Vilniaus karilionas turi net 61 skirtingo dydžio varpą, iš kurių mažiausias sveria 8 kg, o didžiausias – daugiau kaip 3 tonas! Be šio didžiausio ne tik sostinėje, bet ir Baltijos šalyse, Lietuvoje yra dar trys karilionai: Kaune (Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte), Klaipėdoje (centrinio pašto bokšte) ir Šakiuose (pagrindinėje miesto aikštėje).

„Idėja mūsų vienuolyno bažnyčios bokšte įrengti karilioną kilo broliui dominikonui Pauliui Rudzinskui OP. Jį palaikė kiti vienuolyno broliai ir jau 2015 metų rudenį pas mus buvo įrengtas šis galingas instrumentas. Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios karilionas yra didžiausias Baltijos šalyse ir vienas moderniausių pasaulyje. Šiuo unikalaus skambesio instrumentu gali būti grojama ne tik bažnytinė, bet ir kitų žanrų muzika“, – teigia Vilniaus kariliono festivalio sumanytojas br. Mindaugas Slapšinskas OP.

Jau šį trečiadienį, liepos 12 d., 19 val., broliai dominikonai maloniai kviečia vilniečius ir miesto svečius į pirmąjį Vilniaus kariliono festivalio koncertą, kuriame skambės pirmą kartą Lietuvoje atliekamas Giedriaus Kuprevičiaus kūrinys „Pulsaria Perpetua“, skelbiama pranešime spaudai.

Anot vieno iš Vilniaus kariliono festivalio organizatorių Jurgio Pauliuko, idėja gimė glaudžiai bendradarbiaujant su žinomais Lietuvos karilionininkais Giedriumi Kuprevičiumi ir Juliumi Vilnoniu, taip pat kūrinius karilionui aranžuojančiais kompozitoriais Gintaru ir Joriu Sodeikomis.

Pirmasis Vilniaus kariliono festivalis supažindins klausytojus su unikalaus instrumento galimybėmis, leis išgirsti įvairius jo skambesio niuansus. Kartu kuriama ir kitų metų festivalio koncepcija, planuojama plėsti dalyvių geografiją, t. y. pasikviesti muzikantų iš gilias kariliono tradicijas turinčių šalių: Vokietijos, Prancūzijos, Austrijos, Nyderlandų.

„Šių metų festivalio programa – labai įvairi. Klausytojai girdės tiek originalius specialiai karilionui parašytus lietuvių, tiek šiam instrumentui aranžuotus užsienio kompozitorių kūrinius.

Kariliono kaip instrumento galimybės yra plačios, tad klausytojus pakviesime tiek į barokinės, tiek į žymaus šiuolaikinės minimalistinės muzikos atstovo Philpp‘o Glass‘o koncertus. Norėčiau atskirai paminėti kino muzikos vakarą, kuriame girdėsime mums visiems gerai žinomas kino muzikos kūrėjų Angelo Badalamenti, Enio Maricone, Nino Rota melodijas. Lietuvos broliai dominikonai priklauso Prancūzijos dominikonų provincijai, ruošdamiesi tapti vienuoliais ten studijuoja filosofiją ir teologiją, mums artima jos kultūra, todėl į programą įtraukėme ir XX a. prancūzų kompozitorių Maurice'o Ravelio, Claude'o Debussy ir Eriko Satie kūrinius.

Labai džiaugiamės, kad festivalyje sutiko dalyvauti žymiausi Lietuvos karilionininkai Giedrius Kuprevičius, Julius Vilnonis. Festivalio staigmena – rugpjūčio 10 dieną koncertą surengs iš kariliono gimtinės Nyderlandų atvykusi karilionininkė Gerda Peters. Šią atlikėją pavyko pasikviesti bendradarbiaujant su Pažaislio muzikos festivaliu“, – pasakoja br. Mindaugas Slapšinskas OP.

Organizatoriai kviečia žmones ateiti į šį festivalį ne vien tik kaip į miesto muzikos renginį, bet skatina pasinaudoti galimybe prasmingai praleisti laiką su savo šeima, vaikais, draugais.

„Atsineškite pledus, juos drąsiai pasitieskite pievoje šalia bažnyčios ir ne tik mėgaukitės skambančiais varpų muzikos garsais, bet kilstelkite žvilgsnį į dangų, pajuskite bendrystę su mylimais ir artimais žmonėmis. Norime, kad festivalis suartintų būti kartu ir skatintų draugystę. O jei lis, koncertų galėsite klausyti bažnyčioje, joje veiks kariliono įgarsinimo sistema“, – kviečia Vilniaus broliai dominikonai.

Nemokami koncertai liepos 12 – rugpjūčio 16 dienomis vyks kiekvieną trečiadienį, 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)