Šių metų „Poetinio Druskininkų rudens“ diskusijos tema kurstė aistras socialiniuose tinkluose dar iki festivalio pradžios, kai paaiškėjo, kad ir 2017 m. Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos laureatai – vyrai.

Negana to, trečiadienį surengto „Poetinio Druskininkų rudens“ almanacho pristatymo renginyje skaityti savo kūrybą nebuvo pakviesta nė viena moteris.

Diskusiją „Moterys ir vyrai poezijoje: vaizduotės ribos“ vedė literatūros kritikė ir poetė Virginija Cibarauskė.

„Iš 33 šios festivalio metu teikiamos pagrindinės premijos laureatų buvo tik 2 moterys. Viena iš jų – literatūrologė Viktorija Daujotytė, kita – poetė Nijolė Miliauskaitė, kuriai Jotvingių premiją išrūpino Sigitas Geda tuomet, kai ji sunkiai sirgo vėžiu. Šiame kultūriniame lauke moteris gali gauti premiją tokiu atveju, jeigu ji serga nepagydoma liga ir yra vyras, kuris nori būti didvyriu. Ją rekomenduoti šiai premijai. Kitas atvejis – jeigu moteris yra literatūrologė, kuri parašo daug knygų apie mūsų kultūrinio lauko didvyrius poetus“, – sakė poetė, Vilniaus

Universiteto Filosofijos fakulteto doktorantė Aušra Kaziliūnaitė.
Jotvingių premijos komitetą sudaro buvę šios premijos laureatai. Pernykštis premijos laureatas Gintaras Bleizgys teigė, jog šis festivalis yra finansuojamas taip pat ir valstybės biudžeto lėšomis, todėl jam keliami tam tikri reikalavimai, kad nebūtų diskriminacijos pagal lytį, tautybę ir religiją.

„Aš manau, kad yra pažeidžiamas šitas principas. Todėl kyla klausymas, ar čia nėra neteisėtai finansuojamas renginys? Šiemet yra kaip yra, bet kitąmet tiesiog neįmanoma, kad Jotvingių premiją gautų vyras“, – kalbėjo G. Bleizgys.

2017 metų Jotvingių premija paskirta poetui Gyčiui Norvilui už knygą „Grimzdimas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2017), Jaunojo jotvingio – Vytautui Stankui už knygą „Skruzdžių skandinimas“ („Versus aureus“ leidykla, 2016).

Gytis Norvilas – poetas, vertėjas, eseistas, savaitraščio „Literatūra ir menas“ vyriausiasis redaktorius. „Grimzdimas“ yra ketvirtoji jo knyga. Kaip teigia premiją skyręs komitetas, konceptualioje, savą struktūrą turinčioje knygoje žodinės prasmės išplečiamos eilėraščio grafika ar autoriaus piešiniu. Rinkinyje poetas provokuoja, ieško naujų erdvių ir išraiškos formų.

„Skruzdžių skandinimas“ – trečiasis Vytauto Stankaus poezijos rinkinys.
Jotvingių premija skiriama už per pastaruosius dvejus metus išleistą poezijos knygą. Jaunojo jotvingio – už geriausią jaunojo autoriaus (iki 35 metų) originaliosios ar verstinės poezijos knygą.

Laureatams premijos bus įteiktos šeštadienį, iškilmingo baigiamojo „Poetinio Druskininkų rudens“ poezijos vakaro metu.

Atidarymo akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)