Kalbinome šviesos festivalio „Beepositive“ iniciatorius bei „Beepart“ kūrybinių dirbtuvių Pilaitėje įkūrėjus Andrių ir Jurgą Ciplijauskus.

- Kaip gimė kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ Pilaitėje idėja?

- Grįžus po studijų, buvo noras įkurti erdvę, patrauklią įdomiems, kūrybingiems žmonėms bei kartu sukurti mėgstamą darbo vietą sau bei dar keletui komandos narių. 2009 metais Pilaitės rajonas jau buvo didelis, tačiau praktiškai neturėjo kultūrai skirtų vietų. Kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ iniciatyva siekėme mažinti čia esančią kultūrinę atskirtį, o inovatyvus, iš modulių surinktas pastatas „Beepart“ pastatas iškilo neradus mums patikusios vietos nuomai šiame rajone. Nusprendėme pastatyti atraktyvų, netipiško dizaino pastatą, kuris pats savaime įkvėptų kūrybai.

- Ar dabar, žvelgdami į „Beepart“ veiklos pradžią, sakytumėte, jog įgyvendinote savo viziją?

- Pagrindinės veiklos, kurias siekėme inicijuoti yra aktyviai vykdomos kūrybinėse dirbtuvėse „Beepart“, tai – įvairios paskaitos, būreliai, nemokami kultūriniai renginiai, kurie skatina rajono populiarinimą. Taip pat vis labiau koncentruojamės į kasmet augantį šviesų festivalį „Beepositive“, kuris ne tik svarbus vykdoma edukacija apie šviesos meną, jo galimybes, bet ir padeda garsinti Lietuvos menininkus tarptautiniu mastu.

- Kas paskatino idėją organizuoti šiemet jau septintą kartą vyksiantį šviesos festivalį „Beepositive“?

- Tai buvo mūsų savanoriška iniciatyva. Norime, jog šviesos festivalis „Beepositive“ pasiektų užsienio festivalių mastą ir kokybę bei siekiame keisti susiformavusį stereotipą, jog geri renginiai gali vykti tik miesto centre. Norime atkreipti verslo ir miesto valdžios dėmesį į miegamuosius rajonus, kurie potencialiai gali būti įdomūs lygiai taip pat, kaip ir miesto centras.

Ties rajonų aktyvinimu reikia daugiau padirbėti, tačiau tai gali būti naudinga labai plačia prasme – tiek gyventojų savivertės jausmo kėlimui („didžiuojuosi, kad čia gyvenu“), tiek rajono ar rajonų identiteto, geresnio socialinio klimato kūrimui, investicijų į rajoną augimui, galų gale turizmo skatinimui, naujų rekreacinių vietų kūrimui. Juk, ar daug vilniečių žino, jog Pilaitėje yra vandens malūnas, piliakalnis, vėjo malūnas ir t.t. Beje, sutapimas tai ar ne, tačiau Pilaitė paskutiniu metu yra labiausiai besiplečiantis miesto rajonas.

- Festivalis vyksta Pilaitės rajone. Kokią įtaką turi tokia nestandartinė renginio vieta?

- Pilaitės rajonas yra daugeliui dar neatrasta erdvė, kuri gali maloniai nustebinti net ir daug mačiusius. Vaikštant po Senąją Pilaitę apima jausmas, jog patenki į visai kitą laiką ir erdvę. Lyginant su kitais užsienio šalių šviesos festivaliais, „Beepositive“ išsiskiria savo jaukia atmosfera, betarpišku šviesos ir gamtos bendravimu, mes labiau prisitaikome prie esančios aplinkos ir siekiame maksimaliai atskleisti jos grožį.

Čia nėra pašalinio šviesos „triukšmo“, su kuriuo turėtų konkuruoti šviesos meno kūrinys, kas dažniausiai nutinka miesto centre. Čia sukuriama išvykos į gamtą nuotaika, tad lankytojai turi galimybę bene paskutinį kartą šiais metais paiškylauti aplinkoje su savo artimaisiais.

- Kuo svarbus toks festivalis vietiniams Lietuvos menininkams?

