„Laedet animam meam vita mea“ (lot. žeidžia mano sielą mano gyvenimas), – kadaise rašė žymusis lietuvių kunigas ir poetas A. Strazdas (1760-1833). Graži, gyvenimo sužeista siela magnetizmo turi daugiau negu nesužeistosios. Tokia trauka įveikia šimtmečius.

Pirmojo lietuviškų eilėraščių rinkinio „Giesmės svietiškos ir šventos“ (1814) autoriaus gyvenimo nuotrupos ir keletas eilėraščių pagavo ir naujam kūriniui inspiravo ne vieną lietuvių menininką. Prie tų „pagautųjų“ negalima nepriskaičiuoti ir Vilniaus teatro „Lėlė“ dailininkės Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės, 2009-aisiais jaukioje „Lėlės“ mažojoje salėje sukūrusioje tikrą dailininko teatro deimantą – spektaklį pagal A. Strazdo eiles „Pasvydo“ .

Anksčiau dirbusi su režisieriais Laima Lankauskaite, Rimu Driežiu, Algiu Mikučiu, Nijolė Indriūnaite, Algimantu Pociūnu, o tolimesnėje praeityje – ir su Henriku Vancevičium, Alge Savickaite, kūrusi scenografiją ir lėles daugeliui „Lėlės“ spektaklių (taip pat šio teatro fasado figūrėles, besisukančią ir švelniai tvinksinčią širdį molinėje krūtinės dėžutėje, o šią vasarą – ir išradingai dekoravusi „Lėlės“ teatro fasado sieną, prie kurios taip mėgsta fotografuotis ne tik vaikai, jų tėvai, jaunimas, bet ir svečiai iš užsienio), 2007 m. apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi lėlių teatro kategorijoje, Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė poeto Strazdelio (ir kunigo Antano Drazdausko) ėmėsi nepabūgdama režisieriaus pozicijos nulemtos atsakomybės.

„Lėlės“ repertuare esama ir mažyčių dailininko teatro brangakmenių, kaip antai Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės spektaklis „Pasvydo“, sukurtas pagal Antano Strazdo eilių melodiką. Sakau „melodiką“, nes spektaklio atmosfera, tiksliai ir raiškiai sudėlioti vizualiniai ir emociniai akcentai taip įtraukia, kad eilėraščių tekstų pradedi nebesekti. Tačiau racionalaus suvokimo čia tarsi ir nereikia, nes aktoriaus Daliaus Butkaus aukštaičių tarme skaitomos eilės vilnija tarsi bangos: vienos ramiai skalauja krantą, kitos plakasi viena į kitą, pasipuošdamos putų vainikais... Prieš žiūrovų akis mažytėje juodoje scenos dėžutėje prabėga visas žmogaus-kūrėjo-paukščio gyvenimas“, – po spektaklio premjeros rašė teatro kritikas Andrius Jevsejevas.

Pasak spektaklio autorės A. Bagočiūnaitės-Paukštienės, „šis spektaklis bus aktualus tiems, kam šiandienos kontekste dar rūpi žmogaus sielos gyvenimas. Vertybės nesikeičia per amžius, tik gal nebepastebim, ar nenorim matyt kitą kartą, ar nespėjam amžinam skubėjime. O pirmapradžiai dalykai vis tiek yra, ir pasaulis dar neišnyko, vis dar gražus ir vis kitoks kiekvienas rytas ir saulėtekis, ir debesis kiekvienas vis kitoks, tik dažnai nebėr kada pajausti, išgyventi visą tą duotą grožį, ištarti „pasvydo, pasvydo...“.

Spektaklio „Pasvydo“ muziką kūrė su didžiausiais mūsų teatro grandais bendradarbiaujantis kompozitorius Faustas Latėnas, spektaklyje vaidina talentingi „Lėlės“ teatro aktoriai Dalius Butkus, Vilius Kirkilionis, Nijolė Indriūnaitė, Elvyra Piškinaitė, Sigita Mikalauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)