Jaunojo menininko prizas atiteko režisierei Olgai Lapinai už spektaklį „Bėgikas“, už spektaklio „Identify“ vizualų sprendimą prizas skirtas autorei, režisierei Ievai Stundžytei (teatras „Atviras ratas“), už geriausią festivalio vyro vaidmenį spektaklyje „Gyvūnas KuKū“ apdovanotas aktorius Arūnas Sakalauskas (LNDT).

Žiūrovų nuomone geriausias festivalio spektaklis – Anželikos Cholinos šokio teatro „Otelas“. Vienbalsiu žiūri sprendimu, kuri buvo sudaryta iš Vytauto Didžiojo universiteto menų fakulteto teatrologų Vitalijos Truskauskaitės, Jurgitos Staniškytės, Rūtos Mažeikienės, Miglės Munderzbakaitės, Edgaro Klivio, geriausias šio festivalio spektaklis – „Sielos virtuvė“ (teatras „Vandenyno Dirbtuvės“).

Net du žiūrovų ir rėmėjų prizus pelnęs spektaklis „Bedalis ir labdarys“ komisijos nariams pasirodė įdomus keliais aspektais.

„Nėra sudėtingesnio dalyko menininkui kaip vaizduoti kitą savo tapatybės pusę, nes emigracija yra tarsi kita tavo dalis, kuri lyg atsisako būti tavo dalimi. Režisierė G. Tuminaitė labai puikiai susitvarkė su nelengva užduotimi – pavaizduoti emigracijos veidą, o aktorei E. Latėnaitei pavyko panaudoti visą aktorinio meistriškumo spektrą“, – sako viena komisijos narių VDU Menų fakulteto dekanė prof. dr. J. Staniškytė ir priduria, kad tai spektaklis labai aktualia tema pagal lietuvių autorės Paulinos Pukytės kūrinį tuo pačiu pavadinimu.

Gabrielė Tuminaitė

„Lietuvos teatrų pavasario – Kaunas 2017“ komisijos pirmininkė V. Truskauskaitė akcentuoja, kad spektaklio „Bedalis ir labdarys“ režisierė parodė turtėjančią teatrinę kalbą, žaismę, gebėjimą scenoje kurti nevienaplanę atmosferą, gretinti lyrinę ir komišką temas, dirbti kontrastų principu.

„Lietuvos teatrų pavasario – Kaunas 2017“ apdovanojimai buvo lyg įspūdingas baigiamasis akcentas „Bedalio ir labdario“ apdovanojimų puokštėje: 2016 m. rudenį „Bedalis ir labdarys“ buvo pripažintas ryškiausiu spektakliu Profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Pakeleivingi 2016“ Anykščiuose, o festivalyje „Tegyvuoja komedija!“ Alytuje jis pripažintas geriausiu spektakliu.

VII Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje geriausiu antraplaniu aktoriumi pripažintas šio spektaklio aktorius Mantas Vaitiekūnas, o XXXII Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje Rokiškyje „Vaidiname žemdirbiams“ E. Latėnaitė – „Simpatiškiausia festivalio aktore“.

„Bedalis ir labdarys“ – tai spektaklis pagal skausmingą ir aštrų P. Pukytės kūrinį tuo pačiu pavadinimu, kuris jaudina visus emigracijos palytėtus Lietuvos žmones.

Priešiška kasdienybė, juodas, beprasmis darbas ir į nugarą šnopuojanti mirtis. „Bedalis ir labdarys“ – kodinis pavadinimas. Bedaliai – tai žmonės, kurie ne ten gimę, ne taip užaugę, palikti, nepalytėti sėkmės, praradę namus, savo pagrindus, šaknis.

Režisierė ironiškai juos vadina „išdaigininkais“, „naminukais“, gyvenančiais dideliuose miestuose ir sukuriančiais daug darbo ir problemų įvairioms institucijoms, komisijoms, pabėgėlių centrams.

Tuo tarpu Labdarių grupė, kuriai priklauso E. Latėnaitė ir M. Vaitiekūnas, Daumantas Ciunis, Agnė Kiškytė, Vilija Ramanauskaitė vaidina arogantiškus karjeristus, virtuoziškai realybe manipuliuojančius valstybės tarnautojus, pareigūnus, kurių rankose – bedalių likimai.

P. Pukytės knygos „Bedalis ir labdarys“ pastatymą inicijavusi režisierė G. Tuminaitė šiuo spektakliu nori kalbėti apie dabartį, apie mūsų amžininką, naująjį herojų, mėginantį išlikti ir kurti savo būtį čia ir dabar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją