Parodos kuratorė Lolita Jablonskienė BNS sakė, jog dauguma V.Tarasovo instaliacijų yra judančios ir patrauklios žiūrovui.

"Į visas instaliacijas žiūrovas galės įeiti. Jos apsupa visa erdve, garsu, vaizdu, judančiais šešėliais ir daiktais. Instaliacijose visą laiką kažkas keičiasi", - pasakojo L.Jablonskienė.

Skirtingose Radvilų rūmų salėse išdėliotose instaliacijose V.Tarasovas perteikia ir vaikystės prisiminimų, ir kelionėse patirtų įspūdžių.

"Pavyzdžiui, įeidami į vieną salę žiūrovai pasiners į didelę tamsią erdvę, kurioje kaip jonvabaliai švytės švieselės. Jos sinchroniškai mirgės su garsu. Šią instaliaciją įkvėpė V.Tarasovo kelionė į Gruziją, Likani vietovę, kur jis pamatė peizažą ir pabandė jį atkurti instaliacijoje ir erdviškai, ir garso prasme", - vieną menininko darbų nupasakojo L.Jablonskienė.

Kitoje salėje žiūrovai galės išvysti instaliaciją, kuria V.Tarasovas įamžino akimirką iš savo vaikystės Archangelske, Rusijoje.

"Šioje instaliacijoje žiūrovas verčiamas pasijusti tarsi sėdintis senoje rusiškoje tarybinėje troboje ir žiūrintis pro langą, už kurio lyja lietus. Ir nieko ypatinga nevyksta. Gana tipiška vaikystės akimirka ar atvirukas", - sakė L.Jablonskienė.

Instaliacijų ekspoziciją papildo V.Tarasovo muzikinės partitūros, instaliacijų eskizai, plokštelių ir katalogų ekspozicija, taip pat siūloma pasiklausyti šio menininko muzikos įrašų.

Radvilų rūmuose paroda "Vladimiras Tarasovas. Garso žaidimai" veiks iki spalio 2 dienos.

V.Tarasovas, daugiau kaip dešimtmetį kartu su Viačeslavu Ganelinu ir Vladimiru Čekasinu grojęs garsiajame šiuolaikinio džiazo trio GTČ, instaliacijas kuria jau apie penkiolika metų. Menininkas nemažai bendradarbiauja ir su žymiu rusų dailininku Ilja Kabakovu.

Muzikantas kuria garso instaliacijas, kuriose derina daiktus ir įvairiai išgaunamus garsus, triukšmus arba specialiai parinktą muziką. Jo kūriniai grindžiami objektų, erdvės, veiksmo ir muzikos sąveika, poetine, metaforiška raiška, neretai - subtilia ironija.

Anot L.Jablonskienės, Lietuvoje retai eksponuojami V.Tarasovo darbai. Dažniausiai jo instaliacijos rodomos užsienyje.

V.Tarasovas gimė 1947 metais Archangelske, Rusijoje. Nuo 1968 metų jis gyvena ir dirba Vilniuje. 1971 metais-1986 metais V.Tarasovas grojo trio kartu su V.Ganelinu ir V.Čekasinu.

V.Tarasovas taip pat rašo muziką orkestrams, kino filmams ir teatro spektakliams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją