Penkerius metus kurto filmo laukiama ypač nekantriai, į vieno perspektyviausių režisierių A. Blaževičiaus kūrinį dedama nemažai vilčių. Rimta tema, jokios skubos – tik noras žiūrovams suteikti kuo didesnį kino malonumą.

Pilnametražis filmas „Šventasis“ – pasakojimas apie ekonominę, finansinę, o kartu – ir jauno žmogaus vertybių krizę. Dviejų vaikų tėvas netenka darbo ir ši permaina paskatina virtinę nenumatytų įvykių.

Jis vis daugiau laiko praleidžia su kirpėja, kurią sutinka darbo biržoje, o ne su savo žmona ir mažametėmis dukromis. Ilgas dienas stumia vaikščiodamas į darbo pokalbius ir su likimo draugais gerdamas alų daugiabučių kiemuose. Jų kasdienybę paįvairina „Youtube“ kanale išvystas vaizdo įrašas. Jame vienas keistuolis prisiekinėja matęs Jėzų Kristų. Prasideda to vaikino paieškos.

Andrius Blaževičius

Iš pradžių filmas kurtas darbiniu pavadinimu „Krizė“. „Tačiau pažįstami mums sakė, kad lietuviai niekada neis žiūrėti filmo tokiu pavadinimu. Tad nusprendėme jį pakeisti. Be to, internete pasidomėjau pavadinimo „Crisis“ istorija. Sužinojau, kad visi taip pavadinti filmai buvo žiauriai nesėkmingi. Tad po ilgų svarstymų atsirado „Šventasis“ – pasufleruotas paties filmo siužeto“, – pasakojo režisierius A. Blaževičius.

Kadras iš filmo "Šventasis"

Filme sugrįžtama į nedidelį provincijos miestelį, 2008 metus. Priežastis – asmeninės režisieriaus patirtys. Pasak jo, per trisdešimt gyvenimo metų jam pirmą kartą teko išgyventi ypač sunkų finansinį laiką.

„Jis buvo sunkus ir visiems kitiems. Todėl atrodė labai svarbu apie tai kalbėti. Kita vertus, visi tie sunkumai, dabar slegiantys Europą, prasidėjo kaip tik tada“, – filmo „Šventasis“ radimosi paskatas priminė A. Blaževičius.

Iš pradžių jis buvo sumanęs nedidelį filmo scenarijų, rašė jį su dramaturge Tekle Kavtaradze. „Atsidūrėme krizėje. Nusprendėme į pagalbą pasikviesti jos seserį režisierę Mariją Kavtaradzę. Ir ji mus iš tos krizės ištraukė“, – pasakojo „Šventojo“ režisierius.

Scenarijaus rašymas truko pustrečių metų, lygia greta užsiimant kitais kasdieniškais darbais. Jau tada buvo galvojama, kad pagrindinius vaidmenis atliks aktoriai Marius Repšys ir Gelminė Glemžaitė.

Kadras iš filmo "Šventasis"

Marius vaidino visuose ankstesniuose A. Blaževičiaus filmuose – „Vytautas“, „Bergenas“ (2009) ir „Dešimt priežasčių“ (2011), o Gelminei tai antras kūrybinis susitikimas su režisieriumi. Kiek vėliau „Šventojo“ aktorių trupę papildė Indrė Patkauskaitė, Darius Meškauskas.

Filmo stilius – realistinis. Tokį, pasak A. Blaževičiaus, padiktavo pats pasakojimas. „Stilistinis sprendimas atsirado natūraliai. Man nepatinka, kai primetama – štai toks tu esi ir toks visą gyvenimą turi būti. Tikrai nenorėčiau, kad manytumėte, jog visą gyvenimą kursiu tik tokius filmus“, – pabrėžė filmo kūrėjas.

Kadras iš filmo "Šventasis"

„Šventojo“ pasaulinės premjeros įvyko Varšuvoje ir Busane, vėliau filmas lankėsi Minske, Trieste, Liubeke, pabuvojo virtinėje kitų kino festivalių.

„Skirtingų šalių žiūrovai pastebi nevienodus dalykus. Filmui ypač būdinga socialinė tema, tačiau lygiai taip pat svarbi žmonių santykių problematika. Vokietijos ir Italijos žiūrovus domino Lietuvos socialinė ir politinė situacija, kaip mes gyvename, kokie reiškiniai vyksta mūsų šalyje. Lenkai ir apskritai rytų europiečiai labiau gilinasi į veikėjų charakterius, geriau supranta humorą. O Pietų Korėjoje su žiūrovais vyko visai kita diskusija, jie daugiau klausinėjo apie „Šventojo“ stilistiką, kino kalbą. Tačiau visur filmą priėmė labai gerai“, – pasakojo A. Blaževičius.

Kadras iš filmo "Šventasis"

Ankstesnis jo filmas „Dešimt priežasčių“ pasižymėjo radikalia estetine forma, ilgais lėtais kadrais. „Šventasis“ – kas kita. Pasak režisieriaus, jis labiau žiūroviškas.

„Naujovė lietuviškam kinematografui ta, kad filmas bus ir linksmas, ir tuo pačiu – liūdnas. Jo nepavadinsi komedija, tačiau jis nėra ir lėtas, liūdnas ar depresyvus. Visko po truputį. Manau, ši dermė yra filmo stiprybė“, – vylėsi režisierius A. Blaževičius.

Filmas „Šventasis“ bus rodomas „Kino pavasario“ lietuviškoje programoje, o į šalies kino teatrus atkeliaus rugsėjį.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomi jauni festivalio „Kino pavasaris“ dalyviai, rodantys savo filmus garsiuose užsienio kino festivaliuose.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)