Duetas klausytojams pristatys pirmą kartą Lietuvoje skambėsiančias Johanneso Brahmso dvi sonatas, originaliai parašytas klarnetui ir paties A. Kniazevo perdirbtas violončelei, o taip pat šio kompozitoriaus eilę dainų, adaptuotų violončelei ir fortepijonui, rašoma pranešime spaudai.

Vos prieš kelias dienas pianistas K. Uinskas lankėsi pas A. Kniazevą namuose Maskvoje, kur abu muzikantai visą savaitę intensyviai repetavo, rengdami naująją programą.

K. Uinskas pasakoja: „Stebėti tokio maestro gyvenimą iš vidaus, turėti galimybę kartu dirbti, diskutuoti apie muziką – neįkainojama patirtis. Sunku rasti žmogų su spalvingesne biografija. Šiandien A. Kniazevas yra vienas iš geriausių pasaulio violončelininkų. Jo klausantis jauti tikrą, nesumeluotą, gilią išgyventą emociją, jo garsas kupinas spalvų, visi patirti išgyvenimai atsispindi jo atliekamoje muzikoje. A. Kniazevas – unikali asmenybė. Nepaisant visų patirtų skaudžių sukrėtimų, jis begalo myli gyvenimą, kasdien mokosi naujus repertuarus, kupinas kūrybinių planų, ir šalia to, kad yra absoliučiai genialus violončelininkas, jis yra puikus vargonininkas, koncertuojantis pasaulyje, o neseniai pradėjo ir pianisto karjerą. Ne daug yra tokio lygio violončelininkų, o dar taip pat puikiai grojančių su visiškai skirtingu instrumentu – kaip vargonai. A. Kniazevo energija tiesiog pavydėtina. Jis gali eiti miegoti 2 valandą nakties ir keltis 7-8 ryto ir iškart groti vargonais ar violončele. Savo namuose jis turi atskirą repeticijų kambarį su fortepijonu ir vargonais ir jame praleidžia didžiąją laiko dalį, kuomet yra namuose.

Visą gyvenimą daugiau koncertavau kaip solistas ir tik prieš keletą metų pradėjau savo bendradarbiavimą su kitais scenos partneriais. Man labai pasisekė, kad turiu galimybę dirbti su tokiu muzikantu, kurio muzikinės idėjos ir filosofija man yra artimos. Šį kartą Lietuvoje atliksime labai įdomią programą, kuri mūsų publikai bus negirdėta violončelės atlikime. Galima sakyti tai bus savotiška premjera. Padarėme didelę J. Brahmso dainų selekciją, kurias atrinkti mums užtruko beveik porą mėnesių. Kartu šalia dainų atliksime ir J. Brahmso dvi sonatas, parašytas klarnetui. Šios sonatos – tai paskutineji kompozitoriaus opusai, parašyti prieš jo mirtį. Tai gili romantinė muzika, kaip ir visa J. Brahmso kūryba.

Nors originaliai skirti kitam instrumentui ir balsui, šie kūriniai puikiai skamba violončelės atlikime. Mūsų pasirinktos programos apimtis labai plati, todėl repeticijoms į Maskvą vykau taip iš anksto, norisi pasiekti maksimalų įmanomą rezultatą. Mano vizito metu beveik visą laiką repetavome, norėjosi išnaudoti kiekvieną minutę. Vienintelė kultūrinė pramoga – tai apsilankymas Jevgenijaus Kissino soliniame koncerte Maskvos konservatorijos didžiojoje salėje, skirtame žurnalistės Anos Politkovskajos atminimui pagerbti.

A. Kniazevas ir E. Kisinas yra seni scenos partneriai, todėl jo kvietimu dalyvavome koncerte. Na, o mūsų maštabinę kamerinę programą pirmieji galės išgirsti Kauno filharmonijos klausytojai, o sekančią dieną mums patikėta atidaryti jau antrąjį festivalį Intermezzo Gariūnų verslo ir kultūros parko scenoje Vilniuje. Šiame festivalyje pasirodys klasikinės muzikos žvaigždės – (smuikininkai Valerijus Sokolovas ir Nikita Boriso-Glebsky, pianistai Miroslavas Kultyševas ir Jevgenijus Božanovas, Klaipėdos kamerinis orkestras, Rygos muzikos akademijos simfoninis orkestras), tad norisi užduoti gerą toną ir sukurti įspūdingą festivalio pradžią.“

„Violončelininkas A. Kniazevas yra vienas iš nedaugelio, pasiekusių tokias aukštumas… jis yra vienas geriausių mūsų laikų klasikinės muzikos atlikėjų...“ - rašo The Western Mail.

Violončelininko koncertų sąraše pasirodymai su garsiausiais pasaulio orkestrais, pagrindinėse koncertų salėse ir su žymiausiais scenos partneriais. Jo pasirodymų laukiama tokiose salėse kaip Concertgebouw Amsterdame, Salle Pleyel ir Théâtre des Champs Élysée Paryžiuje, Palais des Beaux Arts Briuselyje, Wigmore Hall ir Royal Festival Hall Londone, Mozarteum Zalcburge, Musikverein ir Konzerthaus Vienoje, Rudolfinum Prahoje, Suntory Hall Tokijuje ir eilėje kitų. A. Kniazevas pasaulinės šlovės sulaukė, vos 17-kos tapęs laureatu prestižiniame Tarptautiniame P. I. Čaikovskio konkurse.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas Kasparas Uinskas koncertuoja pasaulinio garso koncertų salėse, tokiose kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy Center, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio BoZar bei eilėje kitų salių. Užsienio kritikai ir klausytojai žavisi K. Uinsko pasirodymais: “…Didis pianistas ir muzikas…“ Carnegie Hall (New York Concert Review). “…kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška…“ London Wigmore Hall (Seen and Heard international).

Dueto koncertai:

- Spalio 23 d. – Kauno filharmonijoje;
- Spalio 24 d. – Gariūnų verslo ir kultūros parke Vilniuje;

Kiti festivalio „Intermezzo“ koncertai Gariūnų verslo ir kultūros parke Vilniuje:

- Spalio 26 d. – smuikininkai Valeriy Sokolov ir Nikita Boriso-Glebsky, Klaipėdos kamerinis orkestras;
- Spalio 27 d. – pianistas Miroslav Kultyshev;
- Spalio 28 d. – fortepijono duetas Evgeni Bozhanov ir Kasparas Uinskas;
- Spalio 29 d. – pianistas Evgeni Bozhanov, Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademijos studentų simfoninis orkestras ir dirigentas Atvars Lakstigala.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją