Mėgstame visokius „geriausiųjų“ dešimtukus ir kitokius rinkinukus. Ir lyg tyčia kai kurie šiųmečio festivalio renginiai vyks dešimtyje Vilniaus bažnyčių. Visų jų per vakarą aplankyti nepavyks, ir nebūtina, tačiau užsukti bent į keletą kultūros adoruotojai ir dorotojai privalo. Kitaip – jokio išsigelbėjimo! Tegul ši publikacija bus dar vieno „Kultūros nakties“ maršruto pasiūlymas.

Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios kiemas

Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje (Vokiečių g. 20) renginio „500 dūžių“ sumanytojai siūlo vaizdo ir muzikos kelionę per 500 Reformacijos metų. Šventovės viduje skambės „Aidijos“ choro, ansamblio „Adoremus“, vokiečių džiazo grupės „KlangProjekt“ ir solistės Ritos Naujokaitytės atliekami kūriniai, atskleisiantys skirtingus Reformacijos istorijos tarpsnius. O šventoriuje muzikinį pasakojimą praturtins vaizdo ir šviesų projekcijos, kurios primins svarbiausius įvykius ir asmenybes Lietuvoje. Nepamirštamą atmosferą garantuojantis renginys prasidės 22.30 valandą.

2017-ieji Lietuvoje paskelbti Reformacijos metais. Šią datą įprasminantis renginys numatytas ir Evangelikų reformatų bažnyčioje (Pylimo g. 18). Rengėjai teigia, kad teatrinis vyksmas „Naktinė Žodžio misterija“ primins Martyno Mažvydo laikų pamaldas. Suprantama, ne MaNNaz elektronine muzika ar perkusininko Arvydo Jofės ritmai, o choro giesmėmis ir magiška atmosfera. Misterijos garsyną papildys Česlovo Lukensko meninės instaliacijos. Renginys prasidės 20 valandą.

Išskirtinį reginį Šv. Stepono bažnyčioje (Šv. Stepono g. 37) sukurs dailininkai Sigita Maslauskaitė ir sirų pabėgėlis Madžidas Kara. Jų paroda instaliacija „Prie Babilonijos upių“ vaizdais, garsais ir visa šventovės architektūra apmąstys „svetimumo“, „tremties“, „prieglobsčio“ temas. Nuo 18 valandos iki vidurnakčio grigališkasis choras giedos „Tremties ir ilgesio psalmės“, Lietuvoje gyvenantys pabėgėliai skaitys savo tremties istorijas.

Projektas "Prie Babilonijos upių"

Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčia (Šv. Jono g. 12) „Kultūros naktį“ taps net trijų renginių liudininke. 18 valandą merginų vokalinis ansamblis „In Campo Aperto“ ir jaunos kartos vargonininkė Agnė Petruškevičiūtė surengs sakralinės muzikos vakarą. Koncerte skambės moterų kompozitorių kūriniai – nuo viduramžių mistikės Hildegardos iš Bingeno iki šių dienų.

20 valandą šventovėje prasidės muzikos ir šviesų misterija „Laikas amžinybėje“. Rengėjai skelbia, kad pirmą kartą tokiame spektaklyje pinsis grigališkojo choralo ir šiuolaikinės elektroninės muzikos atlikimas. Vienuolių giedojimas simbolizuos amžinybę, o elektroninės muzikos intarpai – dabartį.

22 valandą Vilniaus universiteto Kamerinis orkestras su kitais šios alma mater kolektyvais atliks vakaro programą „Musica Notturna“. Nuostabios bažnyčios erdvės prisipildys magiškų garsų, bus paskelbta mokslo metų pabaiga – „Finis semestris“.

Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios skliautas

Dievo Gailestingumo šventovėje (Domininkonų g. 12 ) tarpdisciplininio meno kūrėjai ir miesto gyventojai sukurs ramybės ir bendruomeniškumo oazę. Čia bus galima pasiilsėti nuo „Kultūros nakties“ šurmulio, pasigrožėti šventovę garsinančiu Dievo Gailestingumo paveikslu. Ir, tyliai pasitarus su savo sąžine, priimti svarbius ateities sprendimus.

Nuo 21 valandos Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje (Trakų g. 9) kamerinis choras „Aidija“ užklydusiesiems žada pažintį su savo nauja sakralinės muzikos programa „Magnum Mysterium“. Skambės trijų garsių XIX amžiaus kompozitorių kūriniai. Atsiranda ir tam tikra intriga, nes atlikęs programą choras turės per 15 minučių atsidurti Evangelikų liuteronų bažnyčioje ir įsilieti į Reformacijos jubiliejaus iškilmes.

Choras "Aidija"

Pusę septynių Vilniaus Švč. Trejybės graikų apeigų katalikų bažnyčioje (Aušros Vartų g. 7A) įvyks Ukrainos ir Lietuvos atlikėjų koncertas. Visi susirinkusieji bus suvienyti vienos eilutės iš apaštalo Jono evangelijos: „Tegul visi bus viena.“

Nuo dešimtos vakaro bažnyčios erdves užlies styginių kvarteto „Chordos“ muzika. Programoje „Nakties metamorfozės“ stygininkai ketina atlikti kūrinius iš XX amžiaus aukso fondo. Tie, kuriems šį tą sako Terry Riley, Henry Dutilleux, Gyorgy Ligeti vardai, tiesiog negali praeiti prošal.

Styginių kvartetas "Chordos"

Klausytojų dėkingumo per „Kultūros naktį“ tikisi Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30) savivaldybės kolektyvas atliks koncertą „Aplodismentai“. Ko geri, aplodismentų bus, nes per pasirodymą, kaip teigia rengėjai, skambės daugiausia plojimų sulaukiančių kompozitorių kūriniai.

Choras "Jauna muzika"

Į Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią (Vasario 16-osios g. 10) galima ir nežengti, pakaks pastoviniuoti šalia. Mat čia ketinama prakalbinti didžiausią Lietuvos instrumentą, kurio skambesys girdėsis ne tik šventoriuje bet ir apylinkėse. Tai – 61 varpo karilionas, kuriuo muzikuos svečias iš šio instrumento tėvyne laikomų Nyderlandų – Auke de Boeras. Kariliono pasakojimas prasidės 20 valandą.

Auke de Boeras

Pernai po 25 metų duris pravėrusi Švč. Mergelės Ramintojos bažnyčia (Savičiaus g. 15) tapo labiausiai lankomu „Kultūros nakties“ objektu. Sovietmečiu daržovių sandėliu paversta šventovė rengėjų nuopelnu ir vėl įtrauks lankytojus į renginių ir akcijų sūkurį.

Čia viešpataus vizualiojo meno atstovai, tradicinio ir alternatyvaus teatro kūrėjai. 18 valandą uostamiesčio teatras „Apeironas“ parodys premjerą „Palikuonis“, 20 ir 21 valandą šokio grupė „Spokšok“ atliks šokinį-memorialą „debora“. O kad nepasirodytų mažai, AAT/Artūro Areimos teatras į bažnyčios erdvę atgabens porno satyrą „Antikristas“. Kai sąžinės nėra, galima ir taip.

Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)