Iškart po premjeros Latvijoje „Pelenų sanatorija“ pelnė daugybę kino kritikų pagyrų dėl subtilios, rafinuotos kino kalbos ir gilaus režisieriaus žvilgsnio į bendražmogiškas problemas, kurias sukelia didžiosios istorinės traumos.

„Pelenų sanatorija“ – pasakojimas apie paskutiniuosius Pirmojo pasaulinio karo metus. Jo herojus vokiečių armijos gydytojas Ulrichas siunčiamas į nuošalią sanatoriją, skirtą karo metu psichines traumas patyrusiems ligoniams. Gydytojas tikisi pakeisti šią keistą vietą ir netikėtai sutikto paslaptingo sulaukėjusio berniuko gyvenimą. Įtemptoje, baimės kupinoje atmosferoje vietinių gyventojų ir karių neapykanta auga, nes jie mano, kad berniukas yra vilkolakis, nori jį sugauti, sunaikinti, ir yra pasirengę susidoroti su bet kuo, kas stos jiems skersai kelio.

„Man būtų didžiausias pagyrimas, jei kiekvienas pažiūrėjęs šį filmą įsisąmonintų, kokį išskirtinį gyvenimą gyvename taikos metu, ir kaip dažnai to gyvenimo nebranginame“, – sako režisierius D. Simanis. Šiam garsių dokumentinių filmų režisieriui „Pelenų sanatorija“ yra debiutas vaidybiniame kine.

„Gydytojas Ulrichas, kurį vaidina talentingasis U. Matthes, atvyksta siekdamas įvesti tvarką sanatorijoje. Tiesą sakant, jo tamsios, blaiviai mąstančios ir žmogiškos akys – tai filmo jungiančioji gija. Tuo pačiu žiūrovams įsimins ne siužetas, o ypatinga sanatorijos atmosfera. Vizualiai filmas yra nepriekaištingas: kameros darbas – puikus, kostiumai ir rekvizitas parinkti su dokumentiniu preciziškumu. Apkasų bombardavimo scena yra viena geriausių tokio pobūdžio epizodų, mano kada nors matytų kino ekrane. Pirmasis D. Simanio pilnametražis vaidybinis filmas – tai brandaus menininko kūrinys“, – rašė politologas ir publicistas Ivaras Ijabas.

„Pelenų sanatorija“ yra bendras Latvijos ir Lietuvos kinematografininkų darbas, kurį įgyvendino prodiuseriai Robertas Vinovskis iš Latvijos („Locomotive Productions“) ir Lietuvos prodiuserė Uljana Kim, jau ne pirmame filme puoselėjantys bendros Baltijos filmų platformos idėją.

Filmo kūrybinėje grupėje iš Lietuvos – montažo režisierius Danielius Kokanauskis ir garso režisierius Saulius Urbanavičius. Filmą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.

Filmas „Pelenų sanatorija“ nuo kovo 16 d. rodomas „Skalvijos“ kino centre Vilniuje, nuo kovo 17 d. Kauno kino teatre „Romuva“, vėliau filmą pamatys ir Panevėžio kino teatro „Garsas“ žiūrovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją