Anot šiųmetinio „Placdarmo“ pagrindinio organizatoriaus literatūrologo ir poeto R. Kmitos, militaristinis pavadinimas su karu tebesusijęs tiek, kad renginys vyksta 1940 m. vokiečių pastatytuose kariniuose įtvirtinimuose, dar vadinamuose „dzotais“, ir poetai nuolat vaišinami kareiviška koše. Visa kita daroma bandant kiek įmanoma labiau išvengti oficialumo, kultūrinių kaukių ir sukurti nuoširdaus bendravimo atmosferą. To nuoširdumo per porą renginio dienų dažnai prisikaupia tiek, kad, sekmadienį šiaip taip išvykus, kitos savaitės pradžią kai kuriems poetams tenka praleisti dūsaujant lovose.

Kapelionai

Tiesa, viena tokia hierarchiškai tarsi svarbesnė figūra yra – tai „Placdarmo“ kapelionas. Kapelionais teko būti Jurgiui Kunčinui (2000 ir 2001 m.), Gintarui Beresnevičiui (2002 m.), Leonidui Donskiui (2003 m.), Gintarui Grajauskui (2004 m.). Šiemet paskutinį rugpjūčio savaitgalį kapelionais buvo Aidas Marčėnas ir Arūnas Spraunius. Pastarasis – atsitiktinai, objektyvių aplinkybių verčiamas, mat paskirtasis nebeišgalėjo. Kapelionas kasmet savo komunikatu pradeda renginį, kuriuo skelbia tai, kas šiuo metu galėtų būti aktualiausia poetams.

Iš kitų poetinių renginių „Placdarmas“ išsiskiria savo armijos grynumu – čia dalyvauja tik lietuvių poetai. Be abejo, renginio mastus, kviestinių svečių būrį lemia finansinės galimybės, tačiau šis renginys turi savitą spalvą: klausytojai gali išgirsti lietuvių poetus, kurie kituose renginiuose dažnai turi užleisti vietą svečiams iš užsienio.

Poetinė demokratija

Dar vienas „Placdarmo“ renginio bruožas yra tai, kad čia suvažiuoja poetai ne vien iš Vilniaus, Kauno, bet ir, tarkime, iš Mažeikių. Nepaisant geografinės įvairovės, skaitymai visuomet turiningi, pasižymi gera poetinių tekstų kokybe. Tiesą pasakius, ir aprūkusios įtvirtinimų sienos, ir už jų ošianti jūra padeda autoriams, suteikdami rašytojams, skaitovams ir publikai nepakartojamų įspūdžių. Šiemet vyko dvi poetinių skaitymų sesijos, abi jas moderavo literatūrologas, Lietuvos radijo literatūros laidų redaktorius Virginijus Gasiliūnas.

Be poetinių skaitymų, „Placdarme“ anksčiau vykdavo ir koncertai, pavyzdžiui, „Rokfelerių“ ar Tanakos solo, Beno Šarkos performansai. Šiemet organizuota išvyka prie Salio Šemerio kapo Karklės kapinaitėse. Be paminėtų poetų, šiais metais į „Placdarmą“ buvo suvažiavę Gintaras Beresnevičius, Vytautas Petras Bložė, Marius Burokas, Gintautas Dabrišius, Vytas Dekšnys, Donaldas Kajokas, Daiva Molytė, Alma Riebždaitė, Viktoras Rudžianskas, Enrika Striogaitė, Marijus Šidlauskas, Artūras Valionis ir kiti puikiai nusiteikę piliečiai.