- Šviesos festivalis „Beepositive“ bendradarbiauja su daugelio Europos šviesų festivalių organizatoriais, taigi Lietuvos menininkams mes tampame savotiškais vartais į tarptautinius festivalius. Mes ne tik pristatome Lietuvos menininkus užsienio festivalių organizatoriams, tačiau ir tarpininkaujame padėdami logistikos ir kitais klausimais. Menininkams tai reiškia rimtus honorarus, tarptautinę patirtį bei galimybę „išplaukti“ į dar platesnius vandenis.

- Kuo, manote, festivalis „Beepositive“ yra reikšmingas Vilniaus miestui?

- Visų pirma festivalis padeda kurti patrauklaus rajono, o tuo pačiu ir miesto įvaizdį. Jei „Beepositive“ truktų ne vieną vakarą, o kad ir 2 – 3 naktis, tai neabejotinai labai stipriai išaugintų tiek vietos lankytojų, tiek turistų srautus. Siekiame aktyvesnio verslo bei miesto valdžios bendradarbiavimo pasiekti šiam tikslui, juk laimėtų visi – daugiau lankytojų sulauktų viešbučiai, vietos verslai, taptų labiau matoma Lietuvos sostinė tarptautinėje erdvėje. Pavyzdžiui, Torunės (Lenkija) šviesų festivalio metu praktiškai trigubai padaugėja miesto lankytojų srautai, tai, manau, galėtų būti siekiamybe ir „Beepositive“ atveju.

- Šviesos festivalis „Beepositive“ pernai sulaukė virš 20000 lankytojų. Kaip Pilaitės rajono kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ komandai pavyksta ne tik 7 metus iš eilės suorganizuoti tokio masto renginį, bet kaskart jį vis plėsti, auginti?

- Tiesa, jog šiais metais tikimės sulaukti dar daugiau lankytojų, o tai paaiškinama, turbūt, paprastai – mes sau keliame ilgalaikius tikslus ir nuosekliai dirbame ties jų įgyvendinimu bei bandome išlaikyti glaudžius santykius su mūsų rėmėjais, pateisinti jų lūkesčius.

- Ar semiatės įkvėpimo iš tarptautinių šviesos festivalių?

- Be jokios abejonės yra ko pasimokyti iš kitų festivalių – to, kaip yra organizuojami lankytojų srautai, eismas, kaip yra užtikrinimas saugumas, kaip yra dirbama su rėmėjais bei begalė kitų niuansų. Žinoma, labiausiai domina užsienio festivaliuose eksponuojamos šviesos instaliacijos. Deja, galimybės leidžia atsivežti bei čia, Lietuvoje, parodyti tik labai nedidelę dalį jų.

- Kuo išskirtinis yra šviesos festivalis „Beepositive“?

- Paprastai šviesos festivalius organizuoja miesto savivaldybės arba jų valdomos įmonės, „Beepositive“ yra vienas iš tų retų atvejų, kuomet tai yra privati iniciatyva. Tai kartu ir pliusas ir minusas – esame laisvesni ir lankstesni priimant sprendimus, esame gerokai taupesni, tačiau susiduriame su festivalio finansavimo problema, tai, žinoma, atsiliepia dar platesnei festivalio plėtrai, kurios tikimės.

Esame sulaukę pagyrų iš ne vieno užsienio eksperto, kurie teigia, jog šviesos festivalio „Beepositive“ aura yra nesulyginama su jokiu kitu festivaliu!

- Išduokite, ką žada šių metų šviesos festivalis „Beepositive 2017“?

- Per septynis festivalio organizavimo metus mūsų lankytojai labiau subrendo, tad šiais metais siekiame dar labiau koncentruotis į išskirtinį šviesos meną, atsisakėme papildomų pramogų ir prekybos. Puikių šviesos instaliacijų ekspoziciją po atviru dangumi taip pat papildys kokybiška muzikinė dalis, kuri, tikiu, sukurs išties ypatingą atmosferą. Truputį prasiplėtė ir paties renginio teritorija, kuri šiais metais prasidės ties prekybos centru „Pupa“ ir „Smalynės“ stotele, kur lankytojus jau pasitiks maži šviesos stebuklai, kurių nevalia praleisti. Tiesa, visus kviečiu į festivalį atvykti viešuoju transportu, kad nereiktų sukti galvos dėl stovėjimo.

Praėjusių metų festivalio akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją