka Yoshi (LT), Jurgis Tarabilda (LT), Kristaps Priede (LV), Povilas Ramanauskas (LT), Robin Nõgisto (EE), Sandra Strēle (LV), Simonas Kuliešis (LT), Vita Opolskytė (LT), Rūta Vadlugaitė (LT).

Visi šie menininkai turi realią galimybę laimėti pagrindinį prizą – 2 000 eurų, dviejų mėnesių trukmės rezidenciją „SomoS“ rezidencijų centre Berlyne, Vokietijoje bei kitąmet savo darbus eksponuoti Vilniuje įsikūrusioje „Pamėnkalnio galerijoje“.

Gerbiami DELFI skaitytojai, iki spalio 26 dienos Jūs taip pat galite išreikšti savo nuomonę ir padėti kartu išrinkti publikos – DELFI prizo laimėtoją.

Už labiausiai patikusį kūrinį galite balsuoti ČIA

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)