Rugsėjo 22 d. vakarą Vilniaus kongresų rūmų scenoje žibės net trys didžiausios Lietuvos operos žvaigždės – pasaulinio garso tenoras Edgaras Montvidas, baritonas Kostas Smoriginas ir sopranas Viktorija Miškūnaitė. Šventinį sezono pradžios vakarą pradės ne mažiau įspūdingas kūrinys – didingosios G. Puccini „Šlovinimo mišios“ (it. „Messa di Gloria“), atliekamos kartu su Kauno valstybiniu choru, vadovaujamu Petro Bingelio.

Talentingasis tenoras E. Montvidas – vienas ryškiausių Lietuvos operos veidų pasaulyje. Solistas nuolat koncertuoja Londono karališkojoje „Covent Garden“ operoje, Didžiajame Ženevos teatre, Anglų nacionalinėje operoje, Frankfurto, Bavarijos, Hamburgo, Nyderlandų ir kituose garsiausiuose Europos operos teatruose. Nedažnai Lietuvoje pasirodantis tenoras yra labai mylimas publikos ir kritikų: „Balso juvelyras, niuansų meistras, poetas, filosofas, didis artistas. Visi šie žodžiai tiktų apibūdinti E. Montvidą, įžengusį į kūrybos fazę, kai puikiai įvaldytas vokalinių priemonių arsenalas yra tarsi augte suaugęs su artisto asmenybės aura“, – taip po koncertų su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu G. Rinkevičiaus, rašė Asta Andrikonytė.

Šį vakarą E. Montvido partneris scenoje – jo kolega Londono karališkajame „Covent Garden“ operos teatre baritonas K. Smoriginas. Įspūdingi šio lietuvių solisto muzikiniai keliai jau atvedė iki Milano „La Scalos“ ir kitų garsių operos teatrų scenų. K. Smoriginas yra vienas iš nedaugelio solistų pasaulyje, atlikęs visus tris pagrindinius vaidmenis W. A. Mozarto operoje „Don Žuanas“. Solistas itin vertinamas melomanų ir klasikinės muzikos profesionalų – jo darbų grafikas jau dabar užpildytas keliems metams į priekį. Klasikinės muzikos duomenų bazės „Bachtrack“ duomenimis, 2014 m. K. Smoriginas buvo vienas iš trijų daugiausiai dainavusių bosų-baritonų pasaulyje.

Koncerte žiūrovai taip pat galės išgirsti Auksinio scenos kryžiaus laureatę V. Miškūnaitę, įspūdingai pradėjusią savo karjerą Lietuvoje. Vos pabaigusiai Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, jai buvo patikėti pagrindiniai vaidmenys Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. 2015 m. už Manon vaidmenį J. Massenet operoje „Manon“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre V. Miškūnaitė išrinkta Metų operos soliste, 2016 m. solistė pelnė aukščiausią scenos meno apdovanojimą Lietuvoje – Auksinį scenos kryžių.

Sezono pradžios koncertą atidarys įspūdingas kūrinys – italų klasikinės muzikos genijaus G. Puccini „Šlovinimo Mišios“, atliekamos kartu su solistais E. Montvidu, K. Smoriginu ir Kauno valstybiniu choru. Kūrinys tapo tartum simboliniu G. Puccini atsisveikinimu su iš kartos į kartą šeimoje perduodama sakraliosios muzikos puoselėjimo tradicija ir liudijo subrendusį kompozitoriaus apsisprendimą savo gyvenimą ir kūrybą susieti su gyvybingu ir spalvingu draminės operos pasauliu.

Antrojoje koncerto dalyje skambės arijos ir duetai iš G. Puccini operų „Toska“, „Bohema“ ir „Kregždutė“ bei G. Donizetti operos „Liučija di Lamermur“.

Sezono pradžios koncerto vakarą Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos jo įkūrėjas, meno vadovas ir vyr. dirigentas, Nacionalinės premijos laureatas maestro G. Rinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją