Meniška B. Brandt (g. 1982) siela sugrįžo ten, kur pradėjo ir nuo ko... buvo pabėgusi. Lietuvės sukurti spalvingi ekstravagantiškų, nepriklausomų, arogantiškų moterų paveikslai užkariauja Dubajaus, Berlyno mados centrus, dera net prie „Rolls-Royce“ prekės ženklo. Šiandien su savo personažų svita menininkė apsilankys sostinės restorane „Alive“. Čia rengiama B. Brandt naujausių kūrinių paroda.

Atskleidžia gyvenimo posūkį

Sumanymas ją atidaryti, pasak Birutės, buvo spontaniškas. Dizainerės tėvas, skulptorius Gediminas Akstinas, pasiūlė dukrai „akademinį baltą lapą“, kuriame ji piešdavo drabužių modelius, užlieti spalvomis, „užpildyti fonu“ ir tokiu būdu eskizus paversti tikrais tapybos kūriniais.

Birutės Akstinaitės-Brandt kūryba

„Tėvas man yra didžiausias įkvėpimo šaltinis ir mokytojas“, – kalbinama DELFI, pabrėžė B. Brandt. Po kūrybinių dirbtuvių, trukusių 10 dienų, įsiklausiusi į tėvo patarimus Birutė lengva ranka sukūrė dešimties paveikslų ciklą ir sumanė jį parodyti lietuvių publikai.

„Šie darbai atskleidžia mano kūrybinį posūkį, tai visiškai nauja ir gražu“, – pridūrė menininkė. Akvarele ir kitomis technikomis atliktų kūrinių nenorėjo eksponuoti tėvų sodyboje Jeruzalės skulptūrų parke. Būgštavo dėl lietaus, todėl pasirinko saugesnę uždarą erdvę.

Moterytės iš kitų pasaulių

Dubajuje lietuvė buvo atidariusi mažąją mados liniją „B.Fashion“, kurį laiką garsėjo kaip drabužių dizainerė. Kūrybinis darbas prasidėdavo nuo eskizų. Išklausiusi turtingų klienčių pageidavimų, B. Brandt juos perkeldavo į baltą lapą. Jame atsirasdavo ilgakojės moterys, vilkinčios įmantriais drabužiais.

„Kelios klientės susidomėjusios peržvelgė visus mano darytus eskizus ir susižavėjusios klausė, kodėl niekam jų nerodau, kodėl nerengiu autorinės parodos. Tie mano piešiniai ilgainiui susilaukė daugiau dėmesio nei mados linija“, – pripažino dizainerė.

B. Brandt kūriniuose karaliauja aukštakulniais batais ir ilgomis kojomis save į orą išsviedusios ekstravagantiškos moterys – linksmos, ironiškos. Paveiksluose pozuojančios po vieną arba poromis, impozantiškais apdarais, šukuosenomis ir mimika, jos demonstruoja išskirtinumą ir nepriklausomybę. Lyg kitų pasaulių gyventojos, kilusios iš Luco Bessono ir Jeano Paulio Gaultier vaizduotės, jos klaidžioja beribės fantazijos erdvėse. Atrodo, šių moterų kūnai nubrėžti vienu lengvu judesiu.

„Taip, – prisipažįsta Birutė, – tai mano braižas. Jis išliko nepakitęs, tik tėvo patarta savo merginas perkėliau į foną, klasikinį dailės formatą. Mano stiprioji pusė yra akvarelė ir grafika, „japonų šilkografijos meistrų“ linija. Kasdien turiu sukurti bent po porą eskizų, kad lavintųsi ranka ir tos linijos lengvumą išsaugočiau.“

Paveikslai paėmė viršų

Lietuvė prisipažino, kad per piešinius jai kur kas geriau sekasi save realizuoti. „Sukneles modeliuodavau pagal klienčių norus. Dubajuje kitokia šviesa, juoda spalva – „neveža“, ten ji atrodo pilka. Pavargau nuo įmantrių klienčių diktato, pageidavimų, jos reikalavo ryškesnių spalvų, visokių „auksų“. Piešiau, karpiau ir vis abejojau, ar savo pastangas galiu pavadinti autoriniu darbu“, – sakė B. Brandt.

Paveikslai – kas kita. Į juos sudėjusi visą sielą, visą originalumą. Be to, jie teikia daug malonumo ir kitiems. Lietuvė teigia sulaukianti daugybės užsakymų. O nevyniojant žodžio į vatą, B. Brandt paveikslai tapo tikra sėkmės istorija.

Dabar jos tapybos darbų galima įsigyti Dubajuje, italų interjero paslaugas teikiančioje verslo ir laisvalaikio saloje „La Villa Dubai“, „Rolls-Royce Boutique“, taip pat Berlyno mados centre „Rauch & Groen Slow Fashion“. Nuo šiol B. Brandt ekscentriškos merginos bus „prieinamos“ ir Vilniuje.
„B.Fashion“ mados liniją ji uždariusi – nebuvo reikalo tęsti šią veiklą. Paveikslai paėmė viršų.

Birutės Akstinaitės-Brandt kūryba

Lietuvė yra sukūrusi piešinį Dubajaus restorano „Art Lunch“ interjere. Dalyvauti tokiame įvykyje jai pasiūlė jau daug metų Dubajuje gyvenanti interjero dizainerė Orinta Petružytė. B. Brandt „gyvai“ paišė ant sienos, jos darbas nuo šiol puošia prabangios įstaigos erdvę.

Pavasarį B. Brandt surengė savo kūrybos vakarą. Per intriguojamą pasirodymą Dubajaus restorane-bare „Espana“, stebima ir fotografuojama žiūrovų, ji ryžosi gyvai akcijai – nutapyti tris savos stilistikos darbus.

Galvoje – tik šėlsmas

„Man tai lyg sugrįžimas į praeitį, nuo kurios kažkada pabėgau“, – leisdamasi į prisiminimus, prisipažino Birutė. Ji augo menininkų šeimoje, nuolat supama minčių apie kūrėjos ateitį. Tačiau kai Čiurlionio menų mokykloje atėjo metas lipdybai ir teko merkti rankas į molį, auklėtinė persigalvojo.

Jai pagailo ryškiai dažytų nagų, todėl nusprendė mokyklą palikti – menininke nebus. Tėvai gana liberaliai pažvelgė į tokį dukros akibrokštą.

Ne paskutinį vaidmenį, priimant tokį sprendimą, suvaidino Vilniaus sporto rūmuose veikęs naktinis klubas „Eldorado“, į kurį tada rinkosi reperiai, reiveriai ir pankai. Birutė buvo prisiekusi jo lankytoja.

„Mano galvoje buvo tik tas klubas, raudoni nagai, nauji batai – visiškas šėlsmas“, – juokėsi pašnekovė.

Meilė per atstumą

Nuo 2001-ųjų studijuodama Vokietijoje Birutė Akstinaitė sutiko savo meilę – Rytų Berlyne gimusį Saschą Brandtą, „Lufthansos“ techninį vadybininką, inžinierių. Tuo metu jis dirbo Kaire ir tik kartais sugrįždavo į gimtąjį miestą.

„Įsimylėjau, nors sakiau sau, kad niekada nebūsiu su vokiečiu, man jie ne prie širdies. Niekada nesakyk niekada“, – juokėsi Birutė.

Dėl intensyvių lietuvaitės studijų iš pradžių mėgino draugauti „per atstumą“. Kai mokslai baigėsi, o Sascha penkeriems metams buvo perkeltas į Dubajų, Birutė iškeliavo katu su juo.

2010 metais Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) pora susituokė. Po kurio laiko čia gimusi dukrytė Lia pagal vietinius įstatymus iškart gavo tėvo šalies pilietybę. Mama savo vaikui troško lietuvybės, tačiau nieko negalėjo pakeisti.

Ką pašnibždėjo kupranugaris

Kai Dubajuje gyvenanti lietuvių bendruomenė „Emirates Golf Club“ šventė Lietuvos nepriklausomybę, koncertuoti į Dubajų atskrido Andrius Mamontovas. Kad svečio prisiminimai liktų ryškesni, O. Petružytė paprašė Birutės jam padaryti staigmeną – „ant karštųjų“ nutapyti muzikanto portretą.

Andrius B. Brandt paveiksle vaizduojamas su saulės akiniais. Viename stikle – Lietuvos trispalvė, kitame – JAE vėliava. Marškinėliai dekoruoti mažais kupranugariukais. O šalia galvą tiesiantis dičkis kažką šnabžda skiauterėtam atlikėjui į ausį. Dubajaus dovana labai patiko A. Mamontovui.

Birutės Akstinaitės-Brandt kūryba

„Jis manęs klausė, ką tas kupranugaris sako. Atsakiau, nežinau, tačiau interpretuoti galima laisvai“, – prisiminė B. Brandt. Dėkingas atlikėjas tėvynainei padovanojo savo kompaktinę plokštelę.

Viskas galima už privertų durų

Musulmoniškojo Dubajaus mados ir jų besivaikantys žmonės – prašmatnūs, „poš“. Pasak dizainerės, moterys nedengia veido, tik plaukus, labai akcentuodamos savo makiažą. Emyratas daugiausia pelnosi iš turizmo, ir naktinis gyvenimas čia nepaprastai intensyvus.

„Viskas leidžiama, kai užsidaro durys“, – sakė B. Brandt. – Suknelės su didžiausiomis iškirptėmis ypač populiarios. Pobūviai nuolat fotografuojami, todėl su ta pačia suknele pasirodyti dar kartą – blogo tono požymis. Užtat darbo turėjau per akis.“

Klubuose moterys lankosi avėdamos aukštakulnius, jie tiesiog privalomi. Birutės bičiulė pasakojusi, kaip į vieną klubą nebuvo įleista, nes dėl didelio ūgio tokių batelių nedėvi. „Be aukštakulnių esi lyg basa“, – apibendrino lietuvė. Todėl ir jos piešinių herojės koja kojon žengia su Dubajaus madomis.

Arabų vyrai, pasak Birutės, labai mieli, galantiški, komunikabilūs. Itin rūpinasi savo išvaizda, lankosi grožio salonuose. Jų kompanijoje visada tvyro smagi, giedra nuotaika. Tačiau draugystės – neilgalaikės, greitai išyra, nes tradicija tuoj pat tupdyti moterį į šeimos narvelį europietes baugina.

„Apskritai man susidarė įspūdis, kad moterys ten lepinamos. Tarkime, vyksta „ladies‘ night“, kai visą savaitę gali nemokamai gauti gėrimų. Moterys – lyg gražus akcentas, puošiantis aplinką. Be jų dalyvavimo niekas nevyksta“, – savo pastebėjimais dalijosi B. Brandt.

Mielai sugrįžtų į Berlyną

Ateityje, kai Birutės vyro darbai užsienio rezidencijos baigsis, ji mielai liktų gyventi Berlyne. „Šis miestas man padėjo atrasti save. Kaskart kai grįžtu į Berlyną, mane aplanko geras jausmas“, – prisipažino parodos autorė.

Akstinų giminėje visi vyrai – Gediminai. Močiutės brolis Gediminas Akstinas buvo garsus alpinistas, jo vardu pavadinta viena Tian Šanio viršukalnė. Birutės tėtis – žinomas skulptorius, o brolis Gediminas – šiuolaikinio meno kūrėjas. Užsispyręs neseniai su bičiuliais įkopė į Gedimino Akstino garbei pavadintą viršukalnę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)