„Buvau pasiilgusi meilės istorijos, todėl iš naujo perskaičiusi švedų rašytojo Hjalmaro Söderbergo romaną „Rimtas žaidimas“, iš karto supratau, kad radau tai, ko ieškojau“, – atvirauja P. August.

Pasak režisierės, literatūros klasika paremta juosta kelia amžinuosius egzistencinius klausimus, todėl, nepaisant vaizduojamo laikmečio, žiūrovai lengvai susitapatins su pagrindiniais veikėjais.

Filmas nukelia į XX a. pradžią. Žinomo tapytojo duktė Lidija (akt. Karin Franz Körlof) ir jaunas žurnalistas Arvidas (akt. Sverriris Gudnasonas) įsimyli. Deja, laikas ir aplinkybės netinkami jausmams. Lidijos tėvas miršta, o Arvidas negali vesti, nes kišenėse neturi nė skatiko. Atsisveikinę vienas su kitu, abu pasirenka patogų beaistrį gyvenimą – Lidija išteka už gerokai vyresnio verslininko, Arvidas veda pasiturinčių tėvų dukterį.

Kadras iš filmo "Rimti žaidimai"

Pragmatiškumas, atrodytų, toks svetimas jaunystei, išryškina savanaudišką pagrindinių veikėjų prigimtį, kurią sušvelnina gyva aktorių vaidyba ir humoras – jis išlaisvina kostiuminę dramą iš sąstingio ir parodo naujas žanro galimybes.

Kitokia „Rimtuose žaidimuose“ ir moteriška linija. Lidija nekartoja tragiško Anos Kareninos ir madam Bovari likimo, bet pati renkasi gyvenimo kryptį. Jos ryžtas suteikia romantinei dramai netikėtą toną. P. August neleidžia veikėjams pasiteisinti likimu ir priverčia juos prisiimti atsakomybę. Filme dėl nesėkmių kaltos ne žvaigždės, o žmogiškos silpnybės.

Įsimylėjėliai susitinka po dešimties metų. Jiems nelemta būti nei kartu, nei atskirai. Savanaudiškos prigimties Lidija ir Arvidas pradeda kankinti ne tik aplinkinius, bet ir vienas kitą. Tik čia tenka vienintelį kartą juos pateisinti – veikėjai brangiai moka už savo pasirinkimus, bet taip galiausiai pažįsta save ir kitą.

„Rimti žaidimai“ Lietuvoje – nuo kovo 10 dienos. Filmą pristato Europos šalių kino forumas „Scanorama“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją