Antrojoje koncerto dalyje skambės Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro atliekami fragmentai iš Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džiuljeta“. Ypatingą vakarą simfoniniam orkestrui diriguoti atvyksta maestro iš Latvijos – Latvijos nacionalinės operos vyriausiasis dirigentas Martinis Ozolinis. Nuo 2010 m. dirigentas yra Latvijos muzikos akademijos Orkestrinio dirigavimo katedros vadovas.

Muzikų šeimoje gimęs pianistas G. Januševičius mokytis groti fortepijonu pradėjo ketverių. Vos sulaukęs 15-os pianistas debiutavo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru Vilniaus kongresų rūmų scenoje, o jau po savaitės įvyko jo debiutas ir Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje. G. Januševičius metus studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau studijas tęsė Hanoveryje (Vokietija) pas profesorius Vladimirą Krainevą ir Berndą Goetzkę.

2004 m. po pasirodymo tarptautiniame Monrealio pianistų konkurse Kanadoje kritikai rašė: „G. Januševičius sklendžia lyg albatrosas. Matėme, kaip jam nė karto nepakylant virš forte, klavišai po jo pirštais sušvinta tūkstančiais įvairiausių atspalvių. Regėjome, kaip jis, tiesus it styga, guviai pliekia ritmus, judėdamas pirmyn su meistrui deramu paprastumu ir jaunam vyrui būdinga energija. Tuo niekada nesinaudojama dėl efekto, o kairė ranka niekada nesiekia pranokti dešinės.“ (Christophe Huss, „Classics Today“, 2004)

Nuo 2004 m. Hanoveryje įsikūręs pianistas daug laiko skiria švietėjiškai veiklai – G. Januševičius šiame mieste sukūrė populiarią koncertų seriją „Plathner’s Eleven“, kuriai vadovavo septynerius metus. Vokietijoje akimirksniu išgarsėjo ir 2014 m. pianisto sumanytas konkursas „Hanoverio muzikos talentų birža“, o Lietuvoje sėkmingai pripažinimo siekia G. Januševičiaus fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“.

Ką gali žmonėms duoti klasikinė muzika technologijų amžiuje, kai visi pojūčiai pasotinami kitokiais būdais? „Labai daug“, – įsitikinęs G. Januševičius. Pianistas mėgsta eksperimentuoti, į kiekvieną koncertą stengiasi pažvelgti kaip į nuotykį – nevengia netikėtų erdvių, formatų, publikai pristato dar negirdėtus kūrinius arba neįprastais rakursais siūlo pažvelgti į jau žinomus. Pianistas koncertuoja Vokietijoje, Lietuvoje, JAV, Brazilijoje, Kinijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje ir kitose šalyse.

Spalio 6 d. Vilniaus kongresų rūmuose G. Januševičius atliks legendinio amerikiečių kompozitoriaus G. Gershwino Koncertą fortepijonui ir orkestrui F-dur. Nors konservatyvūs kritikai į novatorišką kūrinį žiūrėjo atsargiai, G. Gershwino fortepijoninis koncertas nesunkiai laimėjo ne tik publikos, bet ir profesionalų pripažinimą. Muzikos kritikas Samuelis Chotzinoffas rašė: „G. Gershwinas yra dabartis su visa savo drąsa, įžūlumu ir dinamika. Jo kūryba kupina jaudulio ir gyvenimo džiaugsmo – tokio gyvenimo, koks yra čia ir dabar.“ Antrojoje koncerto dalyje skambės Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro atliekami fragmentai iš S. Prokofjevo baleto „Romeo ir Džiuljeta“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją